Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дърва за огрев. Снимка: Архив
Дърва за огрев. Снимка: Архив

Комисията за защита на конкуренцията не откри картел при производители и търговци, за което се съмняваше омбудсманът Диана Ковачева

Повишаване на цените на твърдите горива за бита - дървата, пелетите и въглищата, има преди началото на всеки отоплителен сезон. Този ръст би могъл да представлява нарушение на Закона за защита на конкуренцията само ако не се дължи на пазарни процеси, а е резултат от съгласувано или координирано поведение на пазарните участници или на антиконкурентни практики на предприятие с господстващо или монополно положение. В този смисъл, дори цената да е висока и спекулативна, нарушение на закона би било налице единствено само в тези случаи, се казва в изявление на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по повод искане на омбудсмана Диана Ковачева да се провери дали няма картел при търговията с дървата за огрев.

В искането до КЗК от омбудсмана се споменава за масовото поскъпване на дървата за огрев, пелетите за отопление и въглищата за битови нужди, като се смята, че това е тенденция в цялата страна, започнала в края на миналото лято. Това наистина е така, но цените останаха високи през цялата последна зима, а от пролетта насам се вдигнаха още.

През юни дървата например струваха около 110 лв. за кубик, и то най-евтините от широколистна дървесина, а миналото лято бяха наполовина. Иглолистните в момента минават 250 лв. за кубик.

Гражданите информирали Ковачева и за голямо поскъпване на пелетите за отопление - от 350-410 лв. за тон през лятото на миналата година до 650-690 лв. за тон през зимата на 2021-2022 г. Сега те вече са над 1000 лв.

КЗК извършила предварително проучване във връзка със съмнения за изкуствено създаване на дефицит и покачване на цените на пелетите за отопление през есента на 2021 г. в сравнение с цените през 2020 г., КЗК изискала информация от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), търговци и производители. Установени били обстоятелства, които свидетелстват за намалено предлагане на пелети и наличие на обективни причини за повишаване на тяхната цена в страната през есента на 2021 г.

От министерството на земеделието коментираха пред “24 часа”, че нито те, нито горската агенция могат да влияят по някакъв начин на цените на пазара, както и на търговците на дървесина. Цените, които се предлагали по Закона за горите, имали съвсем малки изменения спрямо миналата година - около 10 лв. Оттам коментираха още, че това е дългогодишен проблем, но те нямат компетенцията да определят крайната цена за потребителите.