Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В ЗАНДАНА: Стефан Рангелов е закован като извършител на убийството на Валентин Алексиев - Лисицата.
В ЗАНДАНА: Стефан Рангелов е закован като извършител на убийството на Валентин Алексиев - Лисицата.

От стотиците поръчкови убийства, свързани с организираната престъпност през последните 20 години, на съд са дадени едва 5 случая.

(Архивен материал от 2011 г. - бел.ред.)

Оказва се, че всички, които са нарочени за килъри, излизат чисти от храма на Темида. С изключение на пернишкия бандит Станислав Ангелов-Сиси и хомосексуалистът Недялко Димитров-Момата, но според магистрати това не са типично мафиотски казуси.

“Органите на МВР и по-точно оперативните работници знаят 90 процента от фактите около престъпните групи и извършителите на поръчковите убийства. До прокуратурата стигат едва 40 процента от доказателствата, защото само те са годни за съд. В залата обсъждаме не повече от 15 - 20 процента от истинската картина на престъплението. Често на първа инстанция присъдата е ефективна, но на горните пада по различни причини” - разказва наказателен съдия, сблъскал се с подобни казуси на поръчкови убийства, свързани с организираната престъпност.

Днес оправданите за покушенията са на свобода. Един живее като отшелник, втори върти бизнес, трети съди прокуратурата, четвърти се крие от МВР, пети е безследно изчезнал. Това са те - оправданите за поръчкови разстрели през последните години.

Иван Портев е близък приятел и кум

 на разстреляния в

 Амстердам Константин Димитров-Самоковеца

Той е арестуван, съден и оправдан за убийството на наркодилъра Стефан Касамаков, близък до Илиян Варсанов и Златко Баретата в различни периоди от 2000 до 2004 година.

“Съсипаха ми живота. Хората вече ме гледат с други очи, въпреки че ме оправдаха. Зъбите ми изпопадаха, разведох се... Сринах се след цялата тази история. Може да имам дебело криминално досие, но не съм убиец” - казва самоковецът Иван Портев пред “168 часа”.

На 22 март 2004-та софийският наркогерой Стефан Касамаков излиза от апартамента си в кв. “Зона Б 5” със задължителната за дейността му бронежилетка. Не успява да стигне до фитнеса, накъдето се е запътил. Пред студио за красота в квартала е причакан от наемен убиец. Разстрелян е от упор с 2 куршума в главата. Случайно близо до мястото на атентата има двама полицаи.

Те тръгват след убиеца,

 но той успява да избяга

Седмица по-късно е арестуван бившият борец Иван Портев. Той е кум на разстреляния само преди 3 месеца в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца. Портев и Касамаков са се познавали от борческото дружество "Аполо и Болкан", свързано със Златко Баретата.

"Абсурдното е, че ме обвиниха за убийството на приятел. С Касамаков се познавахме. 4 дни ме биха в ареста, без да ми кажат и дума за какво. Питаха къде са парите на Косьо, явно търсеха банковите му сметки. С него сме заедно от 5 клас. За мен той остава един мъртъв приятел, за когото скърбя. Поддържам контакти с брат му Мартин, но не и със съпругата му Ангелинка. Всичко, което се изписа за мен и него през годините, няма и 15 процента истина. След историята с убийството на Касамаков и делото после ми останаха много малко приятели, но и те са ми достатъчни” - разказва Иван Портев.

Съдебната сага започва неблагоприятно за него. Осъден е от Софийския градски съд през 2006 година на 18 години затвор за убийството на Стефан Касамаков. Още на следващата инстанция обаче апелативният съд го оправдава напълно, включително и за откритите по време на обиска в дома му и в автомобила наркотици и незаконно оръжие. През октомври 2008-а ВКС окончателно изчиства името му, което години наред е свързано с убийството на наркодилъра в "Зона Б 5".

“След като ме оправдаха, се отдръпнах от хората. Качих се високо в планината и живях в една хижа с 2 кучета като отшелник. Слязох в града едва преди месец, защото мой приятел ме извика да му помагам в строителството. С това се занимавам сега.

4 години ме разкарваха

 по арести и съдилища,

 без да съм виновен,

 и това се доказа

Последствията от тази сага са непоправими, на никого не го пожелавам. Не съм съдил полицията и прокуратурата, нямам сили за това. А и трябват пари за адвокати, каквито аз не мога да си позволя” - твърди Иван Портев три години след окончателното му оправдаване.

