Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Неизвестен е! Откакто се роди малката, Лили живеешe с роднините си, те помагаха с отглеждането”, казва нейна приятелка

Денят, в който всички ще те потърсят и обичат."

Такъв надпис върху сива илюстрация с ковчег публикува във фейсбук профила си 30-годишната Лиляна Халкалиева на 13 февруари 2016 г. Преди дни жената бе открита в безпомощно състояние заедно с 8-годишната си дъщеричка Вилияна в пловдивското село Желязно. Разследването установи, че тя е убила момичето, нанасяйки му десет прободни и порезни рани с нож по тялото, след което наръгала и себе си. След сигнал Лиляна и малката са откарани в пловдивска болница. Първоначално детето е в съзнание, но от загубата на кръв много бързо отпадa и почива още в линейката. Майката е приета с прободна рана в корема и е оперирана.

Въпреки че тя беше с опасност за живота, това не попречи на властите да й повдигнат обвинение за умишлено причиняване смъртта на малолетно лице, което е нейна роднина.

"Познавам семейството на Лили от много години, тъй като и аз съм от селото, в което те живеят - разказва пред "168 часа" Красимира Димитрова. - От 22 години вече съм в Лондон, но знам момичето още от дете. Това, че хората започнаха да я осъждат, ме подразни много. Фамилията й е много добра.

Не са богати, но винаги са работили,

както майка й, така и вуйчо й, с които живееше. По стечения на обстоятелствата си роди детенце и се грижеше много добре за него. През годините, когато съм си била там, винаги съм ги засичала и сме се поздравявали. Тиха и спокойна е, а дъщеричката й растеше обгрижвана с любов. Майка й и вуйчо й й помагаха. Не мога да кажа кой е бащата на малката Вилияна, не го познавам, а и не ме е интересувало да питам такива неща."

Основната версия за случилото се, по която работи прокуратурата, е тежко психическо състояние на майката. Според познатата на Лиляна тя не е давала индикации за такова.

"Никога никой не е казвал, че има отклонения - обяснява Красимира. - Не е проявявала такива, за да се налага да посещава специалист и да се лекува. Затова всички сме учудени от станалото. В по-голяма част от тези случаи, преди нападението, майката дава сигнали или индикации, дори да са минималистични, че има някакви проблеми. Лили беше слънце. За депресия не може да става въпрос, освен ако в последния месец не е преживявала нещо."

Същото споделя и кметът на с. Желязно Валентина Узунова.

"Нямаше индикации за психични проблеми - разказва тя пред "168 часа". - Не съм чула за подобно нещо, а селото е малко и хората се познаваме. Потресени сме. Лиляна си гледаше детето добре. Виждала съм ги много пъти. Тиха, спокойна и внимателна. Живееше с вуйчо си и майка си. Чух се с вуйчото по телефона преди дни, за да го попитам дали имат нужда от помощ.

Той ми каза,

че са съкрушени,

разплака се

Изключително разстроени са и не могат да повярват какво им се случва."

По повод казаното от бившия кмет на Желязно Димитър Хаджиев, че бащата на малката Вилияна е от малцинствата, Узунова коментира, че не може да потвърди, тъй като не знае.

"Имаме само няколко къщи в Желязно с хора от малцинството, но всички те са много добри и чисти, не правят проблеми - обяснява тя. - Бащата е неизвестен и

не съм разпитвала кой е той,

защото не искам да влизам в личното пространство на хората. Знам, че още от раждането на детето Лиляна си живееше в дома на майка си и си го гледаше заедно с роднините си, които й помагаха. Не съм я виждала с момче до нея, което да се грижи за бебето. Не знам и дали някой е плащал издръжка за малката, която беше много усмихната. Голямо слънчице. Спомням си, че наскоро правихме тържество за Лазаровден. Лиляна доведе Вилияна, която беше облечена в носия, и обикаляха из селото. Изглеждаха толкова лъчезарни."

Според кметицата в Желязно

нямало негативно настроени

към майката,

която бе задържана за смъртта на невръстното си дете: "Никой не я мрази! Съчувстват й, защото и на двете места - затвор или лудница, за нея животът е приключил. Страдаме за момичето, но и за роднините й, които не са на себе си."

Познати на семейството отхвърлят възможността Лиляна да е посегнала на дъщеря си заради недоимък, тъй като близките й й помагали. Тя имала и висше образование, но през последните няколко месеца останала без работа.

За съжаление началото на януари тази година също беше белязано от арест на млада майка, която посегна на 2-годишното си момиченце в плевенското село Лазарово. 22-годишната Маринела Маринова

беше задържана близо 3 месеца

след смъртта

на дъщеря си

Пред съда тя призна, че е отговорна за кончината й и получи 14 години затвор. Разследването установи, че убийството не е било планирано, а е извършено инцидентно. Маринела се уплашила и решила да прикрие следите си, без да казва нищо на баща си Сашо, с когото живеела под един покрив. Веднага след това напуснала селото. Съдебнопсихиатричната експертиза отчете, че осъдената е вменяема, а отношенията в семейството са били нормални, което не наложило намесата на социалните служби.