Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдебна палата Бургас
Съдебна палата Бургас

Бургаският окръжен съд потвърди определението на районни магистрати и остави в ареста 57-годишния Милко С. Делото бе гледано по жалба на обвиняемият и неговия защитник. 

Милко С. e привлечен като обвиняем за блудствени действия с момиче, ненавършило 14-годишна възраст. Гнусните деяния са извършени на 10 и 11 август т.г. в парк „Св. Троица“ в бургаския ж.к. „Славейков“.

Пред съдебния състав адвокатът не оспори обстоятелството, че престъплението за което на подзащитния му е повдигнато обвинение е наказуемо с „Лишаване от свобода“, но оспори наличието на реална опасност Милко С. да се укрие или извърши друго престъпление при по-лека мярка за неотклонение.

Защитата поиска от съда да му бъде наложена мярка за неотклонение „Домашен арест“. В личната си защита обвиняемият изрази съжаление за извършеното, за което посочи, че го е осъществил в пияни състояния.

След преглед на събраните по делото до момента доказателства въззивният съд изцяло се солидализира с констатациите и правните изводи в оспореното определение на първата инстанция.

Престъплението, за което Милко С. е привлечен като обвиняем е наказуемо със затвор  от една до шест години, поради което представлява тежко умишлено престъпление.  Според окръжни магистрати има вероятност обвиняемият да е осъществил престъплението, в което е обвинен.Настоящата инстанция възприе и изводите на районния съд за наличието на опасност Милко С. да се укрие или да извърши друго престъпление при условията на по-лека мярка за неотклонение.

По делото липсват данни обвиняемият да е трудово ангажиран. „Престъплението, за което Милко С. е привлечен в качеството на обвиняем е насочено срещу половата неприкосновеност на малолетно лице. Това обстоятелство, както и естеството и характера на престъпното посегателство обосновава заключението на съда, че при по-лека мярка за неотклонение обвиняемият е възможно да окаже неправомерно въздействие както върху жертвата, така и върху малолетна свидетелка с цел промяна в техните показания“, казва в мотивите си съда.

Въззивният съд прие, че действително Милко С. понастоящем е реабилитиран за предходните си осъждания, но „реабилитацията заличава осъждането и отменя за в бъдеще последиците, които законите свързват със самото осъждане, но не заличава извършените престъпления, за които деецът е бил осъден“, според съдебната инстанция.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.