Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене


  Условни присъди присъди варненският окръжен съд двамата обвиняеми по делото за смъртта на 13-годишно германче. Случаят е от 11 юли 2011 г., когато детето почина, след като бе засмукано от сифон на басейн е хотел „Берлин“.

Пламен Китипов, отговарял за строителния надзор на водния обект и получи присъда от 6 месеца лишаване от свобода, което се отлага с три години изпитателен срок. Същото е наказанието и за другия обвиняем по делото Кирил Ябанджиев. Той е ръководителят на отдел на упълномощен представител на дружеството-изпълнител на комплексното строителство в частта "Басейни" на хотела.
Според съда двамата имат вина за смъртта на детето поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Решението на ВОС може да се обжалва в 15 – дневен срок.

Припомняме, че зловещият инцидент се случи на 11 юли 2011 г. в курорта Златни пясъци. Около 11.30 ч. охранителят на хотел „Берлин“ забелязал руска туристка, която се опитвала да привлече вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето. Той не успял, тъй като тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна.

Детето било отделено от сифона едва след като помпите му били изключени. То издъхнало същата вечер в болница.