Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Карането на мотор не е шега и ако не се подходи сериозно, последствията за здравето могат да бъдат доста сериозни. 

За да се кара мотор, първо трябва да се изкара курс за необходимата категория за управление на мотор. Също така,  преди да се подкара на мотора и да се потегли към приключенията е задължително да се осигури правилната екипировка, която да гарантира безопасността на моториста.

Има 5 основни части от екипировката на моториста, които са задължителни, за да се гарантира, че моториста е в безопасност на пътя:

  • Мото каска;

  • Мото якета;

  • Мото панталони;

  • Мото ботуши;

  • Мото ръкавици.

Мото каска

Каските за мотористите са задължителни и по закон т.е. без каска не може да се кара мотор. Каските ще предпазят от вятър, вода, хвърчащи отломки и камъни от пътя, а също така и от буболечки. При евентуален инцидент те ще предпазят главата от удар или триене. Най-общо каските се разделят на затворени и отворени. Затворените каски са подходящи за пистови, туристически и ендуро мотори. Отворените каски са подходящи за скутери и мотопеди.

Мото якета

Мото якетата са изработени от кожа или текстил, като кожените якета се подлагат на специална обработка, а материалите използвани за изработка на текстилните модели са специфични и издържат на големи натоварвания. Качествените мото якета съчетават в себе си функционалност и защита. Те разполагат с протектори на раменете и лактите, а в задната част са подготвени за поставяне на протектор за гръб. Устойчиви са на вода и вятър.

Мото панталони

Също като якетата панталоните се изработват от кожа и текстил, кожените се обработват по същата специална технология. Текстилните панталони са изработени от специални материали издръжливи на натоварване и триене. Панталоните разполагат с протектори на коленете и бедрата имат джобове и също така някои модели са водо- и вeтроустойчиви.

Мото ботуши

Много е важно краката на моториста да са добре защитени. Те са близо до двигателя и пътя, а това ги правя уязвими и могат да се получат неприятни наранявания. За да се избегне това е необходимо да се вземат правилните мото обувки. Мото обувките се разделят на мото кецове, мото боти и мото ботуши. Мото ботушите пък се разделят на мотокрос ботуши, ботуши за пистов мотор и туристически ботуши за мотор, тази разновидност е продиктувана от стила на каране и вида на мотора. 

Изключително е важно да се подбере правилната мото обувка, така че, тя да отговоря на стила на каране.

Мото обувките са изработени от здрави износоустойчиви материали, а подметките издържат на масло и бензин. Също така разполагат с протектори в областта на пръстите, петата и ябълката. Хубавата мото обувка ще обхване крака здраво и няма да му позволи да се усуква. Някой модели са предвидени да издържат на вода и и вятър, като осигуряват постоянен комофорт на моториста.

Мото ръкавици

Изработени от текстил или кожа. Предпазват ръцете от външни атмосферни влияния, разполагат с протектори в областта на кокалчетата и са изработени, така че да не се хлъзгат и да осигурят максимално здрав захват, за да се постигне добър контрол на мотора през цялото време.