Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рушди позира с книгата си “Сатанински строфи” през 2006 г.
Рушди позира с книгата си “Сатанински строфи” през 2006 г.

След атаката с нож британският писател не загубил чувството си за хумор

Майката на нападателя се отказа от него

Само Салман Рушди и неговите поддръжници са виновни за атаката срещу британския писател, обяви говорител на иранското външно министерство. Насър Канаани отрече Иран да носи каквато и да е отговорност за нападението в петък, при което 75-годишният Рушди бе намушкан 12 пъти преди лекция на сцената в института “Чаутаукуа” в Ню Йорк.

“Никой няма право да обвинява Иран в това отношение”, каза Канаани. “Салман Рушди сам се изложи на общественото възмущение, като оскърби ислямските светини и прекрачи червените линии на 1,5 млрд. мюсюлмани”, добави иранският представител. Според Канаани

свободата на словото не оправдава обидите на Рушди към религията,

а Иран няма друга информация за нападателя освен тази, която се появи в медиите.

Световноизвестният писател от индийски произход бе принуден да се укрива заради смъртни заплахи в продължение на близо 10 години след публикуването на романа си “Сатанински строфи” през 1988 г. Много мюсюлмани реагираха с ярост на книгата му, като твърдяха, че изобразяването на пророка Мохамед е тежка обида за тяхната вяра, а съдържанието на книгата е богохулство.

Синът на Рушди, 42-годишният Зафар, каза, че състоянието на баща му остава “критично”, въпреки че лекарите успели да го свалят от апарата за изкуствено дишане и писателят бил в състояние “да каже няколко думи”. “Въпреки че нараняванията, които променят живота му, са тежки, обичайното му борбено и предизвикателно чувство за хумор остава непокътнато”, каза Зафар Рушди пред Би Би Си.

Нараняванията на британския писател включват три прободни рани на врата, четири на стомаха, прободни рани на дясното око и гърдите и разкъсване на дясното бедро. По-рано агентът му съобщи, че Рушди има увреден черен дроб и прекъснати нерви на ръката и окото. Той

вероятно ще загуби нараненото око

Изявлението на Зафар дойде моменти преди да бъдат публикувани нови снимки, направени в затвора в Мейвил, Ню Йорк. Съдията нареди нападателят Хади Матар да бъде задържан без гаранция, след като окръжният прокурор Джейсън Шмид каза, че заподозреният нарочно се поставил в позиция да навреди на автора. “Това беше целенасочена, непровокирана, предварително планирана атака срещу Рушди”, каза Шмид. Хади Матар купил предварително пропуск за лекцията и пристигнал ден по-рано с фалшива лична карта.

Салман Рушди Снимка: РОЙТЕРС
Салман Рушди Снимка: РОЙТЕРС
24-годишният Матар, който пледира невинен, е роден в САЩ, а родителите му са от Ливан. Смята се, че той е живял с майка си и двете си сестри във Феървю, Ню Джърси, където съседите ги описват като “нормално, много хубаво, много американско семейство”.

Майка му разказа пред в. “Дейли мейл”, че той се затворил в себе си след посещение в Ливан през 2018 г., но тя нямала представа, че е радикализиран. “Очаквах да се върне мотивиран, да завърши училище, да получи диплома и работа. Но вместо това той се затвори в мазето. Беше се променил много, не каза нищо на мен и на сестрите си с месеци”, разказа 46-годишната Силвана Фардос. Хади Матар ѝ забранил да влиза в мазето, където той се заключвал, спял през деня и будувал нощем.

“Веднъж той спореше с мен, питайки защо го насърчавам да получи образование, вместо да се фокусира върху религията.

Беше ядосан, че не го запознах с исляма от малък”,

казва майката. Освен това жената никога не била чувала за Рушди, преди да получи обаждане от дъщеря си в петък. “Никога не съм чела нито една от книгите му. Не знаех, че изобщо съществува такъв писател. Не знаех, че синът ми някога е чел негова книга”, казва Фардос и добавя, че се отрича от сина си. “Както казах на ФБР, няма да си правя труда да говоря с него отново. Той е отговорен за действията си. Имам още двама непълнолетни, за които трябва да се погрижа. Те са разстроени, шокирани са. Всичко, което можем да направим, е да се опитаме да продължим без него.”

Твърди се, че Матар е вярващ мюсюлманин и самотник, но приятели казват, че не е говорил за Иран или Рушди.

Матар е обвинен в опит за убийство от втора степен и нападение от втора степен с намерение да причини телесна повреда със смъртоносно оръжие. Заплашват го до 32 години затвор, ако бъде признат за виновен и по двете обвинения.

24-годишният Хади Матар, обвинен в опит за убийство на писателя Салман Рушди
24-годишният Хади Матар, обвинен в опит за убийство на писателя Салман Рушди
Покойният върховен лидер на Иран аятолах Рухола Хомейни бе издал фетва (указ), изискваща смъртта на Салман Рушди. Почти 10 години по-късно иранското правителство обяви през 1998 г., че повече няма да подкрепя фетвата. Независимо от това иранска фондация е определила награда от над $ 3 млн. за главата на автора.

Ден преди Иран официално да отрече да има нещо общо с атаката, излезе редакционна статия в иранската държавна медия, която предупреждава, че Доналд Тръмп (бившият президент на САЩ - б.р.) и Майк Помпейо (бившият държавен секретар - б.р.) са следващите. Вестник Kayhan, чийто редактор е избран лично от върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей,

написа на първа страница “Сега е ред на Тръмп и Помпейо”

Заплахите срещу тях произтичат от убийството на Касим Солеймани. През януари 2020 г. Пентагонът съобщи, че лично Тръмп наредил на американските военни да убият високопоставения ирански генерал. Антъни Блинкен, приемникът на Помпейо като държавен секретар, каза пред Конгреса през април, че опитите на Иран да убие Помпео “са реални и продължават”.