Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бранко Цървенковски. СНИМКА: ПЛЮСИНФО
Бранко Цървенковски. СНИМКА: ПЛЮСИНФО

Подписването на Споразумението за приятелство и сътрудничество с България с такова съдържание, особено с формулировката за "обща история“ и сформирането на смесена историческа комисия с мандат да бъде арбитър за исторически събития и личности, беше голяма грешка, каза бившият президент Бранко Цървенковски на дискусия, организирана от Съвета на посланиците на тема "Предизвикателствата на македонската външна политика", съобщи специално за БТА агенция МИА.

Според Цървенковски Договорът не само не реши нито един въпрос, а напротив, отвори кутията на Пандора и създаде основа за цяла поредица от искания от България, които, както той подчерта, „до такава степен засягат нашите националната идентичност и история, че компромис просто не е възможен“.

Отношенията с Гърция след подписването на Преспанското споразумение според него са несравнимо по-добри от преди подписването на споразумението, а точно обратното, според него, отношенията с България са несравнимо по-лоши след подписването на споразумението.

Тезата, която беше пласирана в обществото, че не преговаряме за националната идентичност, а за историята ще се договорим, е в основата си абсурдна. Всяка национална идентичност е резултат от исторически процес, който се основава на определени исторически рубежи, събития и личности. "Ако тези основи ви бъдат отнети и обявени за чужди, от националната идентичност не остава нищо освен празна реторика, подчерта Цървенковски.

Той засегна и изказването на българския президент Румен Радев по време на посещението му в Берлин, че няма да допуснат македонизма да влезе в ЕС, като подчерта, че не можем и не трябва да се отказваме от македонизма.

Предвид огромните и непреодолими различия между позициите и "червените линии" от двете страни, според мен единственото възможно решение на този спор е, бих го нарекъл "асиметрично" тълкуване на историята и въпросите за идентичността, произтичащи от нея, т.е. всяка страна да си запази правото на собствено виждане и това да не представлява пречка за двустранни или многостранни отношения. Дали и кога е възможно такова нещо не знам. Но това, което знам със сигурност е, че трябва завинаги да се прекъсне с практиката, която съществува през последните 4-5 години, на лесно и безпочвено засилване на очакванията, че решението е на хоризонта и едва не се е случило. Големите, но неосъществени очаквания водят до големи разочарования, каза Цървенковски.

Според него македонската общественост трябва да бъде подготвена както от правителството, така и от опозицията, че блокадата от страна на България може да продължи дълго и затова няма да започваме преговори с Европейския съюз.

Цървенковски смята, че ветото на България ще бъде повторено на предстоящата среща на върха на ЕС през юни.

Винаги съм вярвал, че за нас процесът на преговори за присъединяване към Съюза е също толкова, ако не и по-важен от самия акт на получаване на пълноправно членство, защото през последните 30 години независимост на Македония показа, че за съжаление няма достатъчно силна политическа воля за провеждане на каквато и да е съществена реформа, ако няма стимул или натиск отвън, каза Цървенковски и добави, че трябва да намерим собствените си сили и ясно консенсусна политическа воля и решимост да осъществим промените в страната, не защото Брюксел ги изисква от нас, а защото имаме нужда от това.

Цървенковски разкритикува остро всички институции, които според Конституцията на страната ни отговарят за създаването и провеждането на външната ни политика, и се отнася и за отношението към нашата дипломатическа мрежа.

Постоянно се повтаря от всички институционални нива, както от правителството, така и от опозицията, че САЩ са най-важният ни стратегически партньор. Подчертава се в момента на подписването на Споразумението за стратегическо партньорство или по време на което ще се води стратегическият диалог за задълбочаване на партньорството, за да се спечелят определени политически точки в обществото. А сега вижте следващия абсурд. Македония няма посланик във Вашингтон от 4,5 години. Това е абсолютно безотговорно и недопустимо. Но има и по-лошо. Република Македония на два пъти си позволи да номинира кандидати, които не бяха приети от САЩ. Това е първият подобен случай в историята на независимата и суверенна македонска държава, и то по отношение на най-мощната, най-влиятелната държава в света, същевременно и наш, както казваме, най-важен стратегически партньор. Щетите, които с подобни безотговорни действия се нанасят върху репутацията на Република Македония, са огромни, подчерта Цървенковски на форума, организиран от Съвета на посланиците.

След встъпителните речи на председателя на Съвета на посланиците Мухамед Халили и бившия президент Цървенковски се проведе дебат, в който те се изказаха бивши посланици и професори.