Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Ботуша настаняват бежанци в имоти на опасни гангстери

Стотици жилища на сицилианския бряг са пусти, собствениците им - зад решетките, избягали от правосъдието или убити

Около 17 286 украинци, предимно жени и деца, са влезли в Италия след началото на руската инвазия. Според Вътрешното министерство от 24 февруари насам напливът в страната не е спирал, което наложило в спешен порядък да се търсят имоти, в които емигрантите да бъдат настанени.

Службите са взели решение за тази цел да оползотворят къщи и жилища на италианската мафия, конфискувани от държавата през последните години. Правителството разполага с десетки подобни имоти, тъй като през 2021 г. иззе

1,9 млрд. евро активи на организираната престъпност

- под формата на пари в брой, ценности и имения на опасните криминални босове.

Планът е всички тези конфискувани жилищни площи да бъдат превърнати във временни центрове за настаняване на бежанците.

Това е истински късмет за мигрантите, като се има предвид, че властите ги изземват от няколко страховити организации. Една от тях е Ндрангета. Мегапроцесът срещу групировката започна още през 2021 г., когато на подсъдимата скамейка бяха изправени 70 нейни членове. Те бяха обвинени в убийства и изнудвания. Пред медии съдиите обясниха, че в следващите две години се очаква 355 мафиоти и корумпирани служители да получат присъди за участието си в различни престъпления. Замесени се оказаха стотици адвокати, а близо хиляда свидетели бяха разпитани, за да се стигне до задържането на босовете и служителите им. За процеса специално бе преустроена и съдебна зала в калабрийския град Ламеция Терме.

Ндрангета бе определена като

най-бързо разрастващата се подземна мрежа,

състояща се от около 150 семейства. Първото дело обаче беше фокусирано само върху едно от тях - семейство Манкузо. То бе обвинено в трафик на наркотици, убийство, опит за убийство, изнудване, лихварство, разкриване на служебна тайна и злоупотреба със служебно положение.

Под прожекторите попадна името на 67-годишния бос Луиджи Манкузо с прякор "Чичото", както и бившият сенатор Джанкарло Пители, за когото прокурорите твърдят, че е бил неговата "бяла якичка" и дясна ръка.

Човекът, който се заема с тяхното разследване, е Никола Гратери - един от най-уважаваните италиански главни прокурори, работил по десетки случаи срещу мафията.

Поради това повече от 30 години той живее под полицейска защита.

Какви имоти притежава мафията?

Имения, площадки за вертолети, градини с размерите на огромни паркове. Шефовете на най-големите престъпни синдикати

могат да се похвалят с невиждан лукс

Стотици са къщите в Палермо с изглед към морето и планините, чиито собственици се славят с дебели криминални досиета. Голяма част от имотите им обаче са празни и никой не се наслаждава на невероятния сицилиански бряг с внушителни тераси.

Подобна е съдбата на вилите, които по документи са собственост на компания, свързана с боса на мафията Микеле Греко. Строителството на къщите, които са цял комплекс, започва още в края на 70-те години на миналия век. То обаче е прекъснато от държавата след приет законопроект.

Така 170 имения, които компанията цели да построи, остават недовършени. Днес тази колекция от "скелети" все още стои непокътната и е наричана

“Хълмът

на срама”

Според властите такива останки могат да бъдат забелязани в повечето южни италиански градове. Собствениците на част от тях са зад решетките, а други са бегълци от правосъдието и местонахождението им е неизвестно. Трети пък вече не са между живите.

Правителството неведнъж е обсъждало идеята подобни имоти да бъдат преустроени в жилища, в които да бъдат настанени социално слаби семейства. През годините това наистина се е случвало, а реновираните къщи са превръщани в домове за сираци или за самотни майки с деца.

Изглежда Италия не е единствената страна, която измисля иновативни начини за настаняване на украинските бежанци. Великобритания също обсъжда вариант конфискуваните домове на руски олигарси да бъдат трансформирани в жилища за емигранти, бягащи от конфликта. Полша пък вече обяви, че ще оползотвори имуществото на руски дипломати, за да помогне за настаняване на прииждащите към страната украинци.