Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той в социална мрежа: Хвърлял съм мъртви котки в къщите на хората

Пратил на приятел снимки с оръжие и видео, на което се бие с друго момче

В училище го биели и му се подигравали, бил аутсайдер

18-годишният Салвадор Рамос, който нахлу в тексаско основно училище и уби 19 ученици и двама възрастни, бил тормозен в гимназията от връстниците си. Той бил обект на подигравки заради дрехите, които носел, и финансовото състояние на семейството си. От години младежът живеел при баба си и дядо си, които не разполагали с много пари. Затова на него му се налагало да работи.

18-годишният Салвадор Рамос.
18-годишният Салвадор Рамос.

Съученици на бруталния нападател си спомнят, че той бил аутсайдер и не комуникирал с никого. Когато опитвали да разговарят с него, свеждал глава надолу и никога не ги гледал в очите. Неведнъж се случвало другите момчета да го удрят и обиждат, когато той просто заставал до тях. Агресията към Рамос го принудила да спре да посещава училище. Запазил контакти само с две момчета. Малко след стрелбата едното от тях разказа пред медии, че са седели заедно на един чин в гимназията и играели игри.

"Позагубихме връзка за известно време, но наскоро Салвадор ми изпрати снимка на AR-15 (полуавтоматична карабина – б.р.), раница с патрони и няколко пълнителя за оръжие - разказва неговият познат. - Попитах го: Брат, защо ти е всичко това? Той отвърна: "Не се тревожи за тези неща! Между другото сега изглеждам много по-различно, сигурно няма да ме познаеш, ако ме видиш". Пишеше странни неща."

Бившият съученик на стрелеца си спомня и че преди повече от година получил видео от него в Snapchat. На записа Рамос се биел с непознато момче.

"Това не беше нещо необичайно за него, защото и в училище, когато някой го удряше, той му отвръщаше, нищо че винаги го нараняваха ужасно", обяснява още приятелят му.

Учители на стрелеца го описват като асоциален. Правел им впечатление като тихо момче, което се "мотаело" винаги само. Изглеждало като човек, който знае, че не съумява да се впише в обществото. Описват го като самотник, който обаче изглеждал съмнителен.

Според властите въпреки индикациите, че има нужда от помощ, никой не е обърнал специално внимание на момчето. То не е разговаряло с психолог и никой не е констатирал, че има психични проблеми.

Можеше ли трагедията да бъде предотвратена?

Часове преди бруталните убийства Салвадор изпраща поредица от зловещи съобщения в различни сайтове в социалните мрежи. В профила си в Instagram той публикува снимка на две пушки, поставени на килим.

Жертвите на 18-годишния Салвадор Рамос.
Жертвите на 18-годишния Салвадор Рамос.

Ден след стрелбата стана ясно, че в интернет сам е предупредил какво ще направи. Малко преди атаката написал във фейсбук, че ще стреля в училището. Около 30 минути преди трагедията Рамос изпратил три съобщения. Според губернатора на щата Тексас Грег Абът младежът заявил, че ще застреля баба си, а след това ще довърши започнатото в основното училище.

"Съобщенията, които е публикувал, са били изпратени като лични и са открити след случилото се", стана ясно от брифинга на властите.

Такива получило и момиче, което твърди, че не познава нападателя. То публикува няколко снимки от чата си с Рамос, който водели в дните преди клането. В единия от тях той й пише – "на път съм", но не уточнява къде отива, нито какво ще направи.

"Имам малка тайна и искам да ти кажа", й споделя в друго съобщение.

"Единствената причина, поради която му отговарях, беше, че се страхувах от него, но ако знаех какво следва, щях да си пиша още с него, за да го убедя да не извършва престъплението", разказа тя по-късно.

Представител на Facebook съобщи, че са открити съобщения, които били автоматично изтрити от системата заради език на омразата.

"Ще застрелям баба си", било първото, след което последвало второ – "Застрелях баба си". Накрая имало и допълнение – "Ще стрелям в основно училище".

15-годишно момиче, което живее във Франкфурт, Германия, също е водило кореспонденция с Рамос.

"Хвърлял съм мъртви котки в къщите на хората", й споделял той.

На нея й правело впечатление, че младежът почти не излизал от вкъщи и не се виждал с други хора. Бил дистанциран и отказвал да отговаря на някои от въпросите й, което я учудвало.

Каква е предисторията на събитията?

Знае се, че преди да открие стрелбата в училището, Салвадор е стрелял по баба си, с която живеели заедно, след което напуснал дома им. Момчето не подозирало, че възрастната жена е още жива. Тя сама звъннала на властите, за да им каже какво се е случило. На адреса бързо пристигнала линейка, а малко по-късно и медицински самолет, който я транспортирал в болница в Сан Антонио, където дълго време се бори за живота си. В този момент Рамос вече пътува с кола, която шофира сам. Първоначално се смяташе, че училището не е влизало в плановете му. Катастрофирал близо до него, слязъл от автомобила, видял сградата и се насочил към школото въоръжен с пистолет. На влизане бил посрещнат от училищната охрана, която обаче не опитала да го спре, тъй като не видяла оръжието. Така, без да бъде възпрепятстван от никого, той влязъл в една от класните стаи и се барикадирал. Докато бил вътре, започнал да стреля напосоки. Убил двама учители и 19 ученици, ранил и други 17 души.

След сигнал екип от елитни командоси на Граничния патрул и местни полицаи обсадили училището. Успели да нахлуят и в стаята, където застреляли на място нападателя. По време на престрелката пострадали двама от униформените, но без опасност за живота.

Новината за трагедията в началното училище “Роб”, в което учат малко под 500 деца от втори до четвърти клас, се разнася за секунди. Всички са в шок. 

Това се превръща в поредната масова стрелба в Съединените американски щати. Смъртта на учениците, които се оказаха от един клас, както и двамата възрастни, припомни десетките случаи на подобни нападения в американската история, завършили с множество загинали деца.

Кончината на невинните стана повод за пореден път да бъде повдигнат въпросът дали не трябва законите за притежание на оръжие да бъдат променени. И по-точно един конкретен, който влезе в сила в Тексас през 2021 г. С него беше разрешено свободното носене на каквото и да било оръжие от всеки, навършил 21 години, без да е нужно разрешително и подготовка за боравене. Изискване беше той да няма криминални прояви и да не е съден.

Преди това действащите правила задължаваха разрешително, обучение и проверка, но това бе променено, което събуди недоволството на множество неправителствени организации. Те припомниха няколко трагични инцидента. Сред тях беше стрелбата в начално училище в американския град Нютаун, щата Кънектикът, на 15 декември 2012 г., когато загинаха 20 деца и 7 възрастни. Извършител на престъплението се оказа 20-годишният Адам, който първо уби майка си, която работеше като възпитателка в детската градина към училището.

Ден след смъртоносното нападение в Тексас към градчето Увалде се отправиха президентът Джо Байдън и съпругата му Джил. Те се срещнаха със семействата на загиналите.