Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Идентифицира ги чрез технология за лицево разпознаване

Звеното никога не е осъждано, въпреки сигналите за убийства и нечовешки мъчения

Ще бъде ли наказана моралната иранска полиция за смъртта на Махса Амини?

Според специалисти това най-вероятно няма да се случи. Причината - звеното "Гащ-е-Ершад" от години налага ред чрез насилие из различни градове. До момента нито един от членовете му не е изправян на съдебната скамейка, въпреки стотиците жалби.

Неговите представители са едни от най-доверените на президента на Иран. Екипът му е натоварен с прилагането на законите за ислямския дрескод на обществени места за мъже и жени.

Според регламента дамите, преминали пубертета, трябва задължително да носят

покривало за глава, както и широки дрехи

Любопитен факт е, че точно определена възраст не е посочена в указа, така че всяка от тях може да бъде арестувана. Няма и обозначено точно определено облекло, което означава, че набелязаните могат да бъдат задържани на произволен принцип.

Махса обаче беше ескортирана до полицейско управление заради новите правила, приети под името "Закон за хиджаб и целомъдрие", наложени от държавния глава Ебраим Раиси през август тази година. Чрез тях законът вече предвижда все по-тежки наказателни мерки за нарушителите. За жени, които например пускат свои снимки без хиджаб в интернет, е предвидено лишаване от някои социални права и свободи от 6 месеца до година.

Как става задържането на "провинените"?

Те получават предизвестие в дома си, а някои биват директно отвеждани в т. нар. образователно-консултативен център или полицейски участък.

"От създаването им, което не фигурира официално в никакъв закон, униформените в тези центрове са задържали произволно безброй жени под предлог, че не се съобразяват с хиджаба - обяснява Хади Гаеми, изпълнителен директор на базирания в Ню Йорк Център за правата на човека в Иран. - След това жените се третират като престъпници, съдят се за престъплението и ги снимат като затворници."

В центровете в продължение на часове те трябва да изслушат лекция за хиджаба и ислямските ценности. От тях се очаква да си вземат бележка и да се извиняват за "постъпката си". Принудени са да подпишат и обещание за спазване на държавните разпоредби. След това трябва да се обадят на някого, който да им донесе подходящи дрехи за публични места. В противен случай няма как да ги освободят и да напуснат сградата.

Ново допълнение в закона е и въвеждането на камери за следене в градския транспорт, както и по местата, където се използва лицево разпознаване. Така по-лесно и бързо ще бъдат установявани нарушителките.

Какво се знае за моралната полиция?

Тя е създадена през 2000 г. и е наследник на появилия се още през 80-те години Комитет на ислямската революция. Тогава той изпълнява функцията на ислямската религиозна полиция в Иран.

Патрулите обикновено се състоят от мъжки екипи, които се придвижват с ван. Те са придружени и от жени, които обаче обикалят на обществени места със засилен поток от хора. Могат да бъдат забелязани в търговски центрове, на площади и в метростанции. Следят за правилно носене на наложените в закона дрехи.

За да се избегнат критиките за насилие от страна на патрулите, на 27 декември 2017 г. генерал Хосейн Рахими обяви, че нарушителите, които не спазват ислямските ценности и носят небрежно облекло, вече няма да бъдат отвеждани в центрове за задържане, нито пък ще бъдат преследвани съдебно. Те ще трябва единствено да изслушат образователна лекция за превъзпитаване. Сигналите за малтретиране обаче не спират. Стига се и до момента, в който Махса е

приета в болница

с тежки наранявания

По повод нейния случай САЩ санкционира Мохамад Ростами Гачи - началник на моралната полиция на Иран, Хадж Ахмад Мирзаей - ръководител на техеранския отдел на моралната полиция, и други ирански служители по сигурността. На наказаните ще бъдат конфискувани всякакви имоти, както и прекъснати имотни сделки под юрисдикцията на Америка. Те ще бъдат докладвани на Министерството на финансите на Щатите. Глоби ще бъдат наложени и на институции, които решат да продължат трансакции или да извършват услуги на санкционираните.