Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Демократична България” внася документите си в ЦИК сама, а не в коалиция с “Продължаваме промяната”
“Демократична България” внася документите си в ЦИК сама, а не в коалиция с “Продължаваме промяната”

Най-много секции зад граница отново в Турция и Великобритания. В Русия ще са само 2

Сами, а не в коалиция с “Продължаваме промяната” тръгват във вторник към ЦИК хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов.

“Демократична България” обаче ще продължи да чака още 10 дни ПП да обмисли съвместно явяване. Срокът за регистрация на формациите за участие в предсрочния вот изтича в 17 ч на 17 август, но до 27-и вече регистрираните коалиции имат право да направят промяна в състава си.

“Абсолютно възможна е евентуална коалиция и при първоначално индивидуално регистриране на ПП и ДБ”, потвърди бившият парламентарен шеф Никола Минчев. Политическата мълва го прати в лидерската битка в Пловдив, където листата на ГЕРБ традиционно се оглавява Бойко Борисов. Листите няма да се подредят преди окончателното решение ще има ли коалиция с ДБ, каза Минчев.

Ако не е предизборна, коалицията ще е следизборна, допълни младият юрист. “Това е въпрос, на който ще си отговорим, когато видим резултатите от дълбочинното проучване. Това не е въпрос на вътрешно усещане, а на най-добра стратегия”, коментира той пред bTV. Три часа по-рано от ДБ обявиха пред “24 часа”, че внасят самостоятелно документите си.

Известно е, че лидерите на “Промяната” изчакваха сметките на социолозите. Според изследването на “Маркет Линкс” от миналата седмица обединение между двете формации би “изяло” около 1,2% спрямо общия им изборен резултат, ако се явят поотделно. Но пък така биха задминали ГЕРБ с близо 4%, докато самостоятелно явяване прави партията на Борисов първа политическа сила. Според анализите дотук обединение ще мобилизира ядрата, но ще разколебае перифериите на двете формации.

Опасенията на ПП са най-вече, че

ще изгубят по-левите си избиратели,

които не припознават БСП (макар политолозите вече да прогнозират отлив на такива заради противопоставянето между “Промяната” и президента Румен Радев). Още в неделя Асен Василев обясни, че не е въпрос само на математика, а с ДБ имали идеологически разминавания - “Промяната” била по-скоро центристка партия, отколкото дясна. Тогава Василев обеща отговор на Христо Иванов в понеделник, но вчера Никола Минчев го отложи за вторник, когато обаче ДБ вече ще са подали книжата си в ЦИК.

14 формации са се записали досега, сред тях и партията на Слави Трифонов. От големите играчи за вота само ГЕРБ избърза и първа подаде документи, а ДПС, БСП и ПП го оставят за последните дни.

Да се регистрира, вчера отиде и Мая Манолова с “Изправи се, България”. В същото време участие в изборите обявиха и близките до нея

майки на деца с увреждания от “Системата ни убива”

Щели да влязат като гражданска квота в листите на една от партиите, но не казаха дали е тази на Мая.

Майките на деца с увреждания от “Системата ни убива” също ще се явят на изборите като гражданска квота.

СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Майките на деца с увреждания от “Системата ни убива” също ще се явят на изборите като гражданска квота. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Сред кандидатите им са доскорошният експерт по социална политика на ИТН Цветан Предов и Златина Станкова, която бе в листите на “Воля” НФСБ” през април 2021 г.

В 61 държави ще има секции за вота, най-много отново в Турция - 143. Следват Великобритания със 128 и Германия със 116. В Русия са посочени две секции - в Москва и в Санкт Петербург, а Украйна не фигурира в списъка на ЦИК. Комисията ще определи до 10 септември окончателно секциите зад граница.

 Борисов намира ПП за много приятна партия за коалиране, стига Кирил и Асен да се оттеглят

Надява се и БСП и ДБ “да махнат някои”

Подновяване на офертата за коалиция с “Продължаваме промяната”, ако лидерите ѝ отстъпят, направи Бойко Борисов. В началото на месеца той обяви, че партията му може да работи с всички, които спазват девиза на Народното събрание - “Съединението прави силата”, на въпрос възможно ли е след изборите ГЕРБ да работи с ПП. А междувременно Тома Биков обяви при закриването на 47-ия парламент, че след вота страната може да се извади от кризата само с правителство на националното съгласие.

Периодично обаче лидерът Бойко Борисов изразява и големите колебания по въпроса да се протегне ли ръка към “Ппромяната”. Електоратът ни няма да го позволи, като се видя какво наследство оставят, обяви той малко след назначаването на служебния кабинет и първите оценки на Гълъб Донев и министрите му, че заварили “хаос и разруха”. Според Борисов сега служебната власт вади това, за което от ГЕРБ предупреждавали, а като човекът с най-висок рейтинг в държавата президентът Румен Радев можел да предложи решения.

Ако обаче “махнат Киро и Асен, ПП-тата стават много приятна партия и може да се коалираме”, обяви той вчера.

След разпада на четворната коалиция същото, но към него, бе условието на ПП - Борисов да се дръпне, за да водят разговори с ГЕРБ. А преди дни Петков го призова направо да се пенсионира и добави как от европейски премиери знаел, че заради него ни бавят за Шенген.

Бойко Борисов
Бойко Борисов

“Ако ДБ махнат някои и БСП махнат някои, ние сме се махнали - година и половина не управляваме, но къде са парите”, каза още Борисов от Кюстендил, където бе за Успение Богородично.

Експремиерът отново обвини Асен Василев и Кирил Петков, че с посредници за газа “изсмукаха от държавата стотици милиони”. “Колегите се подведоха и започнаха да правят протести, за да не се върне “Газпром”. “6 месеца по толкова много пари - близо 150 млн. на месец, откраднати чрез посредниците си, да купувате газа от “Газпром", ако и този път българите са наивни, и Господ няма да ги спаси”, заяви вчера Борисов. А спирането на договора с “Газпром” било изгодно за руската компания, защото “вместо да си продава газа за 260 лева, той го продава за 320 лева на България”. За тези месеци ние сме изкупили същия този руски газ през посредниците на 60% по-скъпа цена, добави той.

Предупреди и че с този форсмажорен договор “Газпром” след година-две ще ни осъди. “И ние не само че не сме получили газа, ние ще го платим, а в същото време сме го платили пак на посредник. Около 800 млн. евро ще ни осъди, защото Василев така са се месили с Петков”, обясни Борисов.

Този газ, който така или иначе сме платили, “да ни го разсрочат за догодина март-април, за да не го платим двойно”, поиска той.