Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зима СНИМКА: Pixabay
Зима СНИМКА: Pixabay

Докато в Европа продължава да се развихря енергийната криза, метеоролозите на AccuWeather се опитаха да определят кои части на континента ще изпитат най-сурови условия тази зима и кои ще бъдат пощадени от най-лошите проявления на времето. Покачващите се сметки за ток и газ по целия континент носят допълнително напрежение какво ли ще ни предложи зима 2022-2023, пише Метео Балканс

От астрономическото й начало ни делят почти два месеца,но въпреки това екипът метеоролози за дългосрочни прогнози на авторитетния сайт вече подреди пъзела на прогнозата какво ще донесе на Европа предстоящият сезон.

Тази зима, според експертите, ще бъде под силното влияние на Ла Ниня - студената фаза на Южното колебание, противоположна на топлата фаза на Южното колебание - Ел Ниньо. (квазипериодично изменение в температурата на повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан. При Ла Ниня повърхностните води в източния Тихи океан са по-хладни от средното, а атмосферното налягане е високо на изток и ниско на запад. Цикълът на Южното колебание, включващ Ел Ниньо и Ла Ниня, оказва влияние върху температурите и валежите по целия свят)

В периода на Ла Ниня необичайно ниски температури се разпростират по екваториалните води на Тихия океан, което от своя страна поражда океано-атмосферна система на взаимовлияние, касаеща силно времето по целия свят, и особено на зимните температури и типа на снеговалежите.

Очаква се Ла Ниня да бъде в пика си през ноември, казва главният метеоролог “Международни прогнози” Джейсън Никълс, и добавя, че Южното колебание Ел Ниньо (ЮКЕН) ще се установи в неутрална позиция - в която Ел Ниньо и Ла Ниня ще са в паритет - през януари.

Какво означава това на прост език за изгледите за зимата на 2022-2023 в Европа?

Тъй като това е третата поредна зима под влиянието на Ла Ниня, и този студен сезон ще има сходни черти с миналата зима. Въпреки това, метеоролозите на AccuWeather твърдят, че този сезон има ново, рядко срещано парче от пъзела, което липсваше предишните години.

“Три пъти поред Ла Ниня се е случвала само три пъти, откакто се съхраняват данни за прогнозата за времето, като най-скорошният случай датира от началото на третото хилядолетие - от 1998 до 2001.”, обяснява главният метеоролог на AccuWeather Алън Реперт. Като се позовават на данните от близкото минало, когато това се е случвало в три последователни зими, метеоролозите могат да изследват явленията през тези уникални години и да ги ползват като част от методите си за анализ, за да прогнозират какво време ни очаква тази зима.

Южна Европа ще поеме удара на мощни бури

Метеоролозите твърдят, че има индикации за това основната цел на пътя на бурите да бъде именно Южна Европа.

На места в Португалия, Испания, Южна Франция, Италия и Балканите има най-голяма вероятност да падат чести валежи от дъжд и да духат бурни ветрове, отколкото в други части на континента. До известна степен, жителите от Иберийския полуостров до тези в югоизточна Европа ще забележат определени прилики с предишните две зими.

Това може да означава повишен риск от значителни валежи, особено в югоизточна Франция, северните и централни части на Италия и Западните Балкани. Жителите на градове като Венеция трябва внимателно да следят бурите тази зима, заради особената уязвимост на региона им от сериозни наводнения.

Един доминиращ в южна посока път на бурите в Европа би означавал и потенциално по-обилни снеговалежи по южните склонове на Алпите.