Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първата група олигарси е от времето на Борис Елцин. Възниква в резултат на приватизацията през 90-те години и по-специално от продажбата на големи държавни предприятия срещу пари в брой след 1995 г. Процесът е съпътстван с корупционни практики, чиято кулминация е прословутата схема "акции срещу кредит", пише "Конвърсейшън". И добавя, че в рамките на това правителството предоставя на отделни магнати дяловете на 12 водещи добивни компании срещу заеми, предназначени за финансирането на федералния бюджет.

Държавата просрочва заемите и това дава възможност на нейните кредитори - бъдещите олигарси, да продават на търг дялове в гигантски компании като "Юкос", "Лукойл" и "Норилски никел", пише още "Конвърсейшън". В повечето случаи ги придобиват самите те. По същество се оказва, че политиката на администрацията на тогавашния президент Борис Елцин води до обогатяване на малка група магнати, като им разпродава най-ценните заводи на съветската икономика с голяма отстъпка.

Една част от забогателите тогава успява да се впише и да запази притежанията си в новата реалност след идването на Путин на власт през 2000 г. Други обаче губят.

В последните 21 години се издига втора група олигарси, които придобиват активи чрез държавни договори. В сектори като инфраструктура, отбрана и здравеопазване частните доставчици получават правителствени поръчки на цени, много по-високи от пазарните, като предлагат подкупи на съответните държавни служители. По този начин нов легион от олигарси забогатява.

През 90-те години тези от първата вълна успявали дори да диктуват политиката на Москва. Борис Елцин назначил няколко от тях на официални длъжности в правителството. Тогава руснаците се шегували, че в Кремъл влизат сандъци с пари в очакване на политически услуги.

От началото на 2000 г. нещата се променят. Владимир Путин предлага сделка на олигарсите - да не се занимават с политика, а правителството ще стои встрани от бизнеса. Хората адмирират - те са разочаровани от приватизацията през 90-те години и това води до частичната й отмяна след 2000 г.

А олигарсите в стратегическите сектори като медии и природни ресурси са принудени да препродадат контролните пакети от акции на държавата, добавя "Конвърсейшън". Под управлението на Путин Москва приема закони, предоставящи преференциален режим на така наречените държавни корпорации.

Тези мерки гарантират контрола на Кремъл върху икономиката и над олигарсите, коментира "Конвърсейшън". Има и още нещо - повечето от милиардерите от 90-те години държат парите си в чужбина, докато тези от втората вълна вече оставят голяма част от тях в Русия.