Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокуратурата е осъдена да плати 1,8 млн. лв. на частна фирма заради мегаделото "Октопод" СНИМКА: ПЕКСЕЛС

Решението на Вършовния касационен съд и не подлежи на обжалване

Прокуратурата е осъдена да плати рекордната сума от над 1 800 000 лв. на частна фирма заради мегаделото "Октопод", съобщава разследващият сайт BIRD.

Рекордното обезщетение е постановено с решение на Върховния касационен съд от 12 август и е окончателно.

Фирмата е "Голд Лизинг" ООД с предмет на дейност отдаване под наем и оперативен лизинг на леки и лекотоварни автомобили. През 2010 г., когато вътрешен министър е Цветан Цветанов (ГЕРБ), полицията нахлува в офиса ѝ и изземва служебните компютри и десетки чували с документи. Това се случва в рамките на мегаоперацията „Октопод“.

В медиите излизат публикации, че „Голд лизинг“ е част от „пипалата“ на „Октопод“- а и че чрез дружеството са прани пари.

След шумната акция са образувани три основни дела, станали популярни като „Голям Октопод“ (за тежки икономически престъпления), „Нежен Октопод“ (сводничество и проституция) и „Малък Октопод“ (за рекет и принуда). До съд стига само последното.

Документите, иззети от „Голд лизинг“ през 2010 г., са по т. нар. „Голям Октопод“. Делото е прекратено на 27 февруари 2014 г.

След акцията дълго време прокуратурата отказва да върне на "Голд Лизинг" компютрите и документацията и да ѝ предостави копия, за да може да продължи търговската си дейност.

Въпреки прекратяването на производството през 2014 г. прокуратурата не връща на фирмата активите, необходими за дейността ѝ. Междувременно фирмата фалира.

ВКС се опира на практиката на Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека, за да обоснове решението си, с което определя размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди.

"С оглед изложеното, решението на въззивния съд в частта, с което е отхвърлен иска за заплащане на обезщетение за имуществени вреди за разликата над 802 408,92 лв. до размера от 1 021 319,19 лв., т.е. за сумата от 218 910,27 лв., следва да бъде отменено, а искът – уважен до посочения размер", пише ВКС.

Към тази сума се присъждат и законната лихва върху главниците от 10.02.2015 г., с което обезщетението, което прокуратурата трябва да плати на фирмата "Голд лизинг" се увеличава значително.

Държавното обвинение ще плати и 29 421,73 лв. разноски за трите съдебни инстанции.