Така графата разкрити убийства олеква с поредния случай на поръчков разстрел, а килърът на Стефан Касамаков все още не е разкрит и осъден 6 години след престъплението. За МВР извършител е Портев, но според съда и доказателствата, не е той. За сметка на това холандските власти залавят убиеца на приятеля му Константин Димитров минути след разстрела. Ервин Врекер дори е осъден и влиза в затвора, а разследването срещу сочения като оръчител сливенски бандит Йосиф Йосифов-Йоско, е качено на трупчета, и размразено след като в пияно състояние уби двама с мощния си джип в кв. Бояна тази година.

Последният, оправдан за поръчков разстрел, е плевенчанинът Анатолий Мънков. Той е даден на съд за убийството на Бай Миле и гардовете му преди 7 години в ресторант "Славия". Това е и единственото знаково убийство на бос от прехода, което стига до съд, с изключение на това за Андрей Луканов. Милчо Бонев е сред основателите на СИК, заедно с разстреляните по-късно Стоил Славов, Дмитрий Иванов-Руснака, убийствата на които все още не са разкрити. Ликвидирането на другите големи босове като Георги Илиев, Фатик и Иван Тодоров-Доктора все още тънат в мистерия. Заедно с Мънков на подсъдимата скамейка за убийството на Бай Миле застават още трима. Делото се точи три години. На 27 юли 2011 съдия Петя Крънчева ги оправдава напълно. Посочва, че

доказателствата срещу тях са косвени и не обуславят извода за съпричастност

 към престъплението

Два месеца преди това Мънков регистрира фирма в родния си Плевен, където живее днес и се опитва да развива бизнес. "168 часа" го откри на мобилния му телефон, но Мънков е лаконичен: "Естествено делото ми се отрази зле. Ще говоря по-късно". на свобода са и останалите съпроцесници на Мънков Тихомир Дочев, Стефан Георгиев и Стилиян Георгиев.

Отхвърлен е и паричният иск от 50 хиляди лева, предявен от вдовицата на Бай Миле Силвия Панагонова, по чиято къща миналия месец бе хвърлена бомба. На 12 декември във Върховния касационен съд предстои любопитно дело, научи "168 часа". То е заведено от Ангел Василев, който е оправдан за убийството на Андрей Луканов. Ответници са Националната следствена служба, прокуратурата и Софийският градски съд. Искът срещу тях е за 200 хиляди лева заради неимуществените вреди, причинени на бизнесмена покрай делото "Луканов". Днес Василев е пенсионер, живее самотно, останал е вдовец, а

дъщеря му влиза в психиатрична клиника като следствие от стреса покрай обвиненията към баща й

Украинците Александър Русов и Алексей Кичатов, оправдани като извършители на убийството на Луканов, са в родината си, а първият дори пише книга за случая.

Бившият шеф на орионската строителна компания "Колонел" Ангел Василев е арестуван през 1999 година по обвинение, че е организирал покушението над бившия премиер Андрей Луканов. Делото срещу него и сочените за физически убийци и помагачи приключва с оправдателни присъди за всички през 2008 година във ВКС, въпреки че Софийският градски съд дава на Василев доживотен затвор без право на замяна.

Веднага след оправдаването му 66-годишният днес мъж без много шум завежда

 дело срещу следствието, прокуратурата и първоинстанционния съд

В края на март тази година апелативния съд признава само 120 хиляди щети, които трябва да му плати прокуратурата. Ето какво пише в решението:

 "От показанията на разпитаните свидетели се установява, че след повдигането на обвинението срещу Ангел Василев той се е променил. Преди това бил винаги усмихнат и лъчезарен, образцов баща и съпруг, а после спрял да се усмихва, станал психически смазан и потиснат човек, бизнесът му бил съсипан. Страдал от това, че хората го сочат като убиец на Луканов. Свидетелстват, че след обвинението съпругата му се разболяла, а впоследствие починала, а дъщеря му заболяла и била приета за лечение в психиатрично заведение, което според свидетелите е последица именно от обвинението."

Решението на съда от март тази година е обжалвано пред Върховните магистрати, които ще гледат делото на 12 декември и окончателно ще решат дали прокуратурата ще брои 120 бона (или първоначално исканите 200) за причинени неимуществени щети на Ангел Василев.

