Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ХРИСТО ИВАНОВ
ХРИСТО ИВАНОВ

Няма как да проверим всички дарения, защото не сме ДАНС, категоричен е той

Иванов поиска да се преразгледа и начина за финансиране на партиите, за да не изпадат и останалите в тяхната ситуация

Това, което мога да кажа с абсолютна сигурност, e че ние по никакъв начин не сме оказвали каквито и да било услуги на тази фирма и нейните ръководители, така че да може да се говори, че те са получавали нещо насреща.

Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в предаването "Панорама" по БНТ по повод даренията за коалицията от криптобанката Nexo.

Както "24 часа" писа по-рано днес, служители на криптобанката Nexo, в която преди дни влезе ДАНС, са финансирали коалиция "Демократична България" с по 20 000 лв. всеки. Общата стойност на даренията достига 100 хил. лв.

Много неща има да се кажат. Няма какво да потвърждавам. Фактите, на които се основават журналистическите публикации, идват от неща, които ние сме декларирали. Ако имаше нещо, от което ние да се срамуваме, едва ли щяхме да отидем да го декларираме така, че сега да излиза на бял свят, каза Иванов.

Ние сме в ситуация, в която наченките за някакво публично финансиране на партиите, бяха счупени от популизъм. В този цикъл на кампания, всяка политическа партия трябва да намира начин да финансира кампанията, което не е лесна работа. Ние сме се фокусирали върху общността на работещите в ай ти индустриите, защото смятаме, че това е една от индустриите, която има най-малък допир с такива токсични реалности като обществените поръчки и вътрешните регулации. Правим много активни кампании и декларираме всичко, което получаваме от физически лица. Ние нямаме възможност да проверяваме кой стои зад, защото не сме ДАНС, продължи той.

Готови сме, ако има въпроси от българските служби или правоохранителните органи, да отговорим. Но ние сме изпълнили закона, декларирали сме всичко и сега трябва да се обясняваме. И ще се обясняваме, защото разбираме, че това е важно, подчерта Иванов. 

Но извън неизбежните обяснения, които ще последват, може би е време тази щета, която беше нанесена с ликвидирането на адекватната форма на публично финансиране на политическите партии, да започнем да осъзнаваме, че трябва да я възстановим или да влезем в много сериозен разговор за нормата, за отношението между политици и бизнес, така че всички да знаем кога е достатъчно да спазим закона и няма да се окажем в ситуация, в която ние сме се оказали, настоя съпредседателят на ДБ.

Най-почтено е партията да възстанови полученото дарение. Ако има надеждни данни, най-чисто е да се върнат парите, коментира казуса пък зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев, който също е в студиото.

Естествено, отвърна с готовност пък Иванов.

Надделяват импулсите да се ходи на избори, а някой, който застане на средата, очевидно ще загуби. Освен нашите егоистични партийни желания, има огромно количество аргументи, че трябва правителство и то трябва да се направи сега. Ако сега не хванем политическия прозорец за еврозоната и донякъде за Шенген, не е ясно кога пак ще се отвори. Ако сега не започнем реализацията на плана за възстановяване и за модернизация на армията, не е ясно дали ще можем. Ако сега не се разберем за правителство, имам много мрачна прогноза, че правителство няма да има до след местните избори. Защото с наближаването на местните избори, желанието за правителство на партиите ще намалява, коментира Иванов пък по повод на третия мандат.

"Единственото възможно" се видя на Христо Иванов пък общото явяване на ПП за парламентарните, но и за местните избори. "Трябва да отговорим на въпроса как ще се управлява страната", мотивира се той. И обясни, че парламентите се превръщат в сезонни събрания, а политическата класа все повече се отдава на "вредното забавление" да е в забавната индустрия, да прави риалити формати от предизборните кампании, което правело все по-трудно опита да се състави кабинет.

Много съжалявам, че кабинет не стана с първия и втория мандат, а се налага да го правим с третия, който е авариен. От ДБ подхождаме към тази ситуация с изключителна отговорност, увери той.