Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вече има лечение за болните от СПИН.
Снимка: Пиксабей
Вече има лечение за болните от СПИН. Снимка: Пиксабей

Международна организация настоява за промяна на името на вируса ХИВ във връзка със Световния ден за борба със СПИН - 1 декември, съобщи ДПА. Целта е да се сложи край на стигматизирането на носителите.

Терминът ХИВ създава усещане за летален изход. Днес вирусът води до хронично заболяване, казват членовете на групата "Youth Against Aids" в открито писмо до генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

Нелекуваният вирус ХИВ може да причини болестта СПИН. Лечението превръща болестта в хронично заболяване. Но все пак ХИВ остава "епидемия в умовете" заради десетилетия на срам, предразсъдъци и погрешни вярвания, се казва още в писмото.

Организацията не е направила предложения за ново име на вируса. Читателите на писмото могат да направят свои предложения на уебсайта с кюар код, даден в края на писмото. 

Промяна на името на вируса не би била прецедент. През ноември СЗО промени името на маймунската шарка на емпокс, за да избегне дискриминация спрямо страдащите от заболяването.