Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на Беларус Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс
Президентът на Беларус Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс

Беларуският президент Александър Лукашенко каза днес в интервю за Асошиейтед прес, проведено на четири очи в Минск, че прави всичко, за да сложи край на войната в Украйна, съобщи БТА.

Украйна "провокира Русия", заяви Лукашенко и настоя, че Беларус е за мир.

"Категорично не приемаме никоя война. Направихме и продължаваме да правим всичко, за да няма война", каза беларуският президент. Той отбеляза, че мирните преговори между Украйна и Русия са започнали благодарение на него.

"Но защо Украйна, на чиято територия на практика се води война, военни действия, умират хора - защо Украйна не проявява интерес към тези преговори", попита Лукашенко.

Русия разположи свои сили на беларуска територия под претекст, че провежда военни учения, и след това ги изпрати в Украйна в началото на инвазията на 24 февруари, отбелязва АП.

Беларуският президент призна в днешното си интервю, че не е очаквал руската операция "да се проточи по този начин".

Лукашенко публично подкрепи операцията, като заяви в началото на март на среща с руския президент Владимир Путин, че Украйна е планирала да атакува Беларус и офанзивата на Москва е предотвратила това. Той каза, че е занесъл на Путин карта на зоните, които се е предполагало, че ще бъдат атакувани първоначално. Беларуският президент обаче не предостави никакви доказателства, че Украйна е подготвяла такова нападение, отбелязва АП.

Лукашенко коментира и позицията на Путин за евентуален пряк конфликт с НАТО. "Най-вероятно той не иска глобална конфронтация с НАТО. Използвайте това. Използвайте всичко, за да не допуснете това да се случи. В противен случай армията ще реагира, дори и Путин да не иска", каза Лукашенко.

Лукашенко каза, че употребата им би била "неприемлива", но че не знае дали Русия има подобни планове.

По-рано тази седмица беларуската армия изненадващо обяви, че започва военни учения, които породиха загриженост в Украйна. Лукашенко увери днес пред АП, че маневрите не застрашават никого.

"Не заплашваме никого и няма да го правим и в бъдеще", каза беларуският президент. "Още повече че ние не можем да заплашваме – знаем, кой е срещу нас. Да се разпали някакъв конфликт, някаква война тук, на запад, е в пълно противоречие с интересите на беларуската държава. Така че Западът може да спи спокойно“, заяви Лукашенко.