Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Семерджиев е в ареста от сряда.
Георги Семерджиев е в ареста от сряда.

Днес в съда ще стане ясно дали е бил дрогиран и пиян във вторник вечерта, когато уби 2 момичета с джипа си

Георги Семерджиев, който във вторник вечерта уби две момичета на кръстовището на булевардите “Черни връх” и “Арсеналски”, вече трети ден мълчи в ареста и отказва да дава обяснения по катастрофата, научи “24 часа” от източник, запознат с разследването на зверската катастрофа. Според разследващите има достатъчно косвени доказателства, че точно той е шофирал мощния джип, който премаза младите жени. По-рано през деня бившият правосъден министър Иван Демерджиев предположи, че заради забавянето на ареста на Георги Семерджиев е възможно той

да пледира, че не е бил в колата

Всички събрани данни по разследването ще бъдат представени в събота в Софийския градски съд, който ще гледа мярката за неотклонение на Семерджиев.

Дотогава трябва да станат готови и кръвните му изследвания, които да покажат употребил ли е наркотици или алкохол. Пробата му беше взета принудително едва в четвъртък, 24 часа след задържането му, защото той беше отказал и се наложи разрешение от съдия.

Кръвно изследване за наркотици било взето и от спътницата му - полицайката от Първо РПУ в София Симона Радева. Тя беше разпитана в четвъртък вечерта. От твърденията на Симона станало ясно, че не полицаи от Четвърто, а

“други хора” са занесли стълбата,

с която Семерджиев се покатерил до жилището. Първоначално се твърдеше, че това били нейни колеги, на които тя се обадила.

Според непотвърдена информация полицайката обаче му е казвала къде се намират патрулите по улиците на София, дори го е добавила в един от работните чатове, за да може той да получава бърза информация за всичко, което се случва на територията на столицата.

След жестоката катастрофа Семерджиев се укри. В петък стана ясно, че лично зам.-шефът на националното следствие Ясен Тодоров е открил къде точно се намира беглецът. Тодоров говорил с хора от футболните среди. Той е известен фен на ФК “Левски”, а в момента дори пише доктарантура на тема “История на футбола” в Софийския университет. 

Полицайката Симона Радева е разпитатана като свидетел и освободена.
Полицайката Симона Радева е разпитатана като свидетел и освободена.

Георги Семерджиев е бивш футболист и като юноша е играл в “Левски”.

Докато Семерджиев мълчи в ареста, спътничката му от фаталния инцидент, полицайката Симона Радева, е освободена без обвинения. Още в първите часове след това тя

изля чувствата си във фейсбук,

а веднага след това изтри профилите си в социалните мрежи.

“Надявам се в най-скоро време истината да излезе наяве! След което всички да си сърбате попарата от написаното по мой адрес, без дори да сте запознати и да сте видели нещо с очите си! Както и тези със заплахите за живота и здравето ми. Ще си понесете последствията!”, пише младата полицайка от Първо районно и допълва, че съвестта ѝ е чиста. В същото време в МВР тече вътрешна проверка за взаимоотношенията ѝ с криминално проявения и осъждан рецидивист на пътя Георги Семерджиев, както и за много други нейни колеги, които през годините са го спирали. (Виж карето долу)

Връзките на полицайката Симона Радева с обвинения за смъртта на двете момичета предизвика и друг инцидент в петък.

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров отиде в Първо районно управление, където е служила Симона Радева, заедно със свои поддръжници и екип на партийната телевизия. Той искал да пита защо са я назначили на работа и лично да я разпита защо е прикрила престъпление. Заради буйното му поведение Сидеров е задържан.

Блъскал по вратата на районното и счупил стъклото

Според съпругата му Деница и журналисти от телевиция “Алфа” той е бил вкаран насила от четирима униформени и заключен в килия. От МВР съобщиха, че бившият депутат е задържан за 24 часа заради хулиганство. Членове на “Атака” часове наред чакаха Сидеров пред районното и настояваха да бъде освободен. Малко преди 19 ч той беше изведен под конвой и откаран с бус на полицията към МВР болница, защото се почувствал зле.

В петък за пръв път проговори майката на Хариет Стефанович, едно от загиналите при катастрофата момичета. Тя обясни, че се е чула с дъщеря си минути преди катастрофата. Хариет тъкмо щяла да пресича кръстовището, за да се прибере вкъщи. Затова майка ѝ затворила телефона.

