Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов: “Ние търсихме  разговор с ГЕРБ още в миналия 
парламент, канихме ги в една комисия, официално, публично, на равни начала да почнем този разговор по цивилизован начин. Те отказаха грубиянски. Бранеха интересите на Гешев, така все едно той им е лидер, а той пък им осигури пълен комфорт и ненаказуемост. И дори си чатеха.”
Христо Иванов: “Ние търсихме разговор с ГЕРБ още в миналия парламент, канихме ги в една комисия, официално, публично, на равни начала да почнем този разговор по цивилизован начин. Те отказаха грубиянски. Бранеха интересите на Гешев, така все едно той им е лидер, а той пък им осигури пълен комфорт и ненаказуемост. И дори си чатеха.”

  • Христо Иванов с условие за разговор и за корупцията и съдебната реформа
  • “Промяната” запази мълчание, само Лена “коментира” с колаж на лидера на ГЕРБ и Плевнелиев

Тест дали все пак може да се постигне съгласие между ГЕРБ и “Демократична България” пуснаха десните вчера. Те поискаха още в първите си дни новото Народно събрание да приеме решение за изпращане на военнотехническа помощ за Украйна. То ще ревизира досегашното решение, което забранява изпращането на оръжие на Киев.

Направиха го ден след като Бойко Борисов отправи своята първа оферта за евро-атлантически кабинет (към “Продължаваме промяната” и “Демократична България”) с ясни приоритети, сред които коалиция срещу Путин и оръжия за Украйна.

Часове по-късно съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов остро отсече, че няма да влизат в правителство на ГЕРБ, и заподозря, че Борисов иска да проведе “някаква операция, която да го изпере”.

Вторият съпредседател Христо Иванов също изрази скептицизъм за партньорство с ГЕРБ в сряда, но

не прозвуча и категоричен отказ

от коалиция. Той заподозря, че “цялото упражнение на Борисов е просто подготовка за следваща предизборна кампания”.

Иванов обясни, че независимо от допирните точки по отношение на Путин и Украйна, това, което разделя ГЕРБ и ДБ е темата за корупцията и за правосъдието. А когато не се казва нищо смислено по този въпрос от страна на Борисов, аз мисля, че той е този, който затръшва вратата. За пореден път, заяви той в интервю за “Дойче веле”.

ГЕРБ продължават да избягват темата. Когато към това прибавим и идеята за участие на ДПС в някаква управленска конфигурация, за нас това става рецепта за създаване на проблем, а не за намиране на някакво решение, допълни той по темата за корупцията. Иванов определи формата на преговорите като “неясен” и попита могат ли да обвързват някого с позициите си Соломон Паси и Росен Плевнелиев.

Искам изрично да припомня: ние търсихме разговор с ГЕРБ още в миналия парламент, канихме ги в една комисия, официално, публично, на равни начала да почнем този разговор по цивилизован начин. Те отказаха грубиянски. Бранеха интересите на Гешев така, все едно той им е лидер, а той пък им осигури пълен комфорт и ненаказуемост. И дори си чатеха, коментира още Иванов.

Той даде ясен знак, че ДБ може да говори с ГЕРБ за “каквото и да било работещо решение”

само ако участва и “Продължаваме промяната”

След авансовия категоричен отказ за коалиция с ГЕРБ, направен в нощта на изборите, Кирил Петков и Асен Василев запазват мълчание до края на седмицата. Запознати разкриха, че от ПП са обсъждали офертата на Борисов във вторник късно вечерта. Засега оставали на позицията да откажат, но ще имат още обсъждания.

Във фейсбук обаче Лена Бориславова, която бе най-близкият сътрудник на бившия премиер, направи първи коментар от “Продължаваме промяната”. Тя обаче не отговори по същество на офертата на лидера на ГЕРБ. Вместо това пусна колаж на Борисов и предложения от него за участник в контактна група за преговори Росен Плевнелиев. Кадрите са от пресконференция през есента на 2011 г. Тогава Плевнелиев бе избран за президент, а на Борисов, тогава премиер за първи мандат,

се държа покровителствено с него пред медиите “Доброто старо време... reborn”, написа Бориславова към колажа от снимки.

Лидерът на “Български възход” Стефан Янев пък видя прилика в офертата на Борисов и това, което той е говорил - “като един миниборд, който ще даде платформа за разговори”. Той бил оптимист и призова да не се говори за червени линии, а за диалог, защото така се решавали проблемите.

А по темата за войната обясни, че като европейци трябва да имаме ясна позиция, а не двуличие, както било досега. Ако позицията ни е война, това означава, че ние трябва да си прегледаме нашите въоръжени сили, нашите способности и пълномащабно да тръгнем в този смисъл, обясни Янев.

Политическата подкрепа - да, но ако тръгнем да участваме действително в тази война, вземаме политическо решение, правим съответните стъпки и си носим отговорността, допълни той.

СТефан Янев: “Аз съм оптимист по принцип и смятам, че при взаимоотношенията между хората най-важен е диалогът. В диалога се решават проблемите от каквото и да е естество - като започнете от семейството през обществените отношения и стигнете до партийния живот.”
СТефан Янев: “Аз съм оптимист по принцип и смятам, че при взаимоотношенията между хората най-важен е диалогът. В диалога се решават проблемите от каквото и да е естество - като започнете от семейството през обществените отношения и стигнете до партийния живот.”