Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Грешен ход на кабинета "Петков" - забрани на тотото лотариите. Лечева: Ще търсим решение Тотото ще трябва да спре моментните си игри, ако не бъде намерено законово решение.

Решение, с което тотото ще бъде принудено да спре всичките си лотарийни игри, включително и търкането на талончета, е било прието в последния ден на правителството на Кирил Петков.

Извънредното последно заседание на кабинета било свикано на 1 август - деня, в който президентът Румен Радев назначи служебния кабинет. Заседанието този път е водено изцяло от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, става ясно от стенограмата му. Не е ясно дали бившият министър-председател Кирил Петков въобще е присъствал, по-вероятно не е, защото по правилник, ако участва, трябва да води срещата на министрите.

Асен Василев заедно с вицепремиерката Калина Константинова са и вносителите на решение за преобразуване на създадените със специални закони на основание чл. 62, ал. 3 от Търговския закон държавни предприятия. Това са т.нар. публични предприятия, които се закриват от 31 декември 2022 г. заради подготовката за присъединяване на България към еврозоната. В края на март от закона бе премахната възможността да се образуват държавни предприятия, които не са търговски дружества. Това налага промяна в регистрацията и формата на редица такива дружества, сред които и “Български спортен тотализатор”.

Тотото да стане еднолично акционерно дружество,

предвижда одобреното от бившето правителство решение. Срокът за преобразуването е определен на 6 месеца от приемането на решението, т.е януари 2023 г. Още с края на декември обаче спортният тотализатор ще загуби регистрацията си по специалния текст от Търговския закон.

Със загубата на регистрация като държавно предприятие тотото автоматично губи и лиценза си да организира лотарийни игри, предупреждава на заседанието бившият министър на спорта Радостин Василев. Аргументите му обаче не са чути от останалите министри, става ясно от публикуваната в правната информационна система на Министерския съвет стенограма.

Искам да кажа на колегите, които присъстват, че към настоящия момент постъпленията на “Българския спортен тотализатор” от хазартните игри представляват приблизително 99% от реализираните от предприятието приходи, а почти 98% от приходите от хазартни игри са дейности, които могат да бъдат организирани само от държавата чрез “Български спортен тотализатор, опитва се да предупреди Радостин Василев. Според публични данни, изнесени от бившия финансов министър Кирил Ананиев,

на година в България се харчат над 1,2 млрд. лв. за хазарт

Последният публикуван отчет на сайта на тотото е за второто тримесечие на 2021 г. и показва, че приходите от хазарт са били над 140 млн. лв.

Тези средства ще намалеят значително от началото на 2023 г., ако думите на Василев са верни, защото БСТ ще загуби лиценза за организирането на 28 моментни игри, които прави в момента.

Проблемът възниква от текст в Закона за хазарта, който бе приет през 2020 г. Тогава бяха закрити частните моментни игри, след като се установи, че фирмите на бизнесмена Васил Божков са ощетили хазната с над 700 млн. лв. от данъци заради вратичка в закона за хазарта.

С поправка в закона в чл. 4, ал. 3 бе записано, че

лотарийни игри може да организира само и единствено държавата

Ако “Български спортен тотализатор” бъде регистриран като ЕАД обаче, дружеството се приравнява с всяка една друга фирма в България и няма да представлява държавата.

При евентуално преобразуване на “Български спортен тотализатор” в еднолично търговско дружество то не би могло да осъществява хазартни дейности, за които по чл. 4, ал. 1, т. 3 от Закона за хазарта може да бъде издаден лиценз единствено на държавата. Оперирането му като търговско дружество на общия пазар при конкурентни условия с останалите участници ще доведе до отпадане на възможността за директното отчисляване на постъпленията от дейността му към държавата или към органа, управляващ нейните права. Към момента приходите от тотото се разпределят като първостепенен разпоредител към Министерството на спорта директно. Това няма да е възможно, ако стане еднолично акционерно дружество, обяснява на заседанието Радостин Василев. Той припомня, че на 25 май е внесъл отрицателно становище за преобразуването на БСТ в търговско дружество.

Допълнително преобразуването на тотото в ЕАД ще спре финансирането на спорта. В момента приходите на тотото се разпределят в огромната си част за финансиране на спортни федерации. След като стане обикновена държавна фирма обаче,

парите ще отиват в Министерството на финансите, а не в спорта,

предупреждава той. Причината тук е законът за публичните предприятия, който определя задълженията им към принципала, но тотото вече няма да се подчинява на този закон и от 1 ноември ще спре да отчислява средства към спортното министерство.

На 31 декември 2022 г. по задължение на ERMІ чл. 62, ал. 3 от Търговския закон ще отпадне. Няма да има чл. 62, ал. 3, което означава, че всички тези дружества към този момент ще загубят правен статут. Разбира се, можем да го отложим и ноември да започнем да мислим това, което ще ни вкара в едно доста лошо безвремие, или там, където е ясно каква трябва да е трансформацията, да заложим отсега, защото с това решение ние възлагаме на съответното министерство да започне подготовката на всички тези нормативни промени в тази посока, че трябва да се отиде или към търговско дружество, или към държавна структура. Ако е ясно, че ще се отива в посока търговско дружество, предлагам да го оставим, че отива в посока търговско дружество, докато се разработят тези нормативни промени и да има готовност, като се сформира новият парламент към края на октомври и началото на ноември, вече пакетът от закони, които трябва да се променят, да тръгне, отвръща на забележките Василев.

Ако ние сега не вземем това решение, никой няма да работи по тази тема в следващите два месеца и след това ще сме в ситуация, в която в един месец, който е горе-долу срокът за общественото обсъждане, да трябва да вземем решение, да разработим текстовете и да ги прекараме през Народното събрание, което ще бъде ужасно драматично, така че от това, което е становището, то е негативно, но реално в него пише, че в крайна сметка и ако трябва да се вземе такова решение, то би било в тази посока. Ние затова сме го извели като това, че вие все пак сте дали предложение, което е аргументирано, и ние сме на финала на това упражнение, коментира и Калина Константинова след забележка на Василев, че новият парламент няма да има време да приеме нужните законови поправки, за да не изпадне тотото в дупка.

Решението не е притеснително, защото за преобразуването няма поставен срок и то не е финализирано, коментира шефът на БСТ Александър Тодоров, след като обсъди казуса с юристите на дружеството. Бившият спортен министър Радостин Василев обаче потвърди тезата си от стенограмата, че тотото ще трябва да закрие лотарийните си игри.

Такива решения в 12 без 5 никога не са здравословни, коментира за “24 часа” служебният спортен министър Весела Лечева. Тя обясни, че от ведомството ще поискат пълната мотивация за това решение и финансовата му обосновка и едва след това ще се търси решение за излизане от ситуацията. От спортното министерство коментираха, че освен това ще са необходими и промени в Закона за хазарта.