Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Правителството на РСМ на спешно заседание за новото френско предложение Скопие, Северна Македония СНИМКА: Pixabay

Тази вечер ще се състои извънредно заседание на правителството на Република Северна Македония и пресконференция на премиера на страната Димитър Ковачевски, обявиха от пресцентъра на правителството. На заседанието се очаква да бъде разгледано модифицираното предложение на френското председателство за начало на преговори с ЕС на Република Северна Македония, което днес е пристигнало официално в страната.

Междувременно се провежда и извънредно заседание на Изпълнителния комитет на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, откъдето казват, че нямат официална информация за предложението, но първоначалните им информации сочат, че не става дума за много различно от предишното предложение.

По-рано днес на пресконференция в Мадрид президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи, че консултациите по въпроса за присъединяването на Северна Македония са продължили „с македонските и българските власти“ и въз основа на тези консултации той е убеден, че е намерено компромисно решение, което отговаря на чувствителните за двете държави въпроси.

„Това решение носи сигурност, предвидимост и сигурност за преодоляване на спорове, наследени от миналото", подчерта Макрон.

Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски новото в предложението на френското председателство е далеч по-добро за страната и модифицира няколко от текстовете. Пендаровски каза, че с него са запознати и властите в София и след консултации двете държави ще дадат окончателното си решение.

По думите на министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи в модифицираното, но окончателно предложение на френското председателство са взети предвид забележките на Северна Македония, „но доколко и по какъв начин“, Османи не пожела да каже, уточнявайки, че още тази вечер ще ги представи на правителството и вероятно утре обществеността ще бъде запозната с тях.

„Наша преценка е дали ще го приемем или не, колкото по-бързо завършим този консултативен процес, толкова по-добре“, каза той.