Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Уил Смит спечели Оскар за филма "Методът Уилямс" СНИМКИ: Ройтерс
Уил Смит спечели Оскар за филма "Методът Уилямс" СНИМКИ: Ройтерс

Уил Смит спечели първата си награда "Оскар", получавайки приза за най-добър актьор за превъплъщението си в образа на решителния баща на тенис шампионките Винъс и Серина Уилямс във филма "Методът Уилямс", предаде Ройтерс.

53-годишният Смит, една от най-популярните и доходоносни звезди на Холивуд, преди това е номиниран за "Оскар" два пъти - за "Преследване на щастието" и "Али". През 2015 г. актьорът се размина с трета номинация - за ролята си в "Шампионът". Демонстрираното към Уил Смит пренебрежение стана една от причините да възникне движението "Оскар"-ите са толкова бели".

Трета номинация и първа награда на киноакадемията му донесе превъплъщението в образа на Ричард Уилямс, чиято нетрадиционна стратегия допринася за издигането на дъщерите му Винъс и Серина до върховете на тениса.

Смит става известен през 90-те години на миналия век с телевизионния ситком "Принцът от Бел Еър". В началото на филмовата си кариера актьорът залага предимно на комедийни и екшън роли, преди да се ориентира към драмата.

Иша Прайс, една от трите по-големи полусестри на Винъс и Серина Уилямс, предоставя подробности и спомени, които превръщат филма "Методът Уилямс" в история на семейството.

Винъс и Серина Уилямс се присъединяват към проекта като изпълнителни продуценти едва след като гледат завършения филм. Ричард Уилямс от години е с влошено здравословно състояние и не участва в него. "Ужасяващо е, когато играеш истински човек, който все още е жив, и знаеш, че той ще го види", каза Уил Смит пред Джими Фалън през ноември.

Смит надделя за приза над Хавиер Бардем за "Да бъдеш Рикардо", Бенедикт Къмбърбач за "Силата на кучето", Андрю Гарфийлд за "Тик, так . . . Бум" и Дензъл Уошингтън за "Трагедията на Макбет". За Уошингтън това беше десета номинация за "Оскар" - рекордна за чернокож актьор.

"CODA: Дете на глухи родители" спечели "Оскар" за най-добър филм

Джесика Частейн спечели "Оскар" за най-добра актриса

Джесика Частейн спечели "Оскар" за най-добра актриса за ролята си в "Очите на Тами Фей", предаде Би Би Си.

За наградата бяха номинирани също Оливия Колман за "Непознатата дъщеря", Пенелопе Крус за "Паралелни майки", Никол Кидман за "Да бъдеш Рикардо" и Кристен Стюарт за "Спенсър".

Били Айлиш и брат й Финиъс бяха удостоени с "Оскар" за песента от филма "Смъртта може да почака"

Били Айлиш и брат й Финиъс О'Конъл спечелиха "Оскар" за песента от новия филм за Джеймс Бонд "Смъртта може да почака", предаде Би Би Си.

Двамата изглеждаха видимо шокирани, когато чуха имената си. Айлиш благодари на "семейството на 007", сред които Барбара Броколи, Даниъл Крейг, Дони Мар. Брат й благодари на родителите им.

Джейн Кемпиън спечели "Оскар" за най-добър режисьор за "Силата на кучето"

Новозеландката Джейн Кемпиън спечели "Оскар" за най-добър режисьор за работата си над мрачния уестърн "Силата на кучето", предаде Ройтерс.

Кемпиън е единствената жена, номинирана два пъти в по традиция доминираната от мъже режисьорска категория. Първата й номинация е за драмата "Пианото" (1993). На церемонията през 1994 г. новозеландката губи не от кого да е, а от Стивън Спилбърг, който печели за "Списъкът на Шиндлер". Тогава тя се задоволява с приза за най-добър оригинален сценарий. По ирония на съдбата Джейн Кемпиън тази година успява да "отвърне на удара", надделявайки над Спилбърг, който се съревноваваше със своя римейк на мюзикъра "Уестсайдска история".

