Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сестра му се прибра от Австралия за погребението

С тениска с имената му, купена от официалния магазин на любимия му “Ювентус”, бе изпратен в последния си път убитият миналата седмица Илиян Илиев. Той бе наръган смъртоносно във врата от дилъра и наркозависим Денис Мустафа Кемал ал Газзи.

Фланелката е от фенклуба на торинския колос у нас, чийто активен член Илиев бил. След като била закупена, в групата на фен клуба било пуснато съобщение, че е взета и на коя сметка всеки може да изпрати сума за нея, а всичко отгоре ще отиде за цветя. За броени часове парите вече надхвърляли 1000 лева. От фенклуба имат няколко идеи какво да правят с останалата сума.

Самото погребение пък бе платено от приятелите на 32-годишния Илиев. На него дойдоха над 300 души. Опелото бе в църквата “Света Тройца”, а погребението на Централните софийски гробища в неделя.

Съболезнования

приемаха

майката

и сестрата

на Илиев,

която се прибра от Австралия за погребението на брат си. Бащата на Илиян починал миналата година. Мъжът бил инвалид, именно Илиев се грижел за него. 

Илиян Илиев бе убит на 9 януари.
Илиян Илиев бе убит на 9 януари.

32-годишният Илиян Илиев бе убит миналата неделя, докато бил с приятеля си Митко Митев, който черпил, защото станал баща. Двамата събрали компания и отишли до футболното игрище пред блока им.

“На моя голям брат в живота му се роди син! Обичам те”, написал Илиян във фейсбук в неделя в 21,31 ч. Преди да се съберат, взели фойерверки.

Веднага след мача компанията пуснала зарята. Сигнал срещу тях нямало. Дори от бабата, която в последната седмица се оплакала 7 пъти в полицията, че пиротехника стресира пекинеза ѝ.

Вместо това от съседния блок излязъл 23-годишният наркоман Денис Мустафа Кемал ал Газзи. Бил с приятелката си. Тя започнала да пръска хората със спрей по лицата.

По това време ал Газзи бил встрани. Засякъл се с мъж. Той му обяснил, че момчетата празнуват раждането на дете, фойерверки вече няма, а празненството им приключило. Тогава наркоманът извадил ножа си и му посегнал. Мъжът успял да се отдръпне и избягал.

Тогава дилърът се насочил към компанията на Илиян, която още се разправяла с гаджето му. “Решихме, че момчето ще я успокои”, каза един от участниците в празненството. “Вместо това кресна: “Ще ви изколя”, и заби нож във врата на Илиян. Той успя да каже “Тоя ме наръга”, преди да падне. А мъжът и жената избягаха веднага”, разказа през сълзи очевидецът.

Той веднага започнал да притиска раната на Илиев, а друг от компанията се обадил на спешния тел. 112. Настанала суматоха. Съседи слезли да видят какво става.

“Децата ме събудиха и казаха, че се случва нещо пред блока. Слезнах и видях, че на тротоара, който е срещу блока, лежи момчето и около него много хора”, разказа очевидец пред “24 часа”. “Видях, че един мъж стиска около врата му, попитах какво е станало. Той само дръпна ръка и ми показа, че има прободни рани”, обясни мъжът.

За 12 минути на място вече имало линейка и полиция. Въпреки усилията на медиците Илиян починал на път за “Пирогов”.

Междувременно, докато Илиян се борел за живота си, Денис и приятелката му отишли до дилър. Там мъжът си взел дрога, която платил. Това опровергава версията, лансирана от различни сайтове, че Илиев е дилър и е отказал да даде стока в аванс на Газзи. След като се сдобил със скъпоценната за него дрога, Денис зарязал гаджето си и се укривал 2 дни, преди да се предаде миналия вторник. Той вече е осъждан заради дрога.

Извършил е убийството на Илиян в изпитателния срок на условното си наказание. Освен това срещу него има и друго дело за наркотици, което е висящо в Софийския градски съд. 

Над 300 души бяха на поклонението пред Илиев. 

СНИМКА: ДИМИТЪР МАРТИНОВ
Над 300 души бяха на поклонението пред Илиев. СНИМКА: ДИМИТЪР МАРТИНОВ

Дни преди убийството той блъснал жена, минавайки с колата си на червен светофар. Редовно гонел и деца, които си играят пред околните блокове.

Погребаният в неделя Илиан е бил активен спортист - бивш боксьор. Навремето получил оферта да се включи в наказателна бригада, но отказал.

Спрял с бокса,

след като му

предложили да

участва в уреден

мач

Затова започнал да кара такси. Стоял основно пред моловете, не поемал нощни смени.

Участвал е в множество благотворителни каузи, както и в обучения на деца. От профила му във фейсбук става ясно, че за последно е набирал средства за онкоболен приятел. За него дарява лична спортна реликва.

Бил запален планинар, в последните 2 седмици изкачил 4 върха, включително на Бъдни вечер и на 1 януари. Футболът му бил страст. Освен “Ювентус” подкрепял столичния “Левски”. За разлика от повечето спортни фенове гледал мълчаливо. Рядко коментирал дори на полувремето и никога не псувал.

Кадри с насилие и с участието на арестувания за убийството Денис пък бяха разпространени преди дни. На тях се вижда как той малтретира своя приятелка, а след това и възрастен човек, който се опитва да ѝ помогне.

Инцидентът се е случил на стотина метра от блока, пред който бе извършено убийството преди седмица. Свидетели са живеещите в друг блок, който е точно срещу паркинга.

“Удряше приятелката си. Момичето плачеше и беше клекнало до една от колите”, разказва очевидец. По това време до входа на паркинга минава възрастен мъж. Той видял, че има човек в беда, и се насочил към Денис и момичето. Попитал какво се случва. В този момент Денис ал Газзи тръгнал към него и започнал да му крещи и да го псува.

Блъснал силно

възрастния човек

и той паднал по

очи върху

пътното платно,

където минават автомобили. Мъж от блока наблизо успял да снима инцидента. Веднага тръгнал надолу по стълбите, за да помогне на двете жертви. Когато слязал, възрастния човек вече го нямало. Денис обаче бил там.

“Брат, защо ме караш да си извадя мачетето и да те заколя”, казал му Денис ал Газзи, а след това замахнал да удари човека.

Ал Газзи е дете от смесен брак. Баща му Камел е сириец. Младежът е роден у нас през 1998 г. Много пъти е залавян от полицията. Преди 2-3 години опитал да стане професионален геймър. След няколко поредни загуби и нула договори за спонсорство бил принуден да се откаже. Учил в УНСС, но не успял да се дипломира. Работел като брокер в голяма агенция. Оттам казаха, че имал малко сделки, и го изгонили.

Тренирал във фитнес, вземал и стероиди. Затова и почнал да оплешивява, макар да е съвсем млад, твърдят хора, които го познават от години. Вземал се на сериозно, дори кръстил фейсбук профила си “Аз съм Бог 69”. Описанието му пък е “Носителят на хаоса”, последвано от емотикони на цигара, нож и ковчег. В петък съдът го остави в ареста.

Денис ал Газзи е в изпитателен срок на условна присъда.
Денис ал Газзи е в изпитателен срок на условна присъда.