Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОТЧЕТ: Индивидуалните топломери не са измервателни средства, а търговски прибори, които мерят в относителни единици.
ОТЧЕТ: Индивидуалните топломери не са измервателни средства, а търговски прибори, които мерят в относителни единици.

Точно по времето, когато у нас върви кампания за подмяна на уредите за дялово разпределение с по-скъпи, в Германия фирми за топлинно счетоводство са раздавали безплатно нови топломери на абонатите си.
За това алармираха пред "168 часа" наблюдатели към Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
Сигналите от Германия са от абонати в Мюнхен и Мюлхайм, а безплатната подмяна е станала възможна, защото са използвани средства от еврофондовете, предназначени за повишаване на енергийната ефективност. Проблемът у нас е много наболял, тъй като по "пресмятанията" на фирмите, които ни отчитат парното, в края на тази година

масово ще започнат
да изтичат сроковете
на годност на уредите
и ще бъдем принудени да ги сменяме с нови

"По наша информация в Германия фирми за топлинно счетоводство, които работят и у нас, са сменяли безплатно уредите за дялово разпределение с такива с дистанционно отчитане. Защо да не се използват средствата за енергийна ефективност, предвидени от еврофондовете за смяна на топломерите и в България", пита Огнян Винаров, наблюдател на Българската търговско-промишлена палата в ДКЕВР.
"На заседание на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм, на което присъствах, също стана дума, че когато се касае за топлофицирането на цяла сграда, може

да се използват средства от фонда за енергийна ефективност

За целта обаче са нужни нови текстове в измененията на Закона за енергетиката. Според препоръките на ЕК, с тях е наложително да се приеме и ежемесечното отчитане на парното, за да могат гражданите да си планират разходите", допълва той. От "Техем" официално отрекоха пред "168 часа" да са раздавали топломери без пари в Германия и поясниха, че най-вероятно не става въпрос за отделни разпределители, а за цялостна система, която осигурява по-висока енергийна ефективност.
"Централата на "Техем" в Германия няма традиции да предлага уредите за дялово разпределение techem, които произвежда, чрез схеми за кандидатстване за европейско финансиране. Такава възможност съществува единствено за системата "Адаптерм", която е наша патентована разработка. "Адаптерм" е система за енергийна ефективност за цялата сграда, която се монтира в абонатната станция. Доказано е чрез научни изследвания и в практиката, че тя осигурява средно около 10% икономия на енергия в цялата етажна собственост. Това е и причината, клиентите на "Техем" в Германия да могат да се възползват от европейско съфинансиране", се казва в официалният отговор на дружеството до "168 часа".
"В момента се обсъжда предложение, съгласно което до 30% от цената на уредите с дистанционно отчитане може да се поеме от Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL). Като цяло обаче подмяната на уредите няма как да допринесе за допълнителна икономия. Тя вече е реализирана с монтажа на термостатни вентили и на уреди за отчитане в имотите. Финансовите средства са целеви и се отпускат през търговски банки. По този начин всяко домакинство, което получи кредит, ще има право на безвъзмездна помощ от 20 до 35% от стойността на това, за което взема заема", се казва още в отговора. От друга страна, според експерти кампанията, подета от топлинните счетоводители за подмяна на топломерите, цели само

да се изпразнят повторно джобовете на абонатите към парното

и да напълнят тези на фирмите за дялово разпределение. При това става дума наистина за много пари, тъй като смяната на един уред излиза около 50 лева. По този начин при 400 000 абоната, голяма част от които са с по 4 радиатора общата далавера за фирмите, които отчитат топлото, само в София ще възлезе на над 80 млн. лева, пресмятат енергийни специалисти. Врътката с новите машинки за дялово разпределение е възможна най-вече заради липсата на регламентация. Умишлено или не, през годините след въвеждането на дяловото разпределение за изчисляване на сметките за парно у нас се натрупаха редица неясноти около употребата на уредите. Това развързва ръцете на фирмите за топлинно счетоводство и

те могат да правят каквото си искат за наша сметка, казват експерти.