Друго дело, свързано с поръчков разстрел, също завърши с оправдателна присъда, но само на първа инстанция. През 2007 година хърватинът Иван Може бе признат за невиновен за убийството на Асен Петров-Шаки и полицая Кирил Живков. Веднага е пуснат на свобода след 16 месеца в ареста. Докато прокуратурата протестира присъдата, Иван Може случайно засича костинбродския бандит Йосиф Йосифов-Йоско в заведение край Сливница. Йоско е авер на застреляния Асен Петров-Шаки, за убийството на когото хърватинът е оправдан.

Йоско качва току-що помирисалия свобода чужденец в джипа си

 и го пребива

След това следите на Иван Може се губят. Води се безследно изчезнал, без потвърдена оправдателна присъда на горните съдебни инстанции. Йоско е съден за отвличането му, но също е оправдан. Костинбродският бос, който бе подозиран и за разстрела на Фатик, също изчезна безследно. Според запознати той се укрива от полицията във връзка с водено срещу него мащабно разследване.

Неизвестна е и съдбата на друг оправдан за поръчково убийство - Серафим Антонов. Той бе съден за убийството на украинеца Степан Рибаков, застрелян ден след покушението над Илия Павлов през 2003 година. Фиката, както е прякорът на Антонов, бе осветен от покойния писател Георги Стоев, и оттогава съкварталците му в "Орландовци" не знаят нищо за него.

Папазки, Сиси и Момата са зад решетките

Все пак има мафиоти, които са осъдени за убийства, макар и те да не са свързани с разпределение на мащабни престъпни бизнеси като наркотици, автокражби и далавери с обществени поръчки.

Емблематичният свидетел, обвиняем и подсъдим Стефан Рангелов-Духа е в затвора за убийството на Валентин Алексиев-Лисицата през 1996 година. Рангелов е пратен зад решетките 13 години след престъплението, през 2009-а. Заедно с него наровете в зандана търкат и съучастникът му Велин Добрев, както и врачанският бизнесмен Валтер Папазки като подбудител. Рангелов и Добрев бяха съответно обвиняем и свидетел по делото срещу братята Маргини за подготовка на три убийства.

В затвора за 30 години е и пернишкият мафиот Станислав Ангелов-Сиси, който не успя да наследи Райко Кръвта в наркобизнеса и лихварството, въпреки усилията за това. От януари 2009 до март същата година Сиси е извършил три убийства на негови длъжници.

Хомокилърът Недялко Димитров-Момата вече е с 2 доживотни присъди без право на замяна за серия убийства, които е извършил през годините, две от които - тези във Варна, са поръчкови. Криминалисти предполагат, че Момата е автор на поне още толкова покушения, които тепърва ще излизат от признанията му. Големите надежди за прокуратурата са и 2 дела, които текат в момента за поръчкови покушения. Златко Баретата е подсъдим като поръчител на убийството на пернишкия наркобарон Румен Стефанов-Алф, а бившият варненски съдия Галин Костов е обвинен, че е поръчал отвличането и убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов, собственик на фирма "Гранити".

 

НЕВИНЕН: Животът на Иван Портев е съсипан, след като години наред е съден за убийството на приятеля си Стефан касамаков.
НЕВИНЕН: Животът на Иван Портев е съсипан, след като години наред е съден за убийството на приятеля си Стефан касамаков.
ОПРАВДАН: Анатолий Мънков вдясно не е убил Бай Миле и гардовете му, реши съдът.
ОПРАВДАН: Анатолий Мънков вдясно не е убил Бай Миле и гардовете му, реши съдът.
ДАВНОСТ: 15 години след убийството на Луканов, оправданият като организатор на покушението Ангел Василев осъди прокуратурата.
ДАВНОСТ: 15 години след убийството на Луканов, оправданият като организатор на покушението Ангел Василев осъди прокуратурата.
В НЕИЗВЕСТНОСТ: Хърватинът Иван Може изчезна безследно след като бе оправдан за убийството на Асен Петров - Шаки.
В НЕИЗВЕСТНОСТ: Хърватинът Иван Може изчезна безследно след като бе оправдан за убийството на Асен Петров - Шаки.
МАРГИНАЛ: Серафим Антонов е невинен за убийството на Степан Рибаков.
МАРГИНАЛ: Серафим Антонов е невинен за убийството на Степан Рибаков.
СЕРИЕН УБИЕЦ: Поне 5 са жертвите на Недялко Йорданов - Момата.
СЕРИЕН УБИЕЦ: Поне 5 са жертвите на Недялко Йорданов - Момата.