Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Титлата ще се дава на рускини, които са родили и отгледали най-малко 10 деца с руско гражданство.
Титлата ще се дава на рускини, които са родили и отгледали най-малко 10 деца с руско гражданство.

Званието “Майка героиня” е присъдено на около 400 000 жени в СССР, за последно през 1991 г.

Нов живот на званието “Майка героиня”, използвано в съветски времена за поощрение на многодетните жени, даде Владимир Путин. Титлата ще се дава на рускини, които са родили и отгледали най-малко 10 деца с руско гражданство, гласи текстът на президентския указ, подписан в понеделник.

Предвижда се изплащане на еднократна парична награда от 1 милион рубли (около 31 000 лв.). Освен грамота за званието майките героини ще бъдат окичени и с медал, изработен от злато. Той е във формата на петолъчка, има бляскав диамант и триизмерно изображение на герба на Руската федерация.

Възроденото звание става част от висшите награди на страната и в йерархията им е поставено

на трето място след “Герой на Русия” и “Герой на труда”

Указът уточнява, че “Майка героиня” няма да се присъжда автоматично при раждане на десето дете, а само когато то навърши една година и при условие че всички останали девет деца са живи към този момент.

Медалът “Майка героиня”
Медалът “Майка героиня”
Правото на титлата обаче няма да се отнема, ако някое от въпросните деца е изчезнало или загинало при защита на отечеството или неговите интереси, при изпълнение на граждански, служебен или военен дълг, както и в резултат на терористични атаки и извънредни ситуации. Изключение се прави и за починалите в резултат на мозъчно сътресение, нараняване или заболяване, получени при горепосочените обстоятелства.

Паричен стимул от 200 хил. рубли (почти 6300 лв.) се добавя и към учредения през 2008 г.

орден “Родителска слава”, който се връчва на хора, отгледали поне 7 деца,

за големи заслуги в укрепването на институцията на семейството.

Путин предложи възраждането на титлата на 1 юни - Деня на детето. Президентът посочи, че званието “Майка героиня” е било присъждано още по времето на СССР, а днес “традициите на голямото семейство” постепенно се възраждат. “По правило наистина можете да разчитате на тези, които са отгледани в голямо семейство. Те няма да подведат нито приятел, нито колега, нито родината си”, каза тогава той и призова за “кардинални” мерки за справяне с демографската криза в Русия.

Владимир Путин
Владимир Путин
На този фон обаче руското население непрекъснато намалява през последните години. През първите шест месеца на 2022 г. в Русия са се родили с 6,3% по-малко деца, отколкото през същия период година по-рано (минус 42 900 души), сочат данни на Росстат.

Почетното звание “Майка героиня” за първи път е учредено в СССР от Йосиф Сталин през 1944 г., за да насърчи раждаемостта след Втората световна война, в която Съветският съюз губи 30 млн. от своето население. Титлата спира да се присъжда след разпадането му през 1991 г.

На 27 октомври 1944 г. са наградени 14 жени, разказва Мейл.ру. Първата в историята майка героиня е Анна Савелиевна Алексахина, която има 12 деца. Осем от синовете ѝ отиват на фронта, четирима от тях не се връщат. Анна Савелиевна взела красив шал назаем от съседка, за да отиде на церемонията по награждаването. Пуснали я в Кремъл, въпреки че никога не е притежавала партийна книжка. След церемонията

първите 14 майки героини били поканени на чай със Сталин

“Орденът бе скрит в сандък, а писмото - окачено в рамка на стената”, спомня си най-малкият син на Алексахина Евгений Федорович.

Плакат от 1944 г. рекламира новата тогава титла.
Плакат от 1944 г. рекламира новата тогава титла.
Най-голямото предимство, което Анна на практика имала, било възможността да получи безплатен жп билет веднъж годишно, но според сина ѝ обикновено не успявала да се възползва, защото имала много работа около къщата. И още една привилегия - гласува първа в избирателната секция.

Тогава били учредени още две награди - “Медал за майчинство” - за отглеждане на 5 деца, и “Орден на майчината слава” - за жени, отгледали от 7 до 9 деца.

Общо от 1944 до 1991 г. около 400 000 жени в Съветския съюз са получили почетното звание “Майка героиня”.