Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова разговаря с лидерката на БСП Корнелия Нинова в пленарната зала. Задаващи се нови избори май вече диктуват поведението на партиите в парламента.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова разговаря с лидерката на БСП Корнелия Нинова в пленарната зала. Задаващи се нови избори май вече диктуват поведението на партиите в парламента. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

ПП цели избори и разчита, че хората бързо забравят грешките на бившите. С подготвени кадри и експертиза ДПС иска реална власт. Нинова има интерес от по-дълъг живот на НС за оцеляване начело на партията

Какво се крие под повърхността на поведението на партиите в този силно разделен парламент? Защо те не могат да намерят допирни точки и какво се крие зад наглед противоречиви ходове?

Като балансьор, търсещ добрия тон и разговор с всеки, се опитва да се държи ГЕРБ. След като бяха близо 2 г. в изолация, сега не минава и ден, в който депутатите на Бойко Борисов да не демонстрират готовност за търсене на консенсус при решенията. При зациклянето на старта на 48-ото НС с избора на шеф например именно Борисов бе този, който подкрепи предложеното от Христо Иванов компромисно решение за председател на ротационен принцип с ПП. Хората на Кирил Петков обаче не приеха протегната ръка.

Всъщност именно “Промяната”, която обеща да е конструктивна опозиция, май се държи най-радикално от всички в парламента. Вечно контра на всички предложения, много от скандалите тръгват именно от реплики, отправени от депутати от ПП. Които

сякаш опитват да блокират парламента

Колкото по-зле, толкова по-добре - с това изречение е било описано поведението на ПП на сбирка в тесен партиен кръг.

Явно младите политици разчитат на късата памет на електората и на това, че до едни нови избори българите ще забравят грешките на управлявалите до този август.

Това обаче в момента като че ли повече важи за отношението на хората към ГЕРБ. От финала на управлението им мина доста време и се смениха няколко правителства, а и на фона на политическия хаос в държавата те започнаха да изглеждат най-приемливи.

ДПС пък не може да се примири с ролята,

която има след кабинета “Орешарски” - да подкрепя управляващите по някои политики от национално значение, без обаче да е реално във властта. Движението има най-много подготвени кадри, опит и експертиза във всички сфери и смята, че е крайно време да влезе във властта през парадния вход. Отговорността е на всички, казва неведнъж лидерът Мустафа Карадайъ с призив задължително да има работещо правителство, да се намери диалог между партиите и да се избягва очернянето на опонента.

Макар и четвърта политическа сила в този парламент, “Възраждане” е контра на всички и всичко. А лидерът Костадин Костадинов призовава още от първия ден за нови избори, вероятно разчитайки на тренд за увеличение на подкрепата и виждайки вече себе си като новия господар на “Дондуков” 1.

През партийните сметки пък минава поведението на БСП в пленарната зала. Лидерката Корнелия Нинова знае, че колкото по-дълъг е животът на този парламент, толкова по-сигурно е нейното оцеляване начело на партията. Защото не е ясно на следващи избори каква ще е съдбата на столетницата, която с малко, но сигурно, свива резултата си с всеки следващ вот. Затова Нинова разчита на повече живот на Народното събрание, в рамките на което да демонстрира загриженост за проблемите на хората чрез законодателни инициативи. Именно Нинова бе тази, която инициира разговори за бюджета, инфлацията и мерките, които трябва да се предприемат за хората и бизнеса в кризата още преди да е стартирал парламентът. И събра на една маса ГЕРБ, ДПС и “Промяната”.

Като знак, че и соцлидерката не изключва варианта за избори през март, обаче бе разтълкувана обявената дата за партиен конгрес, на който евентуално ще се обсъжда съдбата ѝ. Евентуално, защото Нинова е избрана с пряк вот и конгресът вече няма механизми да я отстрани, ако не бъде променен преди това уставът. Но и насрочвайки конгреса за 11 и 12 февруари, всъщност Нинова се бетонира - кой сменя лидер на старта на предизборна кампания?

ДБ като че ли цикли на място и вече N-ти мандат повтаря като рефрен основно темата за съдебната реформа. Но вече извън властта Христо Иванов може да си отдъхне поне за едно - нищо не налага да е партньор с БСП. И може да продължи работата си само с “Промяната”.

Най-гъвкаво - и безлично - в този парламент е поведението на Стефан Янев. В желанието си да реализира успешно третия мандат, лидерът на “Български възход” гледа да не се скара с никого - не заема категорични позиции и премерва внимателно думите си. Но с гласуванията в пленарната зала разкрива склонност повече за сътрудничество с ГЕРБ, отколкото с бившите си колеги от служебните кабинети Кирил Петков и Асен Василев.