Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОБРАТ: Виктор Орбан спечели изборите с 2/3 мнозинство, но сега срещу него са 80% от унгарците.
ОБРАТ: Виктор Орбан спечели изборите с 2/3 мнозинство, но сега срещу него са 80% от унгарците.

Тази седмица Европейската комисия започна наказателни процедури срещу Унгария заради реформите на премиера Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС, която разполага с мнозинство от 68 процента в парламента.
Някои наричат тези реформи авторитаризъм, други - фашизъм, трети - консервативен либерализъм, т. е. дървено желязо. Интересно е, че някои от тях доста напомнят България.
Вече доста писах, че днешната криза на класическия капитализъм много напомня събитията през 1921 - 1933 г. в Европа и в САЩ. Тогава повечето европейски елити намират изход в затягането на режима и премахването на някои свободи. В по-мека форма тогава го наричат именно "консервативен либерализъм", а в по-изкристализиралата си форма - фашизъм.
Днес май историята се повтаря. В Гърция и в Унгария властта вече е в назначени отвън генерал-губернатори, които разчистват останките от социалната държава. В Унгария обаче нещата са отишли доста по-далеч, тъй като от 1 януари тя вече официално не е "република", а само Унгария.

Като не е република,
какво е? Засега
не е монархия,

макар че Орбан се шегува, че може и да приеме короната. Остава управление на олигархията - нищо ново, въпросът е чия олигархия държи кормилото. Ако в Гърция и Италия на власт са Брюксел и "Голдмън Сакс", в Унгария начело е една национална групировка, която не харесва глобализацията. Именно затова Европейската комисия я е взела на мушката.
Според мен това е главната особеност на унгарския режим - той е

бунт на националната олигархия срещу чужденците

Един от интересните му ходове е да наказва лошите "чуждестранни инвеститори" с лоши данъци. Поради което го нарекоха "европейският Уго Чавес". Може би по-правилно е "десният Чавес".
Българското управление е далеч от унгарския режим и като диктатура, и като национализъм, но пък има и някои любопитни човешки аналогии. Например Виктор Орбан е фанатик на тема футбол, дълги години е играл в третодизивионен отбор. Той и до днес рита като играещ треньор, така че въпрос на време е да го обявят за футболист на годината. Все още кара едва втората година като премиер.
Друга чисто човешка аналогия е, че начело на Министерството на националното развитие бе назначена неизвестната г-жа Сузана Немет, на която й липсва висшизмът - подобно на Калина Илиева, бившата управителка на фонд "Земеделие" у нас. На препитването пред парламента г-жа Немет се оплете много повече от г-жа Желева пред европейския парламент. Беше си довела експерт да суфлира, всуе. Това не й попречи да получи поста, който разпределя всички европейски субсидии. За г-жа Желева се говореше, че е човек на кръга от Правец. За г-жа Немет се знае със сигурност, че е инструмент на един кръг бизнесмени и партийни функционери от град Солнок. А град Солнок е така любим на премиера Орбан, че можем да го сравним с нашия Правец.

А какво да кажем
за съвпадението
ФИДЕС - Фидосова?

Пардон, това бе шегичка. Но много по-сериозна аналогия е, че Орбан вече циментира своята ултрадясна политика за десетилетия напред. Към това се домогва нашият финансов министър Дянков. В момента той прави пореден опит да впише плоските данъци в конституцията, така че да не могат да се променят без две трети мнозинство. Миналата година не успя, но сега има голямо ядро независими депутати, а и Яне Янев целуна ръка на премиера. Така че може и да успее.
В Унгария този проблем бе решен с новата конституция, която влезе в сила от 1 януари. Не само преките данъци, но и цялата данъчна и фискална политика вече не може да бъде променяна без конституционнно мнозинство. Това впрочем важи и за избирателните райони - те бяха прекроени според интересите на партията ФИДЕС. И за да върже напълно ръцете на едно бъдещо правителство, ФИДЕС въведе "национален бюджетен съвет", който може да слага вето върху бюджетите на следващите парламенти.
Така че дори и ФИДЕС да падне от власт, политиката й ще остане. Освен ако не се извърши конституционен преврат.
Например бюджетният съвет е назначен за срок от 6 до 12 години и не може да се пипне без конституционно мнозинство. Горе-долу същото е и с главния прокурор, и с председателя на върховния съд, който вече се нарича "Курия" -

те се назначават пряко
от Орбан за по 9 години,

но ако след това парламентът не може да им избере заместници с две трети мнозинство, продължават още един мандат. Така че което и правителство да дойде, то ще е заложник на Орбан.
Едно от новаторските решения в конституцията е, че главният прокурор занапред ще може да избира съдията за всяко конкретно дело. А за да се направи чистка на около 200 съдии, задължителната им пенсионна възраст бе намалена от 70 на 62 години. В същото време, в което за всички останали пенсионната възраст се повишава.
Новата конституция не глези религиите. Официално признати са едва 14, а 348 досега законни вероизповедания остават без регистрация. Например мюсюлманството вече не е законна религия в Унгария. Затова пък напълно законна е Magyarorsz gi Bolgr Ortodox Egyhz, каквото и да значи това.
Най-голямата опозиционна партия в Унгария е социалистическата, но и тя е на ръба на забраната. Едно допълнение към новата конституция криминализира деянията на бившата комунистическа партия и посочи опозиционната социалистическа партия като неин наследник. Това по принцип дава възможност най-голямата опозиционна партия да бъде отстранена от следващите избори. Но как ще се развият събитията, засега не е ясно.
Както личи, в Унгария кипи трескаво законотворчество. За година и половина вече са приети близо 400 закона, понякога по 18-20 на ден. За по-лесно парламентарният правилник разрешава да се приеме закон и без дебат, стига да го решат две трети от депутатите. Чете се преамбюлът и се минава направо към гласуване.

Трябва да се признае,
че Орбан постигна успех
в затягането на колана

- за първи път бюджетният дефицит падна под 3 процента. На практика дори се постигна излишък, ако добавим приходите от национализацията на частните социални осигуровки, друг аналогичен случай. И тъй като форинтът олекна спрямо еврото с около 20 на сто, а вътрешните кредити са в чужди валути,

Орбан наложи на банките
да отпишат дългове за
около 900 милиона евро

Банките се изплашиха, че това може да продължи, и сами поискаха да отпишат 2.2 милиарда, ако правителството обещае, че това ще е за последно. Иначе щели да напуснат Унгария.
Основната причина за недоволството на Запада от Унгария е в натиска срещу чуждите банки и инвеститори, едва ли политическите репресии чак толкова вълнуват европейците. Стипендиант на Сорос, Виктор Орбан се е заел да превърне отвореното унгарско общество в затворено общество. След като спечели абсолютно мнозинство преди година и половина, днес реформите му не се приемат от 80 на сто от унгарците. Всеки ден в Будапеща има многохилядни протести и демонстрации. Европейският съюз е на път да го осъди, МВФ му отказва заеми, Хилари Клинтън му направи последно предупреждение. Но ако успее да удържи барикадата до края на 2012 година, нищо чудно някой ден наистина да сложи короната.