Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Добрата новина е, че смъртните случаи в България са много малко засега, а лошата - отказът на хората у нас да спазват каквито и да е предпазни мерки
  • Европа вече е тревожна - 40 от 100 заразени в света са на нашия континент

COVID-19 се завръща с нова сила и след средата на юли идва шестата вълна на вируса. Около това мнение се обединяват епидемиолози, вирусолози и математици.

Новият пик се усети в Европа в началото на месеца и

случаите в България вече се удвоиха

За последната работна седмица от 20 до 24 юли заразените са 1439, което е почти два пъти повече от предходната с 844 нови инфекции. През този период всеки ден се регистрираха над 300 нови заразени. Последният път, в който бе мината границата от 300 дневно, бе на 26 май.

Категорично у нас още не може да се говори за тревожно висока вълна като предишните, когато пиковите стойности бяха по над 10 хиляди случая на ден. Но и категоричният тренд е процентът на положителните тестове да расте. Делът им вече няколко дни е около 9%, докато през предишните две седмици беше средно около 4-5%, показва статистика на здравното министерство. Репродуктивното число остава под 1 и това е успокоително. Засега.

Въпреки ръста на новите заразени смъртните случаи са малко, успокои епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред “24 часа”. По този критерий още няма за какво да се тревожим, съгласен е и математикът проф. Николай Витанов.

Лошата новина според експертите е, че българите вече не спазват и най-елементарните мерки като дистанция, дезинфекция и маски в закрити обществени пространства, откакто те не са задължителни.

По думите на проф. Кожухарова със сигурност лятната вълна идва, но

няма да е много тежка,

тъй като омикрон не оставя много смъртни случаи и хора на легло в интензивни отделения.

И нейното наблюдение е, че от 10 дни съвсем постепенно и плавно се увеличава процентът на положителните. Според професорката обаче засега надигащата се вълна има всички белези за леко протичане в сравнение с предишните.

Неминуемо когато заболелите станат много, ще има и повече тежки случаи, но няма да е като преди. Още при петата вълна след Нова година, когато омикронът превалира у нас, хората в болница бяха по-малко в сравнение със старите варианти на вируса, напомни Кожухарова.

Според епидемиоложката у нас COVID вълната идва от 4 до 6 седмици след тази в другите държави. Това означава, че най-много заразени се очаква да се регистрират след средата на юли. На същото мнение е и математикът проф. Витанов, според когото ситуацията ще е “синьо лято”, т.е. стабилна до 15 юли.

Основание за неговата прогноза е, че 14-дневната заболеваемост е около 41,71 на 100 хил. души. Според сметките на професора след средата на юли ситуацията може да издържи още 30 дни, но при условие да не си внесем нещо отвън, предупреди Витанов в профила си във фейсбук.

Пътуващите до Гърция може да донесат в България актуалния подвариант на COVID, смята съветникът на Столичната община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев.

В същото време обаче медиите в самата Гърция предупреждават за пик от омикрон заради българските летовници там.

Наблюдения през последната седмица в заведения и магазини на ръкава Ситония на полуостров Халкидики показват, че и нашите курортисти, и домакините смело не носят маски, докато германските и английските туристи ползват предпазните средства до момента, в който сервитьорите в таверните им донесат поръчката.

За д-р Аспарух Илиев - завеждащ лаборатория в Берн, който трета година следи динамиката на пандемията, в България все още е успокояващо, че има по-малко посещения в интензивно отделение и по-малко смъртни случаи. Според експерта по ваксините продължителността на боледуването от новия омикрон обаче е дори две седмици, което е изключително дълго, след като дори грипът досега е минавал за малко повече от 3-4 дни.

Медици предупреждават и че новият омикрон е

изключително заразен, а най-засегнати остават хората над 65 г.

За България тази граница е по-ниска - над 55 г., заради честите случаи на сърдечносъдови заболявания в тази група.

В най-рисковата за България за “внос” на заразата Гърция данните за заболеваемостта са сериозни.

Над 12 000 новозаразени бяха отчетени в Гърция само за едно денонощие

Средно на ден за последната седмица инфекциите надвишават 9000. Това се равнява на 25% от пиковите стойности за страната, отчетени на 5 януари, сочи статистиката на Ройтерс.

