Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов и Атанас Атанасов на консултациите с Асен Василев и Кирил Петков
Христо Иванов и Атанас Атанасов на консултациите с Асен Василев и Кирил Петков

Потвърдихме нашата готовност да окажем подкрепа на мандатоносителя от ПП. За нас е важно страната да се стабилизира, да бъде излъчено управление и това да стане с първия мандат. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след консултацията с "Продължаваме промяната". По-рано днес и БСП дадоха своята подкрепа за съставянето на ново правителство.

Според Иванов не е добре за страната да се ходи на четвърти избори в рамките на няколко месеца, а и следващият парламент няма да е в по-различна конфигурация.

Изказахме благодарност на премиера Петков за усилията, защото това, което беше свършено през всичките 6 месеца срещна трудности, но дава добра основа и показва посоката, по която трябва да се продължи, заяви Иванов.

И за ДБ е важно следващият кабинет да стъпи върху ясна програма, която да дава посока, да извежда приоритети и да дава база, на която през конкретни теми в парламента се търсят национални съгласия, излизайки извън периметъра на мнозинството. Това ще даде възможност на България да излиза стабилно от кризите и да се възползва от възможностите пред нея. 

Темите, които ДБ добавя в разговорите за бъдещото правителство са: конституционната реформа, енергийната независимост, Шенген, еврозоната, модернизацията на българските въоръжени сили и общата модернизация и укрепването на сектор "Сигурност", демографските и културните политики.

Трябва да се търси широко съгласие по национални теми, повтори Иванов. И даде за пример конституционната реформа и избора на нов състав на ВСС.

Обсъдихме необходимостта от изграждането на един много по-добър модел на координация и взимане на решения между мнозинството и изпълнителната власт, включително и излизането от феодализацията по различни сектори. Това трябва да бъде преодоляно, категоричен бе съпредседателят на ДБ.

Винаги гледаме да сме радикални реалисти. Оценяваме колко ще бъде трудно, но трябва да се действа енергично и се радваме, че заявките, които чухме от мандатоносителя, са убедителни, каза Иванов на въпрос дали е оптимист, че ще бъде съставено ново правителство в този парламент. Излизаме по-скоро с оптимизъм, защото всички трябва да разбираме, че тласкането на страната към избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите. Има ясни приоритети и задачи, и който не застане зад тях и се отиде на избори, ще бъде наказан. Това е най-важният залог, че колкото и да е сложно, мандатоносителите и Асен Василев ще успеят, коментира още Иванов.

Ние имаме конкретни изводи от това, че на предишния етап, заради различия в представата как се правят политики с някои от субектите не можахме да изградим добър процес по взимането на решение и това доведе до фактор нестабилност и късо съединение, но съм убеден, че сега ще е по-добре, каза Иванов.

ДБ червени линии не е чертала. Има национални задачи и трябва да се работи за тях. Принципно, запазвайки онези ангажименти за промяна в политическата система и борба с корупцията, по конкретни теми като съдебната реформа и конституцията по необходимост и конституционно изискване ще трябва да се търси широко съгласие, обясни той. Трябва да успеем да комбинираме промяната и отварянето на нова политическа страница с една смислена диалогичност по национални теми и приоритети, допълни Иванов.

Продължаваме разговорите с депутатите от ИТН, които напуснаха, а след това с всички депутати, които са способни да вземат независимо решения, коментира Асен Василев.

Структура и персонален състав на кабинета не са обсъждани все още. По-важно е да свършим задачите, които хората очакват от нас, отколкото да влезем в една нова структурна подготовка, коментира Василев. И обясни, че конкретните разговори по политики започват още следващата седмица.

По повод редактирания вариант на споразумението, Василев бе лаконичен: Нека сме доволни, че е про-българско предложения и създава затруднения не на нас, а на колегите.