Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова КАДЪР: Фейсбук/Посольство России в Болгарии
Руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова КАДЪР: Фейсбук/Посольство России в Болгарии

Преди 144 години беше сключен историческият Санстефански мирен договор, поставящ край на Руско-турската война, и позволил на българския народ да получи дългоочакваната си свобода. След звучния отзвук на Априлското въстание, когато цяла Европа остана безучастна, именно твърдата воля на император Александър Втори, безстрашната руска армия и доблестта на българските опълченци създадоха предпоставки за възраждането на българската държава. Походът към Дунав получи мощно одобрение в Русия от всички слоеве на обществото, а участието в него се разглеждаше като важна мисия за спасението на православните братя и сестри от Османското иго. Това заявява посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова във видео по случай Трети март.

Тя посочва, че ехото от Руско-турската освободителна война получава отзвук и в днешни дни. „По-голямата част от моите сънародници възприемат събитията в Украйна по същия начин както и преди 144 години - като справедливи, отдавна належащи действия за защита на жителите на Донбас от нацисткия киевски режим. Безразборно убиващ населението в продължение на 8 години”, казва Митрофанова.

„Многото ни опити да решим конфликта по дипломатически път не доведоха до резултат. Вместо да послушат жителите на Донецк и Луганск, които призоваха украинските власти да спазват Минските споразумения, западните страни продължиха да въоръжават фашистките украински групировки, подтиквайки ги към решителни действия против мирното население на Донбас”, заявява руският посланик у нас.

Митрофанова обяснява, че при това положение Русия е нямало как да се примири. „Това е в противоречие с нашите хуманни и християнски ценности. В този ден бих искала да призова българските граждани да се замислят и да погледнат на случващото се в Украйна обективно, без техният поглед да бъде замъгляван от течащата пропаганда. В момента в Украйна се води специална военна операция за демилитаризация и денацификация на престъпниците от киевските власти, които от 2014 г. водят война срещу собствения си народ”, допълва тя.

Посланикът завършва с думите: „Напомням, че в своята история Русия никога не е започвала войни, тя ги приключва. Убедени, че сме прави в делото си”.