Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заместник-началникът на руската президентска канцелария Сергей Кириенко СНИМКА: РОЙТЕРС
Заместник-началникът на руската президентска канцелария Сергей Кириенко СНИМКА: РОЙТЕРС

Сергей Кириенко, който е бивш руски премиер, отговаря за вътрешната политика в Русия

Заместник-началникът на руската президентска канцелария Сергей Кириенко е посетил украинския град Мариупол, който е почти напълно превзет от Москва, предаде ДПА.

За визитата му съобщи в публикация в чат приложението Телеграм донецкият сепаратистки лидер Денис Пушилин.

В Кремъл Кириенко, който е бивш руски премиер, отговаря за вътрешната политика в Русия, предаде БТА.

В Мариупол той посетил металургичния комбинат "Илич" и пристанището, според Пушилин.

В другия металургичен комбинат в града, "Азовстал", украинците все още се съпротивляват на руските атаки.

Кириенко, който е бил придружаван от генералния секретар на партията на Владимир Путин "Единна Русия", Андрей Турчак, е посетил и град Волноваха.

Пушилин написа, че хората в самопровъзгласилата се Донецка народна република разбират посещението на високопоставения представител на Кремъл като знак, че "Русия се е завърнала завинаги".

Междувременно ООН съобщи, че над 300 цивилни от обсадения Мариупол и още четири града са били евакуирани в намиращия се под украински контрол град Запорожие, втора успешна операция за извеждане на граждани от райони, подложени на руски обстрели и нападения, предаде Асошиейтед прес.

Оснат Лубрани, ръководител на хуманитарната дейност на Обединените нации в Украйна, заяви, че много от цивилните, които са били от Мариупол, Мангуш, Бердянск, Токмак и Василевка, са нямали нищо освен дрехите по себе си и сега получават хуманитарна помощ. Тя добави, че ще им бъде оказана и "психологическа подкрепа, от каквато силно се нуждаят".

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че вчера са евакуирани 344 души, които се прибавят към над 150-те, които бяха евакуирани по-рано през седмицата от бункерите под металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, който е обкръжен от руски войски и както се твърди, през вчерашния ден отново е бил обстрелван. Зеленски каза, че Украйна се опитва да сключи споразумение за спасяване на оставащите в "Азовстал", включително на жените и децата.