Останалите претенденти за режисьорския приз бяха
Пол Томас Андерсън за "Лакрицова пица", Кенет Брана за "Белфаст" и Рюсуке Хамагучи за "Карай колата ми".

Спечелвайки отличието, 67-годишната Джейн Кемпиън става едва третата жена в 94-годишната история на "Оскар"-ите с награда за най-добър режисьор след Катрин Бигълоу за "Войната е опиат" и Клои Чжао за "Земя на номади".

Тази година се явява втората поредна, в която жена печели режисьорския приз след миналогодишния триумф на Клои Чжао.

Джейн Кемпиън наскоро описа себе си като "баба на женското движение в киното".

"Силата на кучето" е разказ за мачизъм и отмъщение, чието действие се развива през 1925 г. в Монтана и е базиран на романа от 1967 г. на Томас Савидж. Във филма, заснет в Нова Зеландия, играе Бенедикт Къмбърбач като жесток собственик на ранчо, който се заема да измъчва новата съпруга на брат си, изиграна от Кирстен Дънст.

Филмът "Силата на кучето" е първият на Кемпиън от 2009 г. Режисьорката наскоро работи в телевизията, създавайки и написвайки аплодирания драматичен сериал "Повърхността на езерото".

Трой Коцур спечели "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля

Трой Коцур стана първият нечуващ актьор, удостоен с "Оскар", след като спечели наградата на американската Академия за кинематографично изкуство и наука за поддържаща мъжка роля, предаде Ройтерс.

Отличието му беше присъдено за изпълнението му във драматично-комедийната история за съзряването "CODA: Дете на глухи родители".

53-годишният Трой Коцур е работил повече от три десетилетия в театъра, телевизията и киното, изявявайки се както пред чуваща, така и пред нечуваща публика. Приемайки "Оскар"-а си в емоционална реч, произнесена с помощта на преводач, Коцур заяви: "Това е посветено на общността на глухите, общността на CODA и общността с увреждания. Това е нашият момент!"

В "CODA", акроним за "дете на глухи възрастни", Трой Коцур играе Франк Роси, бащата на тийнейджърката Руби, която се бори да помага в семейния риболовен бизнес, докато преследва собствените си стремежи в музиката.

Единственият друг глух човек, който е печелил "Оскар", е актрисата Марли Матлин, която също е част от актьорския състав на "CODA: Дете на глухи родители". Матлин триумфира с наградата на киноакадемията за най-добра актриса за ролята си в романтичната драма от 1986 г. "Деца, забравени от Бога".

Трой Коцур е глух по рождение и израства в Аризона като единствен нечуващ член на семейството си. Повечето актьорски заслуги на Коцур идват от театъра с роли в "За мишките и хората", "Трамвай Желание" и в бродуейската постановка на "Голямата река: Приключенията на Хъкълбери Фин".

Актьорът се появява и в епизод на сериала "Мандалорецът" от вселената на "Междузвездни войни".

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля Трой Коцур се съревноваваше с Киърън Хайндс за "Белфаст" Коди Смит-Макфий и Джеси Племънс за "Силата на кучето" и Джей Кей Симънс за "Да бъдеш Рикардо".

"Енканто" спечели "Оскар" за най-добра анимация

"Енканто" е носителят на награда "Оскар" за най-добра анимация, съобщи Асошиейтед прес.

Продукцията донесе четвъртата награда в тази категория за "Дисни" след "Замръзналото кралство" през 2013 г., "Героичната шесторка" през 2014 г. и "Зоотопия" през 2016 г.

"Енканто" се конкурираше с "Бягство", "Лятното приключение на Лука", "Рая и последният дракон" и "Моето семейство срещу машините".

Ариана ДеБоуз спечели "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля за "Уестсайдска история"

Актрисата Ариана ДеБоуз спечели първия си "Оскар" за поддържащата си роля като Анита в режисирания от Стивън Спилбърг римейк на класическия мюзикъл "Уестсайдска история", предаде Ройтерс.

Относително нова в игралното кино, 31-годишната ДеБоуз печели всеобщо признание за жизненото си превъплъщение в образа на Анита, откровена пуерториканка, която демонстрира таланта си да пее и танцува в песента "America".

