Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руски войник охранява АЕЦ “Запорожие”.
Руски войник охранява АЕЦ “Запорожие”.

Киев и Москва се обвиняват в “ядрен тероризъм”

Настоящата ситуация представлява голям риск и може да доведе до “ядрена катастрофа”. Това предупреди Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) по повод подновения обстрел срещу контролираната от Русия АЕЦ “Запорожие” в Украйна. Както Москва, така и Киев се обвиняват взаимно за атаката и използват определения като “ядрен тероризъм”. МААЕ зове за “максимална сдържаност” около обекта.

Според експерти експлозия на аеца не е невъзможна, но вероятността това да се случи е малка. Вместо взрив на ядрото на реактора специалистите са по-загрижени за повреда на системите, които охлаждат басейна с отработено гориво и реакторите. Ако охлаждането се провали, това може да доведе до неконтролирано натрупване на топлина, стопяване и пожар, който може да освободи и разпространи радиация извън защитните конструкции.

“Страхуваме се най-вече от изпускане на радиация, а не непременно от експлозия”, каза пред “Ал Джазира” Амели Стотцел, докторант в катедрата по военни изследвания в Кралския колеж в Лондон. “Непредсказуемо е.

Всъщност не знаем накъде ще отиде струята,

съдържаща радиоактивен материал. Наистина може да отиде навсякъде, в зависимост от метеорологичните условия.” Поради географското местоположение на централата изхвърлянето на радиация може да удари всяка част на европейския континент. “Запорожие” е в средата на континента. Така че без значение накъде духа вятърът, някой ще се зарази.” Експертите подчертават, че на този етап е трудно да се направи каквато и да е прогноза.

АЕЦ “Запорожие”.
АЕЦ “Запорожие”.
Според Киев в четвъртък пет пъти е имало стрелба срещу ядрените реактори, включително близо до мястото, където се съхраняват радиоактивни отпадъци. Руски служители на място казват, че украинските сили стреляли край централата, като са застрашили нейната цялост, предава ТАСС.

Русия обяви, че е повредено оборудване на системата за охлаждане на ядрените реактори. Щети има и по топлоцентралата. И двете страни обаче уверяват, че радиационният фон остава нормален.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че руски ракети прелитат над централата умишлено. “Години никой не си мислеше, че Европа може да бъде под заплаха от ново бедствие в ядрена централа. И не защото някой нарушава правилата за безопасност, а защото определена държава използва АЕЦ като средство за терор. Точно това прави Русия сега”, каза Зеленски.

В телеграм бившият руски президент Дмитрий Медведев написа: “Какво мога да кажа?

Да не забравяме, че и ЕС има атомни електроцентрали

И там могат да се случат инциденти”.

Шефът на МААЕ Рафаел Гроси описа ситуацията като “напълно извън контрол” в интервю за АП миналата седмица. Агенцията от месеци се опитва да изпрати инспекционен екип в атомната централа, но засега без успех. В сряда говорителската на руското Външно Мария Захарова покани МААЕ да инспектира атомната централа. Въпреки поканата Гроси пак призова Москва и Киев да предоставят на международните експерти достъп възможно най-скоро. “Аз лично съм готов да ръководя такава мисия”, каза той.

Киев и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призоваха зоната да бъде демилитаризирана, а държавите от Г-7 приканиха Русия да я върне на Украйна. Москва отказа, но по нейно искане бе свикана извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН, пред който МААЕ обяви, че няма непосредствена заплаха за безопасността на централата в резултат на обстрела или други военни действия. “Това обаче може да се промени във всеки един момент”, предупреди Рафаел Гроси.