Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Бие ме, много ме бие. Удря ме все на едно и също място и много ме боли.”

Това са едни от последните думи на 64-годишния Антон Терзиев от пловдивското село Неделево. Той издъхна на 16 март посред нощ след ритници и юмруци, нанесени от собствения му син. Предната вечер се крил у приятел. Не искал да се прибира вкъщи, защото знаел, че го чака пореден бой от 40-годишния Стоил.

Бившият борец не си поплювал и за щяло и нещяло при най-малък повод пускал в действие юмручното право върху баща си. Във фаталната вечер

двамата седнали

да пият вкъщи

По едно време родителят тръгнал да излиза навън. Синът го дръпнал.

“Антон залитнал, хванал се за якето на Стоил и без да иска, му скъсал джоба. Онзи освирепял. И започнал да го налага с юмруци и ритници. Повалил го на земята и му нанасял удари в гърдите. Накрая грабнал една маса с метални крака и започнал да го налага по главата, което го довършило”, описаха пред “24 часа” възрастни мъже от селото. Всички са потресени от зверското отцеубийство.

Единствен свидетел на случилото се е съпругата на Антон и майка на Стоил Димитрия Терзиева. Тя се опитала да ги разтърве, но синът блъснал и нея. Тогава изтичала до съседите, които сигнализирали органите на реда.

“Какво можех

да направя”,

каза с насълзени очи пред екипа ни съсипаната жена. Хората я описват като кротка и работлива. За разлика от сина си, от когото треперят всички, за нея само хубави думи изричат. “Какво да каже, горката. Много е уплашена. Нямала е кого да извика”, съжалява я баба Мария Канлийска, с която са къща до къща. И се пита защо точно на нея това се случва.

“Така било писано”, процежда с треперещ глас Димитрия и се прибира у дома. Пред разследващите разказала, че в продължение на 5 минути Стоил е бил баща си с такава ярост, че тя не могла да го спре. 40-годишният мъж, осъждан 6 пъти досега за различни престъпления, излязъл от затвора на 28 май 2019 г. Присъдите му са за кражби, телесни повреди, шофиране след употреба на алкохол и дрога.

“Селото е вдигнало ръце от него. Хората ги е страх само при появата му, особено ако е пиян и дрогиран. Да не си му пред очите - нахвърля се да бие. Дано изгние в затвора”, кръсти се баба Мария. И Станьо Янъков потвърждава, че Стоил е бил страшилището на Неделево.

Станьо Янъков (вляво) и Костадин Камбуров описват как 40-годишния борец се е превърнал в страшилище за Неделево.
Станьо Янъков (вляво) и Костадин Камбуров описват как 40-годишния борец се е превърнал в страшилище за Неделево.

По селския площад, в пенсионерския клуб, в кметството - навсякъде най-обсъжданата тема е отцеубийството. “Как не го догреша”, казват под сурдинка хората. И признават, че се страхуват.

Кметът Тодор Белаков също се моли Стоил да не излиза от затвора, защото не е сигурен

дали и на майка

си няма да

посегне

“От нея не можеш да чуеш една лоша дума, не се занимава с клюки и сплетни. Работи по временната заетост, поддържа площада на селото”, казват неделевци.

Описват покойния Антон като работлив човек. Занимавал се с електротехника, ходел по домовете и оправял елуредите на хората. “От себе си ще донесе липсващата част, за да ми оправи печката”, казва пенсионерка. Категорична е, бащата не е бил конфликтен.

Стоил завършил борба в Спортното училище в Пловдив.

Бил обещаващ

състезател,

но пропилял

възможностите си

Не обичал и да работи. Хващал се за малко и напускал. Отишъл в строителна фирма, но и там не издържал. Ходил дори няколко пъти в чужбина, откъдето бързо се завръщал.

“Пълен лентяй и скандалджия. Като влезе в пенсионерския клуб, започва да се кара и дори да посяга”, описват възрастни мъже. Въпреки че всяка вечер тормозел баща си, родителите не смеели да сигнализират за издевателствата на сина.

На въпроса защо е стигнал дотук, хората отвръщат, че алкохолът не прощава.

“Сестра му Силвия от много години е в Австрия и ръководи голяма фирма. Завърши езикова гимназия, после икономика. И замина”, допълват неделевци. И не могат да си обяснят голямата разлика между брат и сестра. “И двамата са расли и отгледани в едно семейство. Къде е тя, къде - той.”

Заради злия му характер никоя жена не се завъртала около Стоил. “Коя е луда да го вземе и да го търпи?”, пита 75-годишният Костадин Костадинов.

Съседката баба Мария казва, че не е смеела да припари в дома на Димитрия, Антон и Стоил, макар къщите им да са една срещу друга.

Съседката баба Мария се кръсти Стоил да не излиза от затвора.
Съседката баба Мария се кръсти Стоил да не излиза от затвора.

“Все ходеше с

брадви и ножове

Миналото лято дойде у дома и като го видях, изтръпнах. Показа ми ей такъв голям нож. И се фукаше се, че е наследство от дядо му. А аз едва не припаднах от ужас”, казва 80-годишната жена.

От Пловдивския окръжен съд Стоил Терзиев поиска да бъде пуснат под домашен арест. Съставът обаче постанови най-тежката мярка - задържане под стража.

Стоил Терзиев на път към съдебната зала
Стоил Терзиев на път към съдебната зала