Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветозар Томов и Росица Матева от ЦИК
Цветозар Томов и Росица Матева от ЦИК

Започват да отварят секциите в Северна Америка и Канада. Приключи гласуването в Нова Зеландия и Австралия.

Резултатите обаче ще бъдат оповестени след края на изборния ден.

Няма проблем с досега приетите протоколи. Основният проблем при откиването на секциите извън страната беше в множеството отсъствия на членовете на СИК. Едната причина е болни хора, които в последния момент се оказва, че не могат да изпълняват функциите си. И втората причина - хора, назначени от политическите партии, не са се явявили. Въпреки това навсякъде се работи, няма секция, която да няма необходимия брой хора, за да може да работи. Това каза членът на ЦИК Цветозар Томов. Той обаче не уточни от кои партии са неявилите се членове на секционни комисии.

Очакваме напрежението да се повиши след няколко часа, когато започнат да приключват изборите в Турция и другите части на Европа. Този път сме се подготвили да съкратим времето, в което бавим секциите, защото те трябва да изчакат потвърждение от ЦИК, че всичко е наред с изпратените от тях документи. Това добави още Томов.

Общо 6 жалби са постъпили към 13:30 в ЦИК. Две са за нарушения за работата на СИК, те са препрадени към районните комисии. Останалите са за предизборна агитация и социологически проучвания. Постъпили са и 35 сигнала, които се обработват своевременно. По-голямата част от тях са за агитации в социалните мрежи. Те са 17 на брой.

Избирателната активност към 11,00 часа е 8,89%. За сравнение на 14 ноември активността към същия час е била 8,59%, а на 11 юли - 11,96%.

Още на две места е преустановено гласуването с машини - в Златица и Търговище. Общо машините и секциите с преустановено гласуване са 23. Във всички от тях вече се гласува с хартиени бюлетини. Това обясни заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Отделно има и секции с две машини, където една от тях е повредена. Там гласуването продължава само с едното устройство.

Има три случая на разменени машини между съседни секции, но ще продължи гласуването. Ще бъдат съставени протоколи от секционните комисии и ще бъдат преброени разписките в края на изборния ден.

Три са машините в страната с надпис за подправен дневник. Преустановено е гласуването на тях. След края на изборния ден, когато те бъдат върнати в склада, ще бъде извършена провекра на какво се дължи това.

Има сигнали от някои турски секции за комуникация на турси език. Томов уточни обаче, че през него не е минавал сигнал за агитация на турски, както и че ЦИК се е свързала със секционните комисии.