Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

49-годишният Пламен Велинов е бил заловен миналата година СНИМКА: Архив
49-годишният Пламен Велинов е бил заловен миналата година СНИМКА: Архив

50 години затвор очакват българин, който е разпространявал детска порнография във Флорида. 49-годишният Пламен Велинов е бил заловен миналата година, след като властите в САЩ са изпратили молба за правна помощ до София. Той е бил арестуван заедно с американеца Антъни Кендъл.

Делото срещу Велинов ще се гледа през месец ноември в Тампа, Флорида. То трябваше да започне през август, но беше отложено по искане на Велинов и съдът направи това изключение. Причината, според защитата, е много материал, предоставен от прокуратурата по случая.

Пламен Велинов и Антъни Кендъл са били в основата на мрежа за сайтове за детско порно, базирана във Флорида. Компанията се е казвала „Нюстар ентърпрайс“, предаде БГВойс

Българинът, който вече е екстрадиран в САЩ, за да бъде съден, е набирал материалите. Кендъл пък е отговарял за изпирането на парите от нелегалната дейност, така че да не може да бъдат проследени. Двамата мъже бяха обвинени през миналата година.

Велинов, който се включва в схемата преди 16 години, ще отговаря за конспирация за рекламиране на детска порнография и заговор за разпространението й. Неговият партньор ще се изправи на подсъдимата скамейка за пране на пари и заговор за пране на приблизително 1 млн. долара

Ако съдът в САЩ признае Пламен Велинов за виновен, минималната присъда, която той може да получи е 15 години затвор. Цифрата най-вероятно ще се повиши значително, тъй като присъдата от двете обвинения ще се акумулира. Така той може да бъде изпратен и за 50 години зад решетките.

Американските власти се готвят да конфискуват от Велинов над 434 хил. долара в активи, става ясно от тяхно официално съобщение. Службите вече са го уведомили за решението си. В него е записано, че за финансовите средства имало доказателства, че са спечелени от престъпления.

Българинът е бил администратор на сайта, качвал е видеата и е отговарял за достъпа на клиенти. Според службите мрежата била безплатна за използване, но срещу определена сума най-големите фенове можели да гледат още по-нецензурирани материали, пише „168 часа“.

Абонаментите за това „удоволствие“ били три – 50 долара за 34 дни, 80 за 2 месеца и 100 долара за 3 месеца. Плащането на парите ставало единствено в сайта с цел да се прикрие за какво се дават те. Групата откривала търговски и банкови сметки на различни места в Съединените щати, за да не бъде проследен произходът на средствата. Трансакциите били насочвани към 3 компании – фирмите за бижута „Ивъл ейнджъл джулъри“ и „Ивъл ейнджъл“, както и софтуерно предприятие с наименование „Уебматрикс“.

Докато Пламен изпълнявал администраторските функции, Антъни Кендъл бил натоварен с финансовата част. Службите са категорични, че той е открил сметки за обработка на плащанията към Newstar Enterprise, улеснявайки прикриването на парични трансакции, които били в размер приблизително на 1 млн. долара.

В схемата с изпирането участвали още няколко души. Сред тях са вече починалият Кенет Пауър, сочен за основен играч в измамата, който ръководел и контролирал операциите, както и съпругата му Татяна Пауър. Задържани са 53-годишният Патрис Виловски-Мевора и 58-годишната Мери Лу Бьоркман, които наскоро се признаха за виновни.

По информация на българските власти бандата се е сдобила с над 9 млн. Долара само за няколко години. От тази сума Велинов прибрал приблизително 500 хил. долара. Цифрите не учудвали никого, тъй като според разследването потребителите на сайтовете с нецензурирано съдържание били от над 101 държави. У нас също имало такива. Службите вече се заканиха, че сънародниците ни, които са посещавали сайтовете за детска порнография, ще бъдат проследени и няма да могат да се скрият, тъй като имената им са повече от ясни, както и местоположението им.

Какво е било съдържанието на платформата, която Велинов поддържал?
Според съдебните документи основаната през 2005 г. Newstar Enterprise успяла да създаде, а впоследствие и да поддържа уебсайтове с детско порно. Разследващи американски групи установили, че компанията примамвала момичета и момчета под 18-годишна възраст. Според разписките повечето от тях били в „предпубертетна възраст”. Не липсвали и малчугани между 6 и 10 години. Първоначално организаторите твърдели, че децата ще бъдат използвани като модели. Накрая ги принуждавали да се събличат, за да позират голи пред камерите.

Оказва се, че родителите на някои дори знаели за гнусните кадри, но получавали добро заплащане и премълчавали. Жертвите били набирани главно от Украйна, Молдова и други страни в Източна Европа. Привличането им ставало лесно, тъй като те били в уязвима възраст. Друг фактор е, че са родени в разведени или бедни семейства.

Така в период от няколко години платформата публикува над 4,5 милиона материала под формата на снимки и видеа. За редовните посетители на сайтовете, които имали и по-извратени фетиши, съществувала дори опция да избират с какво точно да бъдат облечени децата.

Към днешна дата шестима членове на Newstar Enterprise вече са с обвинения във връзка с нелегалната дейност. От Америка обаче са категорични, че всеки от тях се счита за невинен, докато не бъдат доказани напълно неговата вина и съпричастност към мащабната схема.

„Разследването у нас започна преди 6 месеца по искане на американската страна – обясни на брифинг зам. главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов. – Велинов беше задържан на 16 ноември. Това се случи чрез използване на специални техники за локализирането му. Бяха извършени претърсвания и изземвания на няколко адреса в София. Работихме съвместно с колегите от Департамента по правосъдие и вътрешна сигурност на САЩ. Иззети са множество електронни доказателства, които бяха изпратени в Съединените щати, където са намерени допълнителни доказателства.

Установен е начинът, по който е комуникирал с другите лица, които са спомагали за поддържането на сайтовете. При комуникацията те са вземали всички мерки, за да не бъдат прихванати от правоохранителните органи.

Според разследващи групата се свързвала помежду си чрез специален имейл, в който всеки от тях можел да влиза. Те не го използвали за изпращане на писма. Схемата била следната – ако някой искал да докладва важна информация, той просто запаметявал написаното в папка „Чернови”. След това адресатът веднага го отварял, за да го прочете, а по-късно триел съобщението.