Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Грозев, съпругата на Навални - Юлия и Алексей Навални - зад тях е сложната схема, чрез която българинът разкрива отровителите на руския опозиционен лидер. 
СНИМКА: Инстаграм на Навални
Христо Грозев, съпругата на Навални - Юлия и Алексей Навални - зад тях е сложната схема, чрез която българинът разкрива отровителите на руския опозиционен лидер. СНИМКА: Инстаграм на Навални

В телефонния разговор с един от отровителите си, руският опозиционен лидер Алексей Навални се представя като Максим Устинов, помощник на секретаря на Съвета по сигурност на Русия – Николай Патрушев. До него седи директорът на разследващия сайт Белингкат Христо Грозев, който следи как се развива дискусията и помага със съвети. От другата страна е идентифицираният като агент на ФСБ, работещ за секретно звено Константин Кудрявцев. „Легендата“, изградена от Грозев е, че Устинов готви спешен доклад за Патрушев защо се е провалила операцията с убийството и иска конкретни данни от Кудрявцев.

Публикуваме разговора, защото е пример как с добро слушане на събеседника и с правилни въпроси, може да се стигне до неудобната истина

Константин Кудрявцев (К): Да, Артьом? Здравейте.

“Максим Устинов” - Навални (М.): Константин?

К.: Ало?

М.: Константин Борисович?

К.: Да, да!

М.: Това е Устинов Максим Сергеевич, помощник на Николай Платонович Патрушев. Получих вашия номер от Владимир Михайлович Богданов. Извинявам се за ранния час, но спешно ми трябват 10 минути от вашето време.

К.: Добре.

М.: Ръководителите на отбраната и сигурността ще обсъдят това още веднъж и вероятно ще ви помолят да подготвите пълно изявление, но сега правя доклад за Николай Платонович, който ще бъде обсъден от Съвета за сигурност на най-високо ниво. Трябва ми ... един абзац от всеки член на отдела: Какво се обърка? Защо операцията на Навални в Томск беше пълен провал? Кажете ми вашето виждане, аз ще го запиша и след това можете да го разработите по-подробно в собствения си доклад.

К.: С удоволствие ще помогна, но – разбирате ли –

имам коронавирус

и си стоя вкъщи.

М.: Затова ти се обаждам.

К.: Обади ли се на Макшаков (това е ученият, до който се допитват служителите на ФСБ по време на

операцията

по отравянето на Навални – бел. ред.)?