Тенденцията все още е нарастваща, поради което опасността е оттам да пренесем подвариантите BA.4 и BA.5 в България.

Това са официалните наименования на двете мутации на омикрона, надигнали лятната вълна в Европа. Причината за скока е и това, че са по-заразни, но и че масовото облекчаване на мерките в началото на летния сезон ни е направило по-малко защитени.

В Италия и Испания, също предпочитани от туристите морски дестинации, положението е същото - заразените нарастват стремглаво.

Италия като Гърция през последните седмици е достигнала 25% от своя пик от миналата вълна, като съобщава средно за повече от 45 хил. заразени на ден. Страната, която първа бе съборена от пандемията в началото ѝ, за тези 2 години и половина преброи над 18 млн. болни и почти 170 000 жертви. На 25 юни, събота,

новите случаи в Италия бяха 56 873

Испания е достигнала 12% от досегашния си рекорд, отбелязан на 13 януари, като докладва средно по 17 000 болни дневно въпреки високия процент ваксинирани.

Данните на Ройтерс сочат, че от 2 до 21 юни болните от COVID-19 в Европа са се повишили с малко над 50%, а всеки 40 от 100 случая в света в момента са в Европа.

В Германия положението е най-тежко. Там са достигнали 30% от отчетените най-високи стойности от началото на пандемията, които са били в края на март. Сега средно на ден Германия регистрира по малко над 70 000 инфекции. От цяла Европа там има и най-много смъртни случаи - средно 69 души дневно.

В процентово съотношение спрямо населението на всяка страна най-високите стойности в момента отчитат Естония и Малта. Първенецът Естония има по почти 2700 нови на ден, с което достига до рекордните 39% от пика на зимната си вълна в началото на февруари. Малта я гони с 36% спрямо своя пик, отчетен на 2 януари. Малката държава тази неделя закръгли заразените от началото на пандемията на 100 хил. души, като в последните седмици добавя по нови 408 случая ежедневно.

Финландия пък отбеляза черен рекорд по починали,

откакто върлува COVID - 61 души, на фона на малко над 1100 заразени за денонощие.

Сред европейските държави, които засега овладяват ситуацията и заразените през последните 2 седмици там намаляват, са Румъния, Португалия, Монако, Исландия и Русия. Нивото на смъртност в тези страни също е много ниско. В Румъния има дни без нито един починал.

Ваксините спасили 20 милиона души по света

Около 20 милиона живота по света са били спасени благодарение на ваксините срещу COVID-19 през първата година на имунизационната програма според проучване, публикувано в изданието “Лансет”.

Процентът  на имунизираните  у нас още  не може да мине 30.
СНИМКА:  ЙОРДАН  СИМЕОНОВ
Процентът на имунизираните у нас още не може да мине 30. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

“Ваксинацията срещу COVID-19 значително промени курса на пандемията, спасявайки десетки милиони животи по света”, пишат авторите на проучването, ръководено от екип от “Импириъл колидж Лондон”.

“Недостатъчният достъп до ваксини в страните с ниски доходи обаче ограничи цялостното въздействие, което засилва необходимостта от глобално ваксинационно равенство и покритие”, казват още те.

Учените смятат, че още 600 хил. смъртни случая е можело да бъдат предотвратени, ако е била постигната целта на СЗО да се ваксинират 40% от населението във всяка страна до края на 2021 г. Проучването се основава на данни от 185 държави за периода от 8 декември 2020 г. до същата дата 2021 г.

Това е първият опит за оценка на пряко и косвено предотвратените смъртни случаи в резултат на ваксинацията.

Към 14 юни 2022 г. Малта отчита най-висок процент на ваксинация срещу COVID-19 в Европа, като е приложила 253,48 дози на 100 души в страната. Така тя изпреварва досегашния първенец Португалия, в която са поставени средно 237,07 дози на 100 човека.

България остава на дъното в класацията с едва 63,85 дози на всеки 100 души в страната, като у нас процентът имунизирани още не може да мине 30.