Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Грозев
Христо Грозев

Посочи офицерите, свалили малайзийския самолет
и отровителите на Скрипал и дъщеря му

Христо Грозев и разследващият сайт Bellingcat години наред си играят с нервите на Кремъл. И ако досега руските власти нямаха юридически повод да им търсят отговорност, от известно време ситуацията е различна.

През март руското правителство прие закон, който криминализира разпространението на “умишлено невярна” информация за руските въоръжени сили – неясна и

обширна

формулировка, която търпи всякакви тълкувания, но при нея наказанието е до 15 години затвор.

По този повод на 29 декември, веднага след като бе съобщено, че Грозев е обявен за издирване от Москва, руският посланик Елеонора Митрофанова бе поканена във Външно, за да даде разяснения. След срещата стана ясно, че самата тя няма яснота какво е обвинението срещу българина. В рамките на двата дни

тя не успяла

да получи

информация

и се надявала случаят да се изясни чрез комуникация между българското МВнР и руското. Според Митрофанова Грозев не е обявен за издирване по целия свят. Формулировката с издирването му означавала, че не трябва да ходи в Русия. Според нея в такива случаи не се публикували причините, а подобно искане за федерално издирване можел да поиска всеки следовател.

Но кои всъщност са големите "прегрешения" на Грозев пред Москва извън разследването за отравянето на Навални?

Първото е, че от началото на руската “специална операция” в Украйна той използва цифрови инструменти с отворен код, за да разкрива военни престъпления. В Bellingcat бе публикувано и разследване кои са IT специалистите

в секретната

група,

изстрелваща високоточните ракети срещу Украйна, как са разрушавани болници и детски градини.

В друго скандално разследване българинът идентифицира двама висши руски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г. Русия и до момента напълно отрича обвиненията.

2 години по-късно Грозев и колегите му изобличиха служителите на руското военно разузнаване, които опитаха да направят преврат в Черна гора.

През 2018 г. Грозев

задълбочи

разследването

на западните

служби,

показвайки отровителите на Сергей и Юлия Скрипал, отново с любимия на руските спецслужби препарат новичок.

Именно за този репортаж на българина и екипа му е присъдена Европейската награда за журналистика, следваща най-високите стандарти в професията.

Благодарение на натрупания опит в играта на “котка и мишка” с руските спецслужби, Грозев заложи необходимите “кукички” във въпросите си към отровителите на Навални и така се стигна до самопризнанията на агентите от ФСБ, уличаващи ги в тайната операция.