Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руското посолство в София нарече "простак" държавния секретар на САЩ Блинкен Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен СНИМКА: Ройтерс

Руското посолство в София разпространи информация за случващото се в Казахстан, в която не пропусна да критикува държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Причината - реплика на американския първи дипломат, че "един урок от най-новата история е, че когато руснаците влязат в дома ви, понякога е много трудно да ги накарате да си тръгнат". Думите му са във връзка с помощта на Организацията на Договора за колективна сигурност за стабилизиране на положението в Казахстан. 

"Днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по типичния за него просташки начин се пошегува относно трагичните събития в Казахстан. Абсолютно легитимния отговор на ОДКС на молбата на ръководството на Казахстан за съдействие в осигуряване на безопасност (за която, между другото, вече беше уведомен Съветът за сигурност на ООН) главата на американското външнополитическо ведомство коментира със следната ехидна реплика: "Един урок от най-новата история е, че когато руснаците влязат в дома ви, понякога е много трудно да ги накарате да си тръгнат", пише още в съобщението.

"Ако Антъни Блинкен толкова обича уроци по история, нека вземе под внимание следния: Когато в дома ви влязат американците, понякога е много трудно да останете живи, без да бъдете ограбени или изнасилени".

"Само че за това ни учи не само най-новата история, а всички 300 години на американската държавност. Много за това ще разкажат индианците на северноамериканския континент, корейците, виетнамците, иракчаните, панамците, югославяните, либийците, сирийците и мнозина други нещастници, на които не им провърви да видят у "дома" си тези неканени гости".