Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър Христов в "Мини Марица-изток".
Министър Христов в "Мини Марица-изток".

Преговори с “Газпром” можело да започнат през следващата седмица

315,61 лв. за мегаватчас цена на газа за септември поиска “Булгалгаз”. Това е 6% поскъпване спрямо август, когато горивото се вдигна с 60 на сто.

“24 часа” с помощта на експерти в понеделник изчисли, че ценови шок очаква през зимата домакинствата, които се отопляват на газ, ако горивото не поевтинее преди отоплителния сезон.

Дружеството с най-много клиенти - над 60 хил., е “Овергаз мрежи”. След последното поскъпване на газа с 60%, утвърдено от КЕВР преди дни, компанията ще продава на клиентите си на цена от 323,73 лв. за мегаватчас. В началото на годината - през януари, тя бе 159,22 лв., което означава, че за осем месеца се е удвоила.

Ако домакинство запази потреблението си като миналата зима, то през тази сметката на месец за отопление и топла вода на двустаен апартамент ще е поне 500 лв. За по-голям апартамент - примерно от 95 кв., сметката ще е 775 лв. на месец, при 381 лв. през януари тази година.

Потребителите биха плащали по-малко, ако се сбъдне прогнозата на “Булгаргаз” за поевтиняване на газа от октомври с 10%.

По повод новото поскъпване, поискано от “Булгаргаз”, министърът на енергетиката Росен Христов каза, че цената е трябвало да е по-висока, но в първите месеци след спиране на доставките на руския газ са теглени евтини количества от хранилището в Чирен.

Христов смята, че в края на следващата седмица всички възможности за доставки ще са ясни и финансовата калкулация ще покаже на каква цена и колко газ може да се вземе.

По-рано в “Мини Марица-изток” заяви, че най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с “Газпром”, ако е необходимо.

Според него да се набавят количества газ, които хората да могат да си позволят да купят, е приоритет. Не искаме да влизаме в преговори, без да знам от какво имаме нужда, обясни той. И допълни, че вече е поискано удължаване на офертата за танкерите втечнен газ. Отговор се очаквал днес или утре.

“Водим преговори с всички възможни терминали, където можем да го разтоварим. Все още нямаме потвърждение къде и как можем да разтоварим. Ако се получи разсрочка, ще ни е по-комфортно, ако не, пак ще се справим”, увери Христов.

По думите му уговорката с гръцкия строител на интерконектора “Авакс” е да се представи график за всички дейности, които остават да се извършат.

“Крайният срок, в който да пуснем количества по газопровода, е 1 октомври. Тогава най-късно той ще е напълно функциониращ, с всички лицензи. В момента в тръбопровода има газ под налягане, за да се провери за теч и издръжливост", обясни министърът.

Той е категоричен, че регионът на “Мини Марица-изток” трябва да се развива, а по плана за възстановяване могат да бъдат нанесени промени, така че да се облекчи икономическият натиск върху промишлеността.

“Борим се за по-добри цени на ток, горива и газ. Бизнесът може да си помогне с инвестиция в енергоспестяване. Общините трябва да са инициатори на намаляване на зависимостта от газ чрез геотермално отопление”, коментира Христов.