На първо място остава неясен въпросът с периода на годност на приборите. Например, когато ги въвеждаха, се говореше, че гаранцията на уредите е 10 години, тоест те могат да бъдат използвани по-дълго от този срок. Сега се оказва, че животът им е 10 години и трябва да се сменят. Липсата на ефективна защита на потребителите в нормативната база води и до парадокси. Така става възможно, ако се развали разпределителят, топлинните счетоводители да го сменят за сметка на абоната. В същото време на фирмите, отчитащи парното, уредът им излиза чиста печалба, защото заради гаранцията фирмата-производител им го е доставила безплатно.
Освен това, когато само абонатите плащат, дружествата нямат никакъв интерес да влагат пари в енергийна ефективност. Например, ако се поставят измерващи уреди на топлообменните инсталации за подгряване на вода, сметките също ще намалеят драстично.
Друг е въпросът, че в много от случаите няма и абсолютно никаква нужда от смяна на уредите за дялово разпределение, които са монтирани на всеки радиатор. Достатъчна е само смяна на батериите на машинките, закрепени за радиатора, тъй като това е все едно, ако имаш часовник и той спре, да си купиш нов, вместо да смениш само батерията. В най-добрия случай при подмяната на топломерите едни ще плащат по няколкостотин лева за смяна на целите уреди, а други само до двайсетина лева за нови батерии.
"Винаги съм смятал, че има много по-важни въпроси, освен това някои фирми да изкарат едни пари за сметка на потребителите. Затова моето предложение, а и на част от колегите е в закона да се формулира текст, който да дава възможност потребителят да избира начина на отчитане, като за тези, които желаят, това да става и без индивидуални топломери. Това ще даде възможност да се избегне закрепостяването на абонатите към определени уреди", коментира Валентин Терзийски, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.
"Поемането изцяло или на част от разходите за смяна на уредите е възможно единствено с провеждането на национална политика. Иначе средства има - например за целта може да се използват пари от фонда за квотите за парникови газове", поясни Терзиев.
Топлинните счетоводители, както обикновено, са на по-различно мнение.
"Много се говори по въпроса за поемането на разходите за смяната на уредите, но досега няма нищо реално, а

в края на годината ще започнат масово да изтичат сроковете на годност на уредите",

информира Ася Ангелова, председател на Асоциацията на топлинните счетоводители.
"При по-голямата част от уредите не е възможно само да се смени батерията. На практика само една фирма го прави", допълни тя. Според нея цената не е много висока и ще бъде между 33-35 лв. на уред за радиоотчитане, което нямало да затрудни абонатите.

 

 

Търговците са длъжни да инвестират в нови уреди

Всъщност, оказва се, че и по действащите закони никъде не е казано, че потребителите трябва да плащат за всичко, а енергийните дружества само да събират печалбите.
Например в чл. 39 ал. (4) от Закона за енергийната ефективност е записано, че вместо задължението да правят задължителни вноски във Фонд "Енергийна ефективност", "търговците на енергия могат да предоставят като енергийна услуга при конкурентни цени с цел осигуряване проследимост на разходите за енергия от крайните потребители подмяната на съществуващите уреди (средства за търговско измерване) с интелигентни системи за измерване и контрол".
"И по сега действащия Закон за енергийната ефективност енергийните предприятия са задължени или да прилагат мерки за въвеждане на интелигентни системи за отчитане при крайния потребител, или да правят отчисления към специален фонд.
Поставянето на интелигентни устройства е изцяло и в унисон с европейските директиви и мисля, че е нужен малко натиск върху енергийните предприятия, за да направят нещо в тази посока", коментира енергийният експерт Атанас Тасев пред "168 часа".
 "Не зная дали в Германия е безплатно, но съм сигурен, че и у нас има възможност за различни решения при подмяната на уредите. Защо примерно да не се помисли за въвеждането й на две нива - за хората с по-нисък социален статус да е безплатно, а само тези с по-високи доходи да си ги купуват", каза още специалистът.
До голяма степен проблемите идват от пренебрегването на енергийната ефективност, смята Тасев. Според експерта дори и при системите с хоризонтална инсталация, ако сградата е топлоизолирана, а загубите надвишават 15%, това е индикатор, че нещо не е наред и трябва да се вземат спешни мерки.

 

 

