Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Филип Попов
Филип Попов

БСП трябва да остане в управлението. А нови избори не са нужни, защото с тях държавата ще бъде хвърлена в хаос. В това са категорични социалисти малко преди началото на днешното заседание на Националния съвет на партията.

БСП винаги е била отговорна и мъдра в своите позиции. Според нас държавата не трябва да бъде хвърляна в криза и хаос, а именно това ще се случи, ако отидем на предсрочни избори. Това означава да са наесен, без бюджет за следващата година, без нужните законопроекти, които са нужни за плана за възстановяване, коментира депутатът Филип Попов пред журналисти.

На въпрос как ще се вземат решенията без мнозинство в парламента, Попов каза: Трудно, разбира се, това не е лесна задача. Но трябва да се прояви отговорност, мъдрост, зрялост и държавнически подход. Ето, актуализацията на бюджета сега означава помощ за млади семейства, за пенсионери, бизнес и др, за да излезем от кризата.

Не сме мислили по този въпрос. Тук не е въпросът за министерства. България не трябва да бъде хвърлена в хаос и избори за пореден път, каза той на въпрос ще искат ли БСП да поеме някое от четирите министерства, които освобождава ИТН.

Колегата му и социален министър Георги Гьоков пък не можа да каже как ще се вземат решенията без мнозинство на управляващите в парламента, но подчерта, че очаква актуализацията на бюджета да бъде подкрепена от всички хора с “мисъл и чувство”.

Другото означава отричане на българите, подчерта той. Според него е важно актуализацията да се гласува така, както е предложена, защото “всяка стъпка в страни нарушава баланса на целия бюджет”.

Надявам се да има разум и да бъде приет, каза той.

Да приемем ДОО без големия бюджет е наивно, коментира още Гьоков.

Георги Гьоков
Георги Гьоков

“В момента бъдеще имат политиците, които обединяват, а не разделят. Докато не разберем, че основният ни проблем идва отвън, а го търсим вътре, няма да има просперитет за държавата. Някои биха казали, че е дошло време разделно, но аз смятам, че в момента всеки един политик, който обединява около себе си, мисли за доброто на нацията”, обясни пък Драгомир Стойнев.

“Ситуацията наистина е сложна, но кога, ако не сега трябва да покажем единство и смятам, че този политик, който успее да събере почти всички политически сили за определен период от време, ще спечели. Кога, ако не сега, когато има война на километри от нашата граница. И смятам, че всички други приказки, касаещи милиарди, или недостатъчно финансиране, или пък някой не е доволен, че не е поел някакъв пост, са толкова дребни, в сравнение с големите проблеми, че просто не разбирам как се озовахме в тази ситуация. Всъщност, разбирам, но за мен по-важно е бъдещето”, настоя той.

“Не смятам и не трябва БСП да е от партиите, които ще разделя. Тя показа, че може да обединява. Тази коалиция до момента наистина се крепеше досега, както на БСП, така и на десните политически сили. В началото на мандата очаквахте ние да бъдем тези, които ще се хванат за гушите, но ние направихме точно обратното и бяхме подкрепа за правителството, защото не е важна властта, а хората. Има какво още да се направи, а не да седим и да спорим.

БСП трябва да остане в тази коалиция. Държавата има нужда от правителство, категоричен бе той. Според него този, който в моемнта говори, че е по-добре да има избори, е “политически идиот”.

А на въпрос Кирил Петков ли е този, който трябва да ги обедини, каза: Не.

Драгомир Стойнев СНИМКА: Архив
Драгомир Стойнев СНИМКА: Архив