Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Синоптиците обещават приятен юли.
Синоптиците обещават приятен юли.

Месецът е идеален за море – без тежки жеги, но с приятен бриз

Юли ще е с 1-1,5 градуса по-топъл от нормалното и с около 10% по-малко валежи.

Това е месечната прогноза на европейския център за средносрочни прогнози, съобщи за “24 часа” климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев.

“Американците дават, че месецът ще е с нормални температури, та дори и с половин градус по-ниски, но европейската прогноза е по-достоверна. Според центъра в САЩ юни също щеше да е с нормални температури, а се оказа с 1,5-2,5 градуса по-топъл от нормата”, коментира проф. Рачев.

Юли е най-топлият месец през годината със средни абсолютни максимални температури от 40 до 44 градуса. А

температурата на морската вода обикновено е от 23 до 26 градуса

Средните климатични максимални температури за месец юли са между 28 и 31 градуса , а средните минимални - между 14 и 18 градуса. Средните валежи са между 40 и 65 литра на квадратен метър.

Юли започва с много топло време. Минималните температури ще са между 17 и 22 градуса, а максималните - между 30 и 35. Подобни ще са температурите и на 2 юли. В първите два дни на месеца ще има валежи. По планините ще се развиват купесто-дъждовни облаци.

Така ще продължи до 5-6 юли. На 7 юли максималните температури ще надвишат 35 градуса и ще достигнат 36-37 градуса. По поречието на Дунав и в Санданско-Петричкото поле температурите могат да надминат 37-38 градуса. Това не е нищо уникално, а по-скоро нормално за този период на лятото, обясни проф. Рачев.

Захлаждане се очаква от 7 до 11 юли

Периодът ще се отличава с малко по-ниски температури, като максималните ще са между 25-30 градуса. Към 10-11 юли максималните стойности ще са 24-28 градуса. Тогава ще има по-съществени валежи. На 9 и 10 юли дъждовете ще са с по-големи количества и на повече места. От 12 до 15-16 юли засега се очертава по-стабилен период с максимални температури около и над 30 градуса и много малка вероятност за валежи.

“В първата половина на юли са възможни градушки. Припомням за градушката от 8 юли 2014 г. в София, когато по официални данни пострадаха около 60 000 коли”, каза още проф. Рачев.

Макар и рядко, веднъж на 30-40 години са, възможни интензивни извалявания с голямо количество дъжд. Рекордьор е 1914 г., когато в резултат на интензивни дъждове между 5 и 7 юли в Северна България валежите са достигнали 150-220 литра на квадратен метър. Тогава е голямото наводнение в Търговище, когато умират 150 души. “Това са екстремните стойности на юлското време. Засега няма никакви индикации за такива прояви, пък и те не могат да се прогнозират. Те имат случаен характер и се развиват буквално за часове. Не е възможно сега някой да каже, че на 15 юли например ще има обилен валеж”, коментира още специалистът.

През втората половина на юли атмосферата се успокоява и в 9 от 10 случая е топло, слънчево сухо време.

Горещниците са на 28, 29 и 30 юли

Според проф. Рачев засега е рано да се каже какво ще е времето тогава. Може да се направи прогноза 10-14 дни по-рано. От тези дни навремето хората са гадаели какви ще са декември, януари и февруари. Ако на горещниците е горещо и сухо, то зимата ще е студена и снежна. “През последните 10 години обаче нищо такова не се е случило. Много внимателно следя горещниците, те са горещи, но зимите си остават меки”, обясни проф. Рачев.

На Черноморието настъпва златният сезон - слънчево, относително тихо и сухо. Така ще е и през август. Навътре в сушата температурите ще са 30-38 градуса, но по морето максималните ще са с 3 до 7 градуса по-ниски заради приятния бриз, уточни климатологът.