Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реакциите на външния министър на Швеция Ан Линде и външния министър на Финландия Пека Хаависто по време на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след като подписаха протоколите за присъединяване на своите страни в централата на алианса в Брюксел.
Снимка: Ройтерс
Реакциите на външния министър на Швеция Ан Линде и външния министър на Финландия Пека Хаависто по време на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след като подписаха протоколите за присъединяване на своите страни в централата на алианса в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Източник: Свободна Европа

30-те страни членки на НАТО подписаха протоколите за приемане на Швеция и Финландия във вторник. Това стана ясно от съобщение на страницата на алианса. Предстои парламентите на съюзниците от алианса да ратифицират договорите за присъединяване на двете страни.

Новината идва след историческа среща на лидерите на алианса в Мадрид през миналата седмица. Тогава Турция съобщи, че вдига ветото срещу присъединяването на двете скандинавски страни.

Подписването стана в присъствието на външния министър на Финландия Пека Хаависто и шведският външен министър Ан Линде.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

„Това наистина е исторически момент. За Финландия, за Швеция, за НАТО и за нашата споделена сигурност", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Генералният секретар добави, че вратата на НАТО остава отворена за европейските демокрации, които са готови и желаят да допринесат за сигурността: „С 32 нации около масата ние ще бъдем още по-силни и нашите хора ще бъдат в още по-голяма безопасност, докато се изправяме пред най-голямата криза на сигурността от десетилетия.“

С подписването на протоколите за присъединяване се поставя началото на процеса на ратификация. По-рано, по време на срещата на върха в Мардид турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че страната му все още може да блокира процеса, ако Финландия и Швеция не изпълнят изцяло нейните искания.

Те включват екстрадиране на заподозрени в тероризъм хора, свързани с обявени извън закона кюрдски групировки или мрежата на живеещия в изгнание духовник Фетхуллах Гюлен, който е обвиняван от властите за неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 година.

Решението на двете скандинавски страни, които от десетилетия запазват позиция на неутралитет спрямо членството си във военни съюзи, беше продиктувано от инвазията на Русия в Украйна.