Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Украински войник обстрелва руски части в Харковска област.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Украински войник обстрелва руски части в Харковска област. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Решението на САЩ да изпратят повече военна помощ на Украйна увеличава опасността от пряк военен сблъсък между Русия и Запада. Това предупреди руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, цитиран от Би Би Си. Според него това е непосредствена заплаха за Москва, описвайки САЩ като участник в конфликта.

По-рано Вашингтон обяви още 625 милиона долара военна помощ за Киев. Смята се, че модерните американски оръжия помагат на Украйна да натрупа инерция срещу руските сили, отбелязват западни издания.

Според руския дипломат обаче това ще доведе до “продължително кръвопролитие и нови жертви”.

Призоваваме Вашингтон да спре провокативните си действия,

които могат да доведат до най-сериозни последствия”, каза Антонов.

“Изявлението на Пентагона за възможността за използване на реактивни системи за залпов изстрел HIMARS, доставени на Украйна срещу цели в Крим, потвърждава прякото участие на САЩ в конфликта”, коментира и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Посланиците на ЕС пък постигнаха споразумение за нови санкции срещу Русия, включително таван на цените за продажба на руски петрол. В приетия вече осми пакет от мерки Белгия и Италия са получили двегодишни изключения от забраната на ЕС за внос на определени продукти от стомана от Москва. Малта пък получава отсрочка от въвеждането на новите ограничения на ЕС за въвеждане на таван на цените на петрола от Руската федерация.

“Работихме бързо и решително. Ние никога няма да приемем фалшивите референдуми на Путин, нито каквато и да е анексия в Украйна. Решени сме да продължим да караме Кремъл да плаща”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Пакетът има за цел да удари руската стоманодобивна индустрия и да лиши армията на Кремъл от ключови технологии. Той включва повече мерки срещу лица, подпомагащи военните усилия на руския президент Владимир Путин. И забранява на граждани на ЕС да участват в управителните съвети на руски държавни предприятия.

Същевременно Владимир Путин заяви, че

изпитва голямо уважение към украинския народ

въпреки настоящата ситуация. Относно четирите анексирани украински региона руският лидер посочи, че очаква ситуацията там да се стабилизира. По-рано в сряда президентът подписа закон за присъединяването към Русия на Донецка и Луганска народна република, както и на Херсонската и Запорожката област, с което завърши официалният процес на анексиране.

Стопанинът на Кремъл подписа и първото в света анексиране на атомна електроцентрала. Документът постановява присъединяването на обектите на Запорожката атомна електроцентрала към Русия.

Запитан дали няма противоречие между обещанието, дадено на населението в тези територии, че сега те са “с Русия завинаги”, и потвърденото от министерството на отбраната изтегляне на руските военни от редица селища в тези райони, Дмитрий Песков отговори: “Няма каквото и да било противоречие. Те ще бъдат с Русия завинаги, ще бъдат възвърнати”.