Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е задържаният Кристиян Илиев.
Това е задържаният Кристиян Илиев.

Кристиян Илиев тренирал стрелба дни преди покушението

Полицията издирва организатора на покушението срещу бившия криминалист Любомир Иванов. Той се е измъкнал при акцията, при която обвиненият за физическото убийство Кристиян Илиев и неговият другар Борислав Грозев бяха задържани.

Разследването започнало веднага след като на 25 март сутринта Иванов бе разстрелян от маскиран велосипедист пред дома си в столичния кв. “Хладилника”. Той избягал през Южния парк, но няколко камери заснели маршрута му.

Така за по-малко от месец криминалистите влезли в дирите на Илиев и Грозев, когото подозирали като помагач. При разследването се оказало, че Кристиян редовно посещавал стрелбища в дните преди убийството. Стрелял само с пистолет “Макаров”. Именно гилзи от руското оръжие, калибър 9х18 РМ, са открити на местопрестъплението. При преглед на записи от камерите се оказало и че

Илиев следял

няколко дни

жертвата си,

преди да се

стигне до

стрелбата

Бързо бил изчистен и мотивът за престъплението. “Става въпрос за неуредени финансови взаимоотношения в рамките на престъпна дейност. Установяваме този поток от пари как е вървял, евентуално става въпрос за общ бизнес”, каза шефът на столичната Криминална полиция Петър Петров. И допълни, че тепърва ще се изяснява дали става дума за кражба, или за неплатена сума.

При акцията в сряда са претърсени 7 адреса, свързани със задържаните. На един от тях криминалистите търсили организатора на покушението Б. Т. (имената на мъжа се пазят в редакцията - б.а.). Той е обявен за общодържавно издирване. Възможно е и поръчителят К. К., също да бъде пуснат за издирване, но в Интерпол. И двамата, както и задържаните от МВР, са известни на полицията с телесни повреди, заплаха за убийство и хулиганство, обясни главният секретар на ведомството Петър Тородов. 

Убитият Иванов е бивш полицай, бил е шеф на криминалистите в столично районно. Той бе пуснат за издирване в Интерпол през 2018 г. Тогава го

търсеха като

член на бандата

за незаконни

цигари на Евлоги

Станоев-Бирмата

Мъжът се предаде през миналата година и бе пуснат срещу гаранция. Заради участието му в бандата, която според прокуратурата имала 4 фабрики, антикорупционната комисия заведе иск срещу него. Той е на стойност 624 хил. лв. и е внесена през 2020 г. след проверка на доходите и разходите му.

51-годишният Любомир Иванов е поддържал контакти с криминално проявени до смъртта си, научи “24 часа”. Същото е правил и като служител в МВР. През 2008 г. беше арестуван след скандал в МВР. Тогава в медиите изтече справка от специални разузнавателни средства с данни, че действащи служители на МВР предупреждават бандити за подготвени акции срещу тях. Това бяха Любомир Иванов, началник на криминалния отдел във Второ РПУ, заместник-директорът на ГДБОП Иван Иванов и Георги Радков - началник на Икономическа полиция.

След ареста на Любомир Иванов той беше отстранен от МВР. Съдиха го и го

оправдаха

за теч на

класифицирана

информация

След това е възстановен на работа от съда. Назначили го в 9-о РПУ през 2014 г., но той не ходил на работа и го уволнили дисциплинарно. От 2018 г. е разследван за участие в групата на Бирмите, които имаха ресторант близо до кооперацията, където живее Иванов в столичния кв. “Хладилника”.

Въпреки запорите на парите и имотите си Любомир Иванов не е страдал от липса на пари, твърдят хората от квартала, които го познават от времето, когато е бил служител в МВР. Официално на негово име има само една фирма, която не развива дейност.