Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Диана Димитрова в ролята на уроложката Зорница Огнянова
Диана Димитрова в ролята на уроложката Зорница Огнянова

От 2020 г. актрисата е лице на кампанията #РаноБудна

Каква е случката, за която разказва талантливата и много красива Диана Димитрова и каква е била причината за скарването и побоя?

Нейната поява при Светослав Иванов по Би Ти Ви в неделя предизвика очаквания, които останаха неизпълнени.

Много от тях бяха индуцирани и от нея самата. В началото на разговора актрисата каза, че няма да посочи директно името на бияча, но между редовете ще го спомене. Всички заподозряха, че това име се крие в изречението:

През ЮЛИ рисувах много цветно

ЮЛИ освен име на месец е обръщението, което се използва към актьора Юлиан Вергов от приятелите му. Затова повечето предположиха, че става дума за този известен актьор. Двамата играеха в сериала “Откраднат живот” и освен професионалните взаимоотношения в болницата героите им лекари бяха и любовници. Което очевидно е прераснало и в живота. За неясно колко време.

Впрочем в изреченията ѝ, много бавно и внимателно формулирани очевидно след указания на адвокат, се промъкнаха още няколко препратки:

- Гледах друга телевизия. Водещите, журналистите живо обсъждаха Дядо Коледа или Дядо Мраз. Аз съм дете на прехода, родена съм 1990 г. Аз много силно вярвам в Дядо Коледа, защото Дед Мороз идва от друго място.

Два дни преди интервюто ѝ Юлиан Вергов казва по Нова тв: От малък до ден днешен чакам Дядо Мраз и да, вярвам в него.

- Искам да поканя през следващата година, март, хората да дойдат да видят изложбата ми. Това е другият код, вмъкнат от Димитрова, който според следователи показва месеца - март, в който е станала случката.

След поста на Димитрова във фейсбук през миналата седмица започнаха спекулации кой може да е биячът.

В булевардните медии се появиха две версии - актьорите Емил Марков и Юлиан Вергов - нейни екранни партньори в същия сериал.

Актрисата, която е и художник, и писател, обяви какво я е мотивирало да излезе и да разкаже тази история 5 години по-късно и без да посочва имена - участието ѝ в кампания против насилието върху жени. Нещо като бавно развиващо се българско MeToo.

Димитрова е лице на кампанията #РаноБудна, създадена от неправителствената организация EMPROVE. Основател на организацията, която помага за ранната превенция на насилието върху жени, е Олга Минева. Именно тя кани Димитрова през 2020 г., като актрисата е избрана само заради таланта си. По онова време екипът не е знаел за историята с насилието.

На сайта на EMPROVE има въздействащ черно-бял клип, в който актрисата, поставена между четири тъмносиви стени, търси изход. Внушението във видеото, чийто изпълнителен продуцент е Ярив Лернер, шефът на Киноцентъра у нас, е, че има кой да помогне на жените да излязат от куба, в който са се оказали затворени заради насилието във връзката им. Клипът печели награда на международния филмов фестивал “Катарзис”.

Въпросът обаче, който остана след тв участието на Димитрова, е: каква е била причината за побоя? Скандал заради професионални или лични причини? Посочвайки име, това би я вкарало в хипотезата на престъплението клевета, ако не може да го докаже. А 5 години по-късно само от селфита това би било трудно без свидетелски показания.

Според собствените ѝ думи между нея и “лицето”, както тя го нарича през цялото време, е имало скандал и публични заплахи. Самото насилие обаче е упражнено не пред много хора, каквото впечатление бе останало след многобройните преразкази на поста ѝ.

От участието ѝ по Би Ти Ви се разбра още, че се е почувствала огорчена заради груби думи на тема нейния селски произход.

Тя е от пограничното село Кайнарджа

Димитрова би следвало да обрисува по-детайлно ситуацията, довела до инцидента. Тя не обяви името на насилника публично, както вероятно е била посъветвана от адвокати или предупредена от следователи. Защото така разказът ѝ би бил по-въздействащ евентуално за други пострадали жени.

Главната причина жените да не обявяват такива случаи е, че често пъти те изпитват чувство за вина. Смятат, че са предизвикали насилниците с поведението си. И затова именно целите на подобен род кампании е да може жените да превъзмогнат тези стереотипи. Да разберат, че дори и да са изневерявали или правили нещо друго укоримо,

никой и по никакъв повод не може да ги бие

Дежурните конспиратолози веднага съзряха пъклен план за приемане на Истанбулската конвенция и трети пол. По-вероятно е Димитрова наистина да е била жертва на импулсивна реакция, но е важно да се разбере от какво точно е била предизвикана.

Защото насилието между мъж и жена има много и разнообразни форми.

И е възможно да става дума за реторсия. Правен термин, който описва незабавна реакция при грубо поведение от някого към друг човек. Ако дадено лице бъде подложено на някаква форма на насилие - вербална, физическа или някаква друга, законодателят е приел, че ако има незабавен отговор, пострадалият от първоначалното насилие е бил удовлетворен и не му се следва друго обезщетение.

#МеТоо за 5 г. вкара Харви Уайнстийн в затвора и накара звезди да говорят за сексуално насилие

За 5 години социалното движение #МеТоо (“Аз също”) вкара в затвора един от най-известните продуценти в САЩ и накара десетки звезди да разкажат за случаи на сексуално насилие.

Този ноември движението отпразнува своя 5-и рожден ден, но е измислено още през 2006 г. от активистката Тарана Бърк. Целта му е да освети сексуалното насилие или тормоз и изобщо да се обяви срещу културата на изнасилване. Основателката иска да създаде общност, в която пострадалите да споделят опита си и да се подкрепят взаимно.

Хаштагът обаче набира популярност чак през 2017 г., когато американската актриса Алиса Милано написа в туитър заветната реплика “Аз също” и насърчи други пострадали да последват примера ѝ. Само за 24 часа тя получи 12 милиона отговора - отзвук, който изобщо не е очаквала. Жени и мъже по цял свят започват да споделят личните си истории. Сред тях има обикновени хора - учителки, ученички, сервитьорки, майки, сестри, съпруги. Проговарят обаче и известни личности като Лейди Гага, Виола Дейвис, Хавиер Муньос и Евън Рейчъл Уд.

“Движението #MeToo ни показа, че имаме глас и е време да говорим”, пише в един от коментарите под туита на Милано от 2017 г. Някои разказват за първи път, че са били изнасилени. Други - за отблъскване на агресивни колеги и загуба на работа.

“Най-красивото от всичко беше, че жените не просто се изправиха и използваха гласа си, а се застъпиха една за друга в знак на солидарност”, казва Милано. “Колективната болка, която изпитахме, се превърна в колективна сила. Невероятно е.”

Малко след това гръмва и скандалът с американския филмов продуцент Харви Уайнстийн. В момента той излежава 23-годишна присъда, но ако бъде признат за виновен по всичките си обвинения, общото му наказание ще бъде 140 години затвор. Миналия месец той отново застана в съдебната зала, за да се защитава по още 11 обвинения в сексуален тормоз.

Около 90 известни актриси и хотелски камериерки разказват, че са били насилвани от американския продуцент в различни периоди. Най-старите обвинения срещу него са от 70-е и 80-е години на миналия век и са с изтекла давност. Сред жертвите му са актриси като Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу и Салма Хайек.

Диана Димитрова пусна своя снимка с насинено лице в профила си във фейсбук.
Диана Димитрова пусна своя снимка с насинено лице в профила си във фейсбук.