“Това е масов убиец. Няма жал дори към себе си, щом използва наркотици и шофира. Не му пука за живота на другите”, казва Диана Стефанович.

Пореден спор - полицаи или прокурори опъвали чадър над обвиняемия

МВР и прокуратурата влязоха в пореден задочен спор. Този път на тема коя от двете институции е покровителствала Георги Семерджиев, обвинен, че уби две момичета с мощния си джип. 

Бойко Рашков
Бойко Рашков

Опъвали ли са полицаи чадър над него, разследва Софийската градска прокуратура. Държавното обвинение е отделило материали от досъдебното производство срещу Семерджиев.

След анализ наблюдаващият прокурор установил, че евентуално има нарушаване на служебните задължения от страна на служители, включително на КАТ-СДВР, които са го покровителствали.

Ще бъде проверено дали полицаи са нарушили, превишили, или не са изпълнили задълженията си, както и дали са използвали служебното си положение.

От прокуратурата съобщиха още, че ще бъде проверено и дали служители на МВР не са прикривали данни за нарушения или престъпления, извършени от Семерджиев.

В същото време стана известно постановление, подписано от младши прокурор Желева, с което преди 7 г. е отказала да образувала дело срещу него.

На 18 януари 2014 г. 20 минути след полунощ двама полицейски инспектори спрели Семерджиев на ул. “Екзарх Йосиф” в София. Той шофирал “Ауди А6”. Тогава бил на 27 г.

Семерджиев не показал книжка и му бил съставен акт по Закона за движението по пътищата още на същата дата - 18 януари. Актът е по текст, който гласи, че всяка кола трябва да се управлява от правоспособен водач. Униформените обаче установили, че той е изгубил всички контролни точки и свидетелството за правоуправление му е иззето още на 22 септември 2009 г. Тогава е бил на 23 г. Така и не придобил правоспособност към онзи момент. 

Иван Гешев
Иван Гешев

На 30 май 2012 г. обаче имал друго наказателно постановление от КАТ- за управление без книжка на 8 януари 2011 г. То му било връчено чак на 2 септември 2013 г.

Всичко това било пратено от 5-о РПУ в прокуратурата.

Прокурорката установила, че от субективна страна “в случая се касае за формално престъпление, което е невъзможно да бъде извършено при друга форма на вина освен пряк умисъл”.

Липсвали данни обаче Семерджиев да е знаел, че има наказателно постановление, което е влязло в сила, а не било известно наказващият акт да му е сведен до знанието, защото му бил връчен неприсъствено. На това основание делото е прекратено.

Доведеният брат на убиеца хванат пиян и дрогиран зад волана в акцията след инцидента

Доведеният брат на Героги Семерджиев също попадна под ударите на акцията срещу пияни и дрогирани шофьори, която премиерът в оставка Кирил Петков обяви в четвъртък. Късно вечерта на същия ден Николай Огнянов е спрян от полицаи, защото шофирал с превишена скорост в София. Тестван за алкохол и инаркотици. И двете проби били положителни. Задържан е за 24 часа, а прокуратурата удължила ареста му на 72 часа. 

Полицаи тестват за дрога и алкохол шофьор от София в петък вечерта.
Полицаи тестват за дрога и алкохол шофьор от София в петък вечерта.

По случая тече разследване. Николай Огнянов е син на втория съпруг на Марияна Семерджиева, майка на обвинения за смъртта на двете момичета.

В петък в 3 ч сутринта пък пиян шофьор е задържан благодарение на бдителни граждани, които подали сигнал на 112. Те сигнализирали, че двама почерпени мъже се качват в кола в кв. “Орландовци”. Съобщението веднага е предадено на дежурната част на Второ районно управление. 10 минути по-късно колата с пияните е спряна за проверка. 26-годишният шофьор е тестван с дрегер, който показал, че кара с над 1,2 промила в кръвта. Задържан е и е започнало досъдебно производство.

В петък до 16 ч пътните полицаи бяха проверили 5274 коли в акцията срещу пияни и дрогирани шофьори. Тествани са и пътниците в автомобилите. За различни нарушения са съставени 1625 фиша и 445 акта. Само до 16 ч в първия ден на акцията са заловени общо 7 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол.

До късно в петък на няколко ключови кръстовища и булеварди в София имаше патрули на полицията, които спираха коли и тестваха шофьорите за алкохол и дрога.