Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мнозинство от икономисти и юристи в сборния портрет на кандидатите, жените са под 1/3

Мъж на около 42 години и вече бил във или близо до властта. Това е сборният портрет на кандидатите за депутати, които заемат челните места в листите на основните партии и имат шанс да станат народни представители.

6624 са всички кандидати за депутатските банки тази есен. Това означава, че около

27 се борят за едно място

в следващото 48-о НС от името на 28-те регистрирани в ЦИК партии и коалиции.

Основно на свои бивши министри като водачи разчитат ГЕРБ, “Продължаваме промяната” и БСП. А на следващите избираеми места са все бивши депутати. Така в новия парламент ще влязат основно хора с експертиза и опит във властта, повечето от тях икономисти, финансисти и юристи.

16 са бившите министри от трите правителства на Бойко Борисов, които са водачи, плюс той самия като експремиер. Повечето от тях са запазили регионите, в които участваха на изборите миналата година.

При БСП също няма изненади - лидерката Корнелия Нинова е заложила на най-близките си и екипа, с който работи. Но пък по челните места има и размествания на регионите, и нови лица. Освен Нинова водачи са и другите 3-ма леви министри в кабинета “Петков” - Георги Гьоков, Иван Иванов и Христо Проданов.

119 от общо 440 кандидати на БСП са под или на 35-годишна възраст, като близо 40% от тях са млади жени.

Общо под 1/3 от всички кандидати за депутати са жени - 1954, което е 29%. Прави впечатление, че нежният пол е по-силно представен в Северна и Северозападна България, както и в листите на по-малките партии като “Изправи се България”, “България на труда и разума”, народна партия “Истината и само истината”, “Правото”, Национално движение “Единство”.

А близо 20% от кандидатите са в по две листи - 1296 души.

Силно е присъствието на тези избори на хора на културата и изкуството. Едно от най-атрактивните имена на ГЕРБ в минали парламенти - скулпторът Вежди Рашидов, се завръща в активната политика от 3-ата позиция в Пловдив.

Освен атрактивния Христо Петров - Ицо Хазарта, който влиза в лидерската битка в столичния 25-и МИР, от името на “Продължаваме промяната” в 23-и МИР в София ще се бори фронтменът на “Акага” Краси Куртев. Там е и актрисата и водеща на тв предаването “Нощни птици” Искра Ангелова.

А сред по-атрактивните имена в листите са Славея на Странджа

- народната певица Калинка Згурова (в листата на “Български възход” в Бургас), композиторът и изпълнител Стоян Михалев ( отново от “Демократична България”, но в Плевен), режисьорът в Плевенския драматичен театър Димо Дешев (в листата на ИТН), писателят Ивелин Първанов (водач на “Възраждане” в Плевен),

И на тези избори от партията си “Глас народен” кандидат-депутат е Светльо Витков, който миналата седмица аха да се сбие с друг кандидат в тв ефир. Партията му участва в избори редовно, но досега той е стигал само до общински съветник в София.

Спортистите по традиция са актуални, като обикновено са на по-неизбираеми места, но се разчита да привличат интереса към листите. Двама борци са в отбора на ГЕРБ-СДС. Многократният шампион на България по класическа борба в тежка категория - 130 кг, Радослав Георгиев е на последното 22-о място в Стара Загора. Втори в Кюстендил е състезателят по класическа борба Даниел Александров.

28-годишният централен нападател на “Родопа” - Смолян, Михаел Кисьов води “Български възход” там. Също в Смолян начело за “Атака” играе участникът в зимните олимпийски игри в Сараево през 1984 г. - скиорът Борислав Киряков.

6624 са кандидатите са депутати този път
6624 са кандидатите са депутати този път