Без дялово разпределение парното излиза по-евтино

В Перник сметките падат наполовина

Оказва се, че е възможно да се отчита и без уреди за индивидуално разпределение. От края на миналата година "Топлофикация" - Перник предлага отчитане на парното отопление без разпределители. За целта при желание на абонатите топлината се изчислява на база жилищна кубатура, а за топлата вода се ползват данните на ВиК.
"Сключих договор с 15 абонатни станции и хората са доволни, защото плащат значително по-малки сметки. Заради това, че дадох тази възможност, си навлякох гнева на топлинните счетоводители, които подадоха оплаквания, че нарушавам закона, до всички държавни институции - КЗК, ДКЕВР, може би и до Светия синод вече да са подали, затова и в момента при нас текат непрестанни проверки", казва Стойчо Василев, директор на "Топлофикация" Перник пред "168 часа".
"Има едно безумие в закона, с който въведоха топлинното счетоводство, съгласно което аз съм длъжен да сключвам договор с топлинните счетоводители. Според него независимо от това колко ще плащат абонатите, аз трябва да платя на фирмата, която отчита парното, дори без да съм сигурен, че е свършила нещо. За четирите дружества, които работят в Перник това прави 500 000 лева годишно. Можете да си представите за какви печалби става въпрос, защото те имат само по 4 служители и веднъж годишно наемат хора от Бюрата по труда за по 10 стотинки на уред да направят отчета. По мои сметки сумата за отчитане в София е 12,5 млн. лева, а за цялата страна около 45-50 млн. лева. В същото време разходите за дейността им едва ли надхвърлят 10 млн., а с останалите пари могат да си спечелят сериозни лобита във всички държавни институции", обяснява директорът на топлоснабдителното предприятие в миньорския град.
Добрите резултати от прилагането на отчитането без индивидуални разпределители в Перник са дали възможност да има и 10% дискаунт за сметките на изрядните платци, похвали се още Стойчо Василев.
В Перник топлофикационното предприятие отчита общото потребление на абонатна станция, което се разпределя спрямо жилищната площ и наличните радиатори. Предимството е, че в апартаментите, в които има свалени радиатори, кубатурата се намалява, без това да ощетява съседите. Не се събират и такси за отчитане на водомерите, както и на кубатурата на жилищата. По този начин месечната сметка на един двустаен апартамент през зимата излиза приблизително 128 лв., което е двойно по-малко от сега плащаните сметки, информират от дружеството.
Въведена е и пределна цена от 1 куб.м отопляем обем - 1 лв., над която никой абонат няма да плаща. Не повече от 10 лв./куб.м пък ще плащат абонатите за подгряване на водата. Ако при отчитането има по-високи от тези стойности, разликата е за сметка на "Топлофикация".
"Въведохме максимална цена, а за отчета на топлата вода ползваме данните на ВиК. Смятам, че това е логично, защото ние продаваме енергия, а не вода. В същото време топлинните "магьосници", както ги наричам, гледат в тавана и в компютрите си и пишат сметки по 40-50 лева за топла вода", възмущава се шефът на пернишката топлофикация. Интересно е също, че по негови данни, въпреки студената зима реално само с 5% повече е произведената и продадена топлоенергия в Перник през последния отоплителен сезон.
За да бъде въведен предложеният начин на отчитане, е необходимо съгласието на собствениците на две трети от общата площ на сградата.
По информация от Асоциацията на топлофикационните дружества подобен проект успешно работи и в Сливен. Там са подписани индивидуални договори с желаещите абонати, като на базата на това колко отоплителни тела са заявили, че ще ползват, им е била определена предварително цената за отоплителния сезон. За успешното отчитане по този начин свидетелства фактът, че за последните две години откакто е въведена тази система, домакинствата, които са заявили, че искат да минат на такова отчитане, са нараснали от 3800 на 8000.

 

 

Шефът на Софийската топлофикация се топли с климатици

Въпреки често изтъкваните предимства на отоплението с водна пара като най-евтино, изпълнителният директор на "Топлофикация София" Стоян Цветанов не се отоплява с парно.
Това показа проверка на "168 часа".
Според справка в Имотния регистър последното жилище, което той е закупил заедно с Деляна Маркова - юристка в същото дружество, е в квартал "Манастирски ливади". То е с площ 115 кв. м и е на последния етаж в новопостроен блок, който не е топлофициран. Любопитното е, че под всеки един от прозорците на апартамента на Цветанов е прикрепен климатик.
"Изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов получава сметки за парно от 6 години и плаща на равни вноски. Разбира се, възможно е да става въпрос за апартамента, в който живеят родителите му", обясниха лаконично от "Топлофикация София" в тази връзка. От тримата членове на борда на директорите единствено Любен Параланов не се води като наш абонат, тъй като живее извън София", информираха още от Столичната топлофикация.

ПОЗИЦИЯ: Според експерта Валентин Терзийски абонатите трябва да имат право да избират начина на отчитане.
ПОЗИЦИЯ: Според експерта Валентин Терзийски абонатите трябва да имат право да избират начина на отчитане.
ИКОНОМИЯ: Директорът на "Топлофикация Перник" Стойчо Василев смята, че без индивидуални топломери парното ще е много по-евтино.
ИКОНОМИЯ: Директорът на "Топлофикация Перник" Стойчо Василев смята, че без индивидуални топломери парното ще е много по-евтино.
ГРИЖОВЕН: Изпълнителният директор на "Топлофикация-София" Стоян Цветанов плащал парното на родителите си на равни вноски.
ГРИЖОВЕН: Изпълнителният директор на "Топлофикация-София" Стоян Цветанов плащал парното на родителите си на равни вноски.
АЛТЕРНАТИВА: Апартаментът на шефа на Столичната топлофикация се отоплява изцяло с климатици.
АЛТЕРНАТИВА: Апартаментът на шефа на Столичната топлофикация се отоплява изцяло с климатици.