Изпълнението й в "Уестсайдска история" донесе на Ариана ДеБоуз редица отличия, сред които "Златен глобус", награда на Гилдията на филмовите актьори, БАФТА.

"Това беше лятото на живота ми и съм привилегирована и благодарна, че го прекарах с всички вас", заяви ДеБоуз, приемайки наградата си.

Актрисата, позовавайки се на принадлежността си към афро-латиноамериканската и хомосексуалната общност, заяви, че наградата й показва, че "тук наистина има място за нас" - препратка към песен от "Уестсайдска история".

Родената в Северна Каролина Ариана ДеБоуз е учила танци и е имала роли в бродуейски постановки, сред които "Хамилтън" и "Лято", преди да се появи в телевизионния мюзикъл на Нетфликс "Балът".

"Аз съм Америка", казва тя пред списание "Аут" през ноември 2021 г. "И съм почти член на почти всяка маргинализирана общност."

Това е вторият път, в който ролята на Анита носи на изпълнителката си наградата за най-добра актриса в поддържаща актриса. През 1962 г. Рита Морено става първата латиноамериканска актриса, удостоена с "Оскар" за изпълнението си в оригиналния филм "Уестсайдска история". 90-годишната Морено участва и в римейка на Стивън Спилбърг в ролята на собственичката на аптека Валентина - нов персонаж, написан специално за нея.

Ариана ДеБоуз беше номинирана в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля заедно с Джеси Бъкли за "Непознатата дъщеря", Джуди Денч за "Белфаст", Кирстен Дънст за "Силата на кучето" и Онжаню Елис за "Методът Уилямс".

"Карай колата ми" получи "Оскар" за най-добър международен филм

Японският филм "Карай колата ми" спечели награда "Оскар" за най-добър международен филм, съобщи Асошиейтед прес.

Продукцията на режисьора Рюсуке Хамагучи по разказ на Харуки Мураками е номинирана също в категориите за сценария и за най-добър филм.

За пети път филм от Япония печели наградата на Академията за кинематографично изкуство и наука на САЩ за най-добър международен филм. "Карай колата ми" надви в конкуренция с "Бягство", Дания, "Божията ръка", Италия, "Най-лошата личност на света", Норвегия и "Лунана: Як в класната стая", Бутан.

"CODA: Дете на глухи родители" е с "Оскар" за най-добър адаптиран сценарий

Награда "Оскар" за най-добър адаптиран сценария е поредната статуетка за филма "CODA: Дете на глухи родители" на 94-ата церемония на наградите на Академията за кинематографично изкуство и наука на САЩ.

Режисьорката Шан Хедър благодари на общностите на глухите, че "бяха моите учители", съобщи Би Би Си.

Филмът "Дюн" печели четири награди "Оскар" в техническите категории

Фантастиката "Дюн" на френско-канадският режисьор Дени Вилньов получи четири награди "Оскар" в технически категории, съобщиха световните агенции.

Някои от победителите тази година бяха обявени преди самата церемония. "Дюн" спечели награди за най-добър звук, най-добър монтаж, най-добра партитура и най-добър дизайн на продукцията. Преди същинската церемония бяха обявени също победителите и в следните категории:

Най-добър късометражен документален филм - "Кралицата на баскетбола");

Най-добър анимационен късометражен филм - "Чистачката на предното стъкло";

Най-добър късометражен филм - "Дългото сбогуване";

Най-добър грим и прическа – "Очите на Тами Фей".

Тази година за първи път победители в няколко категории се обявяват преди церемонията. Нововъведението беше разкритикувано от режисьорите Стивън Спилбърг, Джейн Кемпиън, Дени Вилньов, както и от актрисите Джесика Частейн и Пенелопе Крус.

Джесика Частейн грабна златото за най-добра актриса
Джесика Частейн грабна златото за най-добра актриса
"CODA: Дете на глухи родители" е най-добрият филм на годината
"CODA: Дете на глухи родители" е най-добрият филм на годината
Били Айлиш и брат й Финиъс са с най-добра песен на годината
Били Айлиш и брат й Финиъс са с най-добра песен на годината