Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Месецът започва с летни стойности - до 25 градуса
  • Зимата ще е мека

Златната есен ще продължи и през ноември, който ще е топъл и подходящ за разходки сред природата. Това сочат прогнозите на синоптиците.

Средната месечна температура през ноември се очаква да е по-висока от обичайното, като положителната аномалия може да е между 1 и 2 градуса. Към този момент по-голяма е вероятността месецът да е по-сух от обичайното, като относително повече ще вали в южните и източните райони на страната. Това каза за “24 часа” климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев.

Средните климатични максимални температури за ноември са между 9 и 14 градуса, а средните минимални - между 1 и 7 градуса.

Климатично валежните периоди през месеца са между 3-и и 5-и и от 15 до 18 ноември.

По-топлите дни (температура над 16 градуса) са обикновено през първата половина от месеца, а в края на ноември вероятността за температури около нулата се увеличава значително.

През първите дни на ноември времето в страната ще продължи да се определя от област на високо налягане, която постепенно ще се разрушава. Температурите ще останат по-високи от обичайните, като максималните ще варират от 18-20 до 24-25 градуса. Ще бъде предимно слънчево, с краткотрайни сутрешни мъгли по поречията и по Черноморието. В средата на първото десетдневие облачността ще се увеличи. На места ще превали. Температурите ще се понижат и дневните ще достигат 10-15 градуса. В планините дъждът ще премине в сняг, но съществена снежна покривка е малко вероятна. През последните дни от десетдневието сутрин ще е студено, на много мес

Ще има мъгли, които до обед ще се разсейват. Около и след пладне ще се установява слънчево време.

В началото на втората десетдневка ще се затопли, но в низините мъглите ще стават все по-трайни. Най-слънчево и топло ще бъде в планинските райони. В средата на месеца се очаква краткотрайно смущение. Облачността ще бъде значителна, ще има и превалявания. Температурите ще се понижат. Впоследствие ще се установи спокойно есенно време. Преди обед отново в низините видимостта ще бъде намалена, но в следобедните часове над повечето райони ще бъде слънчево. Все пак на места около Дунав и по Черноморието мъглите и ниските облаци ще се задържат през целия ден и там ще остава относително по-хладно, докато в останалата част на страната и особено в припланинските райони ще бъде топло за това време на годината, уточни климатологът.

През третото десетдневие по-динамично ще бъде в началото и в края, когато има голяма вероятност за превалявания и по-студено време. В средата на десетдневката мъглите ще са често явление в ниската част на страната с условия за влошаване на качеството на въздуха. В планинските райони ще бъде с повече слънчеви часове.

С най-голяма вероятност може да се каже, че зимата у нас ще бъде по-топла от обичайното, но за разлика от изминалите две зими положителната аномалия ще бъде с по-малка стойност, каза още Симеон Матев.

Въпреки очакваните по-високи средни температури спрямо нормите, няма да липсват и типично зимните моменти със снеговалежи и минусови температури. Очакванията са все пак тези зимни дни да бъдат по-малко от установените норми. С най-голяма вероятност за по-дълъг зимен период има през януари. Трябва да се отбележи, че дългосрочните прогнози все още не могат да дават детайлна представа за времето, а получените изчисления дават по-скоро някаква тенденция. Също така трябва да се отбележи, че последните две студени зими в нашите земи – 2012 и 2017 г., се случиха след прогнози за топли, т.е. несигурността в сезонните прогнози е твърде голяма на този етап, уточни климатологът.

Най-високата температура през този месец в София е измерена през 2004 г. - 25,5 градуса, в Пловдив през 1926 и 1948 г. - 27 градуса, а в Плевен през 1926 г. - 28, 2 градуса.

Най-топло през ноември е било в Горна Оряховица - 32 градуса,

във Велико Търново и Тетевен 30, в Ловеч и Враца 29.

Най-ниските температури през този месец са между минус 10 и минус 15 градуса. Най-студено е било в Трън и Ихтиман - минус 20 градуса, в Гоце Делчев минус 18, Свищов и Разград - минус 17.