Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Носенето на маски е задължително в градския транспорт.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Носенето на маски е задължително в градския транспорт. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

От четвъртък маските задължителни само в болници и транспорт. Всяка седмица ще променят мерките

 В София няма място в клиниките

Спад в броя на новите заразени с COVID говори, че пикът на шестата вълна е преминат. В същото време обаче все повече заразени с омикрон се нуждаят от лечение в болница.

С 11% спада заболеваемостта за страната за последните 7 дни спрямо предходната седмица. В първата седмица на август са регистрирани 10 466 случая на коронавирусната инфекция, които са с 1339 по-малко спрямо последната седмица на юли, когато те бяха 11 805.

Намаление бе отчетено и на дневна база. Във вторник болните бяха 315 на 100 000 души спрямо 325 ден по-рано.

Тези данни провокираха здравното министерство да отмени задължителните маски на закрито в някои от областите на страната. Вместо това те ще са задължителни за територията на цялата страна от четвъртък, но само в болници, аптеки, оптики, старчески и социални домове и в градския транспорт. Децата до 6 години няма да носят маски.

“В момента се намираме в плато, дори леко влизаме в низходяща част. Основният критерий, по който ние реагираме, е натовареността на болничната система. В момента имаме 9% заети неинтензивни легла и до 5,2% от интензивните легла. Корекциите в заповедите за мерките вече ще се правят ежеседмично. Силно се надявам следващата седмица още по-силно да разхлабим мерките”, коментира здравният министър Асен Меджидиев.

Сегашният пик е с тенденция за стихване, коментира и пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Има обаче и области с рекордна заболеваемост за последните 14 дни – Благоевград, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Пловдив, Русе, Сливен, Хасково и Ямбол. В етап 2 на пандемията са София и Силистра. Според данните на Единния информационен портал най-висока е заболеваемостта именно в тези две области - 461.53 на 100 хиляди души в Силистра и 407.06 в столицата.

Отрицателна тенцендия е увеличаването на приетите в болница. В началото на месеца в лечебни заведения лежат 977 заразени с COVID, а седмица по-късно - със 121 повече.

“Броят на хоспитализираните като процент от общоболедуващите беше намалял много, но сега имаме реален пик. При болни, които се хоспитализират, от тях в интензивно отделение си стои една постоянна бройка от началото на пандемията”, обясни Симидчиев.

В столицата инфекциозните клиники са почти изцяло запълнени, каза и шефът на Столичната РЗИ Данчо Пенчев.

Няколко болници са отказали прием на 75-годишна жена с COVID и тя е разкарвана часове с линейка, за да получи лекарска помощ. За случая от 28 юли, в който от “Пирогов” и ВМА са върнали болната заради липса на места, стана ясно вчера. Пациентката е откарана и в Инфекциозна болница, но там медиците казали пък, че не е за тях. Накрая ръководителят на спешното отделение в “Пирогов” решил да я приеме.

Според данните на здравното министерство ежедневно в болница влизат над 10 души.

Почти без промяна обаче остават лекуващите се в интензивни отделения. На 1 август те са били 56, а към вчерашна дата са с шестима по-малко.

Покачване се наблюдава при смъртността. Към 4 август тя е била 1,6 на 100 000 души спрямо 1,2 на 30 юли. 16 са починалите вчера с коронавирусната инфекция.