Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Осъдителна присъда от три години затвор условно с петгодишен изпитателен срок, издадена срещу бившата директорка на два социални дома за възрастни хора в село Добри дол Н.П., влезе в сила, съобщиха от Съдебната палата в Монтана, пише БТА.

Разследването срещу Н.П. е започнало след одит на ръководените от нея две институции Дом за възрастни хора с деменция и Дом за стари хора в село Добри дол през 2017 година. Тогава е било установено, че в тези домове липсва система за финансово управление и контрол, което е довело до големи нарушения при изразходване на средствата за издръжката им. В нито един от случаите на закупуване на материали нямало заявка за необходимостта им, утвърдена от директора. Освен това били сключвани фиктивни сделки със съмнителни или несъществуващи фирми, изготвени неистински фактури с прикрепени към тях фискални бонове. Впоследствие те били представяни от Н.П. пред касиера за осребряване, като парите били получавани от нея на ръка.

Действайки по този начин, осъдената получила от касата на ръководените от нея институции сума в общ размер на 189 523 лева, а в резултат на действията й били причинени щети за 195 510 лева.

Освен условна присъда, на Н.П. е наложена и забрана да не заема държавна или обществена длъжност, свързана с управление на държавно или обществено имущество, за срок от пет години.

Присъдата е окончателна и не подлежи на жалба или протест, уточниха от Съдебната палата в Монтана.